اعتراضات دی ماه و قطبی سازی فضا

اعتراضات دیماه با کشته شدن کمتر از ۳۰ نفر که آمار زیادی هم است و هم سرکوب متقاضیانی که خواهان فضای بهتر و وضع اقتصادی مناسب بودند همراه شد. در این اعتراضات شعار های گوناگون مطرح شد اما برخی از شعارها را عمده تر کردند.
جامعه ما سه شکاف اصلی دارد
۱- فقیر و غنی
۲- شکاف شریعت با ازادی مدنی
۳- استبداد و دموکراسی.
شکاف ها جدی هستند. نیروهای در گیر این شکاف هم در صحنه سیاسی نماینده دارند. اگر چه نمایندگان گاهی داوطلب هستند اما برگزیده نیستند.

رهبری نظام خود را نماینده شریعت و هم عدالت نشان می دهد. برخی از براندازان خود را نماینده دموکراسی نشان می دهند .

اعتراضات دیماه را حضور خود انگیخته یا برانگیخته یا ترکیبی از هر دو بدانیم صدای را در جامعه ما بلند کرده است که تغییر می طلبد.

اما سمت این تغییر کدام است.به عبارتی بر این اعتراضات کدام شعار می خواهد حاکم شود.

۱- راست افراطی با شعار عدالت و شریعت فضا را قطبی کند و بگوید که یا ما یا هیچ کس.

۲- براندازان با گرایش سلطنت طلب شعار نظام اصلاح ناپذیر شعار برانداری برای دموکراسی را بدهند. براندازی هم در تقابل با راست افراطی قرار می گیرد این یعنی قطبی شدن.

۳- شعار رفراندم طلبان که در این میانه هیچ طرف را راضی نمی کنند . اما به همه جریان های متفاوت اصلاح طلبی را در عمل ضربه می زنند.

۴- اصلاح طلبان نرمال سازی که از براندازان ترس نشان می دهند و هم می ترسند. این ترس بر محافظه کاری اصلاح طلبان نرمال ساز می افزاید آنان را به کل نظام نزدیکتر می کند.

۵- اصلاح ساختاری با برنامه تغییر رفتار برای تغییر قانون که به اصلاح ساختاری منجر شود. این ایده در حکومت و جامعه مدنی و هم میان اصلاح طلبان زمینه دارد.
اعتراضات دیماه را می توان لنینی دید او گفت قیام ۱۹۰۵ لازم بود باید سرکوب می شد تا نظام تزاری بی آینده می شد. پس انقلاب شد.

در سال ۱۳۴۱ هم نظام قبلی ایران با سرکوب راه را برای سرنگونی باز کرد . اعتراضات دیماه را می توان تحول طلبانه دید که اصلاح ساختاری می طلبد.
اعتراضات دیماه را می توان شورش دید و سرکوب کرد.
اعتراضات دیماه را می تواند تب دید و باز به نرمال سازی ادامه داد.

اما بررسی این که اعتراضات دیماه چه ماهیتی داشت؟ شورش یا اعتراضات، انقلاب یا جنبش .

این بحثی است که به خلق راهبردی موثر کمک می کند اما نیروها ارزوها و منافع خود را بر وقایع حاکم می کنند. باید دید کدام راهبرد درست بوده کدام راهبرد عملی تر بوده کدام راهبرد هم راه دشمن را هموار کرده است.

راست افراطی در صدد قطبی کردن فضا است براندازان با گرایش سلطنت طلب به هر قیمت هم به دنبال قطبی کردن فضا هستند اگر فضا قطبی شود در این میان که له می شود .پس باید مراقب بود.

مطالب مرتبط

آصف بیات

«فوراً تخلیه کنید؟ کجا؟» یکی از دوستانم در تهران پرسید؛ «اصلاً می‌دانند تهران کجاست؟ آیا تا به حال در خیابان‌ها یا بازار بزرگ آن پرسه زده‌اند تا زندگی پر جنب و جوشش را حس کنند؟» تهران شهری با حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت است

عزت‌الله سحابی

ما به ضرورت سراسری بودن و فراگیر بودن یک نهضت نجات‌بخش در ایران پی برده‌ایم‌. «همه پاسخ به چه می‌توان کرد؟» ما به‌طور خلاصه و کلی، در سعی و تلاش برای آغاز و پرورش یک نهضت عمومی فراگیر و سراسری هستیم

محمدرضا نیکفر

جنگ به جز به فرماندهان و هوراکشانش، به بقیه حس ناتوانی می‌دهد. ماشینی عظیم به راه افتاده که منطق حرکت آن به صورت قطبی دربرابر منطق امر مردم است. چگونه می‌توان در برابر این غول آدمی‌خوار ایستاد؟

مطالب پربازدید

مقاله