زاکانی هم از کاندیداتوری کناره‌گیری کرد

دو نامزد «پوششی» انتخابات ریاست جمهوری ایران کنار کشیدند/ قالیباف: تا آخر هستم

ملی مذهبی _ مهلت تبلیغات نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در حالی از هشت صبح امروز پنجشنبه ۷ تیرماه ۱۴۰۳ به پایان رسید و تا این لحظه ۲ نامزد از رقابت بر سر به دست گرفتن ریاست قوه مجریه در این کشور انصراف دادند.

رسانه‌های ایران روز پنجشنبه هفتم تیر گزارش دادند که علیرضا زاکانی، کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، از کاندیداتوری انصراف داده است.

پیش‌ از این نیز امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی بدون حمایت از کاندیدایی خاص، از کاندیداتوری انصراف داده بود.

علیرضا زاکانی در انتخابات سال ۱۴۰۰ پس از حذف محمود احمدی‌نژاد و علی لاریجانی، تنها دو روز مانده به انتخابات به نفع ابراهیم رئیسی کناره‌‌‌‌‌‌گیری کرده بود. پس از پیروزی ابراهیم رئیسی، زاکانی به جای حضور در کابینه دولت سیزدهم، به عنوان شهردار تهران انتخاب شد.

علیرضا زاکانی پیش از ظهر روز پنجشنبه در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که از ادامه شرکت در رقابت انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ایران انصراف می‌دهد و از هیچگونه «ملامتی» در این خصوص نمی‌هراسد.»

زاکانی که شهردار تهران نیز هست در این پیام کوتاه از جلیلی و قالیباف نیز خواست تا «وحدت» کنند و به گفته او «مطالبه بحق نیروهای انقلاب را بی پاسخ نگذارند و مانع از تشکیل دولت سوم روحانی شوند. او گفت: «از مردم عزیز و هواداران سپاسگزارم و از ملامت‌ها نمی‌هراسم.»

کارنامه زاکانی در یک نگاه

دوره شهرداری علیرضا زاکانی در تهران با جنجال‌هایی از جمله ساخت مسجد در پارک‌ها و استخدام “حجاب‌بان‌ها” همراه بود. همچنین رئیس کمیته شفافیت شورای شهر تهران در آبان ماه ۱۴۰۱ او را به گم‌کردن ۱۷ هزار میلیارد تومان از درآمدهای شهرداری متهم کرد، اتهامی که زاکانی آن را رد کرد.

انصراف‌ در ساعات پایانی انتخابات ریاست جمهوری ایران، به ویژه در ۲۴ ساعت پایانی قبل از رای‌گیری، زمانی که کمپین‌ها وارد یک دوره آرام می‌شوند، در ایران رایج است. 

تصمیم قاضی‌زاده هاشمی و زاکانی چهار نامزد دیگر را در رقابت تنگاتنگ قرار می‌دهد، اگرچه که تحلیل‌گران و کارشناسان ماراتن انتخاباتی را قبول ندارند و آن‌ را “بازاری برای تشویق مردم به حضور در پای صندوق‌های رای می‌دانند.”

تنها یک روز به انتخابات مانده است 

کارشناسان می‌گویند که دو تن از تندروها، سعید جلیلی، مذاکره‌کننده سابق هسته‌ای و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، بر سر یک بلوک در طیف اصولگرایان با هم به رقابت می‌پردازند.

حدود ۶۱ میلیون‌نفر در ایران فردا هشتم تیر برای انتخاب رئیس جمهوری جدید و جانشینی ابراهیم رئیسی حق رای دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، آمار منتشر شده توسط نظرسنجی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی می‌گوید که پزشکیان با کسب ۲۳.۵ درصد آرا رتبه اول، قالیباف با ۱۶.۹ درصد رتبه دوم و سعید جلیلی با ۱۶.۳ درصد رتبه سوم را به دست آورده است.

مرکز تحقیقات اعلام کرد که ۴۵.۷ درصد شرکت‌کنندگان در نظرسنجی اعلام کرده‌اند که قطعا در انتخابات شرکت خواهند کرد، ۳۱.۶ درصد نیز تردید دارند و ۲۲.۶ درصد نیز عدم شرکت در انتخابات را تایید کرده‌اند.

اما بسیاری از کارشناسان این آمار را واقعی نمی‌دانند و از آن جا که حکومت به هیچ یک از نهادهای مستقل اجازه نظرسنجی گسترده نمی‌دهد، آن را آمار ارائه شده توسط حکومت می‌دانند.

محمدباقر قالیباف، دیگر نامز اصولگرایان بلافاصله با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نسبت به آن واکنش نشان داد. قالیباف ضمن تشکر از زاکانی و قاضی‌زاده بابت اعلام انصراف آن‌ها به نفع «نیروهای انقلاب» به صورت تلویحی اعلام کرد که به نفع سعید جلیلی کنار نخواهد کشید.

