گزارشی از زندگی یک فعال مدنی

نکاتی در خصوص فرهاد میثمی

 

اول، کودکی تا دوره دانشگاه (تحصیل و ورزش):

• دبیرستان را با یک سال جهش تمام کرد و در سال ۱۳۶۵ در هفده سالگی با کسب رتبه‌ای عالی در کنکور وارد دانشگاه پزشکی تهران شد.
• از قهرمانان تیم شطرنج دانشگاه تهران و همزمان عضو تیم دو و میدانی این دانشگاه بود و در مسابقات کشوری مدال‌ها را درو کرد.
• در مدت تحصیل پزشکی، برای تامین هزینه زندگی و تحصیل تدریس زیست‌شناسی می‌کرد و ویدیوهای آموزش زیست‌شناسی او بسیار محبوب بودند.
• با نتایج عالی در امتحانات ورودی پزشکی تخصصی وارد رزیدنتی پاتولوژی شد، اما بعد از مدت کوتاهی انصراف داد و موسسه اندیشه‌سازان را بدون هیچ سرمایه‌ای تاسیس کرد.

دوم، دوره اندیشه‌سازان (کارآفرینی، تولید ثروت و فعالیت به عنوان ناشر):

• بعد از چند سال، اندیشه‌سازان با انتشار میلیونی تبدیل به نامی برتر در کتاب‌های آموزش کنکور شد و این مدیون کیفیت بالای محتوا و نشر، و در عین حال قیمت مناسب بود.
• بخشی از درآمد اندیشه‌سازان را صرف امور خیر اجتماعی مانند درخت‌کاری، اهدای خون و اهدای جوایزی مانند جایزه ادبی یلدا می‌کرد.
• در سال ۱۳۸۴ با وجود درآمد فوق‌العاده بالا و در حال رشد، بدون هیچ فشار بیرونی تصمیم به انحلال اندیشه‌سازان گرفت، زیرا می‌گفت می‌خواهم به کاری که فایده بیشتری به جامعه برساند بپردازم.
• در زمان انحلال، حدود دویست کارمند اندیشه‎سازان با دریافت حقوقی سخاوتمندانه و بسیار بالاتر از آن چه قرارداد و قانون ملزم می‌کرد، مرخص شدند.
• او حتی حاضر نشد حق امتیاز اندیشه‌سازان را در ازای دریافت مبلغ پیشنهادی که معادل قیمت خرید چندین واحد مسکونی بود به یکی از رقبای سابق واگذار کند. می‌گفت نباید خاطره خوب از این نام تبدیل به یک بنگاه صرفا ‌تجاری شود.

سوم، دوره خلوت، مطالعه و معاشرت با گروه‌های مختلف برای یادگیری و ترویج علوم اجتماعی:

• بعد از تعطیلی اندیشه‌سازان، در دفترش که شب‌ها هم همان‌جا می‌خوابید، بدون هیچ چشم‌داشتی جلسات کتاب‌خوانی در حوزه‌های جامعه‌شناسی، روانشناسی، تاریخ، علوم سیاسی، علوم شناختی و … برگزار می‌کرد. در این مدت افراد اندیشمند زیادی در آن دفتر تبادل اطلاعات و آراء می‌کردند که بعدها بسیاری از آنها به مدارج علمی عالی رسیدند.
• به دلیل علاقه به «مبارزات خشونت‌پرهیز» و رهبرانی چون گاندی، لوترکینگ، ماندلا، توتو، و هاول به مطالعه‌‌ی جدی در این زمینه پرداخت. علاوه‌بر‌این، در این زمینه جلساتی را در دانشگاه اصفهان برگزار کرد که فیلم‌های آن‌ها در یوتیوب موجود است.