قالیباف در این پیام نوشت: «تا آخر ایستاده‌ایم تا دولتی کارآمد وانقلابی تشکیل شود.»

پیش‌تر نیز امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، معاون ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور فقید ایران و رئیس بنیاد شهید ایران که به عنوان یکی از پنج نامزد اصولگرا در این رقابت حضور داشت چهارشنبه شب با انتشار پیامی رسما به نفع آنچه وی «اجماع نیروهای انقلاب» خواند از نامزدی در این انتخابات کناره‌گیری اعلام کرد.

وی در مناظره‌های انتخاباتی، بیش از آنکه از خودش دفاع کند، به تبلیغ ابراهیم رئیسی پرداخته و بارها عملکرد دولت او را به رخ تنها حریف اصلاح‌طلب و البته مخاطبان این مناظرات کشیده بود.

آقایان زاکانی و قاضی زاده هاشمی را نامزدهای به اصطلاح «پوششی» در میان دو نامزد دیگر اصولگرا لقب داده بودند.

قاضی زاده هاشمی در دور قبلی انتخابات ریاست جمهوری ایران نیز نامزد شده بود و کمتر از یک میلیون رای را به خود اختصاص داد و در رده آخر قرار گرفت.

شش نامز اولیه برای انتخابات ریاست جمهوری در ایران

مصطفی پورمحمدی یکی از کسانی بود که در مناظرات به همراه تنها نامزد اصلاح‌طلبان، جبهه‌ای مخالف در برابر سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف تشکیل داده بود.

با توجه به پیشتاز بودن مسعود پزشکیان، تنها نامزد منتسب به اصلاح‌طلب‌ها در نظرسنجی‌ها، به نظر می‌‌آید در صورت عدم کناره‌گیری یکی از دو نامزد اصلی اصول‌گرا (جلیلی یا قالیباف)، انتخابات قطعا به دور دوم کشیده شود.

به اعتقاد برخی تحلیل‌گران، با توجه به روند صعودی مقبولیت مسعود پزشکیان، نامزد اطلاح‌طلب نزد رای‌دهندگان، در صورت کارساز نبودن فشار‌‌های موجود برای کناره‌گیری یکی از دو نامزد اصلی اصولگرا، احتمال انتخاب رئیس جمهوری ایران در دور نخست نیز محتمل خواهد بود.

سعید جلیلی و محمد باقر قالیباف بر اساس اغلب نظرسنجی‌ها تا این زمان پس از مسعود پزشکیان به ترتیب در جایگاه دوم و سوم جای دارند.

مطالب مرتبط

ضیا نبوی

اگر قرار است در کشاکشِ این تراژدی هولناک، جبهه‌ای را انتخاب کنیم، بهتر آن است که آن سو، طرفِ زندگی باشد و ازینکه بواسطه یک چنین انتخابی چگونه داوری می‌شویم و مطابقِ گفتارهای زندگی‌ناباورِ موجود، در کدام دسته قرار می‌گیریم، پروایی نداشته باشیم. اگر آری گفتن به شیوه‌ی پوششی که می‌پسندیم ما را از نظر مدافعین وضعیت، در صفِ براندازان تعریف می‌کند، نهراسیم و اگر بواسطه‌ی آری گفتن به غریزه‌ی زیستن یا همدلی با هموطنانمان آسیب‌دیده‌ از جنگ در صف مدافعین نظام قرارمان می‌دهند، پروایی نداشته باشیم.

گزاره ای خطرناک برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان

همه می‌دانیم جنگی که اکنون درگرفته، محصول مشترک «نظم بین الملل نابرابر» و وحشی، از یک طرف و «ساختار غیردموکراتیک و فاسد داخلی» از سوی دیگر است.
«این جنگ ما نیست، جنگ جمهوری اسلامی با اسراییل است». خطر این گزاره برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان در شرایط کنونی، بسیار بیشتر از جنگنده های F35 است. این گزاره ایست که اسراییل، خیلی بیشتر از ادوات جنگی اش روی آن حساب باز کرده است و بال رسانه ای اش یعنی شبکه اینترنشنال بسیار عریان در حال القای آن است و بی پروا مردم را به شورش دعوت می کند. متاسفانه بستر چنین گزاره ی خطرناکی را با هزار آه و افسوس، فساد نظام سیاسی ایران مهیا کرده است.

در پی حمله اسرائیل به مناطق غیرنظامی

بنا بر گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های بین‌المللی همچون هدف اصلی حملات، ایجاد اختلال در زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای ایران و ضربه به فرماندهان ارشد نظامی اعلام شد. با این حال، شواهد میدانی و گزارش‌های منابع داخلی ایران از تلفات گسترده میان شهروندان غیرنظامی حکایت دارد.

مطالب پربازدید

مقاله