چهارم، دوره کنش مدنی و سیاسی:

• کمی بعد از جلسات دانشگاه اصفهان، با اتهام تولید و توزیع پیکسل‌های «من با حجاب اجباری موافق نیستم» بازداشت شد.
• تاکنون چهار سال در زندان بوده ولی حتی یک روز به مرخصی (حتی در زمان ابتلا به کرونا) نیامده است.
• در طول سالیان زندان، او تا کنون چندین مقاله نگاشته و منتشر کرده است. از جمله می‌توان به «قدرت بی‌قدرتان (معرفی کوتاه)»، «روایتی از مباحث کتاب قدرت بی‌قدرتان»، «اعتراضات مردمی و دوران فاصله‌گذاری‌های کرونایی»، «دیالکتیک حضور و حجاب»، «بهشت رفتنی نیست، بهشت ساختنی است»، «حالا دیگر وقت شمردن جوجه‌هاست» (درباره‌ی بهار عربی)، و «امید در تاریکی» اشاره کرد.
• تاکنون حداقل دو بار در زندان اعتصاب غذا کرده ‌است، یکبار در اعتراض به رویه‌های ناعادلانه قضایی و برای آزادی رضا خندان، و این بار برای دفاع از احمدرضا جلالی.

مطالب مرتبط

نگاه القدس العربی: مترجم علی سرداری

جنگ با ایران، بخش بزرگی از زرادخانه مهمات آمریکا را مصرف کرد و با وجود کشته شدن شماری از رهبران ایران، از جمله علی خامنه‌ای، رهبر پیشین، این جنگ برای آمریکا و اسرائیل ـ «ابرقدرت جدید» به تعبیر نتانیاهو ـ به پیروزی راهبردی منجر نشد. برنامه‌های موساد برای مسلح‌سازی مخالفان ایرانی شکست خورد و بسیج عمومی در ایران ناکام ماند. ساختار سیاسی ایران انسجام بیشتری یافت و چالش‌برانگیزتر و خطرناک‌تر به نظر رسید. افزون بر این، تهران با بستن تنگه هرمز، جغرافیا را به سلاحی راهبردی ـ نه کم‌خطرتر از سلاح هسته‌ای ـ تبدیل کرد و آن را به منبع درآمدی از طریق وضع مالیات بر کشتی‌های عبوری بدل ساخت.

النصره – «رأی الیوم» – نوشته ظهیر آندروس:مترجم علی سرداری

النصره – «رأی الیوم» – نوشته ظهیر آندروس:النصره – «منابع رسمی آمریکایی در آن زمان گزارش دادند که اسرائیل پیش از آغاز جنگ با ایران، با اطلاع ایالات متحده از این تأسیسات استفاده می‌کرده و آنها را برای پناه دادن به نیروهای ویژه و به‌عنوان مرکز لجستیکی نیروی هوایی اسرائیل به کار می‌گرفته است. به گفته همین منابع، در آغاز جنگ، حملات هوایی اسرائیل علیه نیروهای عراقی تقریباً یکی از این تأسیسات را آشکار کرده بود. منبعی در منطقه شرقی اظهار داشت که قرار بود این سایت‌ها موقت باشند، اما اهمیت استراتژیک آنها غیرقابل انکار است.

نگاه القدس العربی :مترجم علی سرداری

برای رهبران یهودی و صهیونیست آمریکا نیز دیگر تازگی ندارد که به وخامت، فرسایش و انحطاط تصویر دولت اشغالگر اذعان کنند؛ تصویری که زمانی با تاریخ طولانی و غنی همدردی و همبستگی با یهودیان گره خورده بود. این تصویر اکنون در تضاد کامل با مجموعه‌ای از تصاویر فجیع جنایات جنگی است که بدون هیچ بازدارندگی اخلاقی ــ که انتظار می‌رود فرزندان قربانیان هولوکاست داشته باشند ــ ثبت می‌شود؛ کسانی که امروز در فلسطین، لبنان، سوریه و هر جای دیگر، خود به جلادانی بدل شده‌اند که مست از قدرت‌اند.

مطالب پربازدید

مقاله

♦️شصت وششمین سالروز تولید سعید مدنی در شرایطی برگزار شد که تاکنون ۹ سال از زندگانی این فعال سیاسی ملی و مذهبی در پشت میله های زندان سپری شده است.