سخنرانی احسان شریعتی در دانشگاه آزاد گچساران

شریعتی و بنیادگرایی

دکتر احسان شریعتی  در دانشگاه آزاد گچساران  سخنرانی کرد.
همزمان با سالروز بعثت نبی اکرم(ص) و ترور آیت الله مرتضی مطهری  و  گرامی داشت هفته معلم سمیناری با موضوع بعثت،نواندیشی و بنیادگرایی در  آثار و تفکر معلم شهید  دکتر علی شریعتی با سخنرانی دکتر احسان شریعتی  فرزند دکتر علی شریعتی و جلسه  پرسش و پاسخ برگزار شد. شریعتی بعثت را یک  انقلاب و  تکریم ارزش های اخلاقی دانست و گفت:بعث برای ساخت یک انسان نو و  ارزش های تازه به وقوع پیوست.
وی اظهار داشت:در زمان دکتر  شریعتی وی خط مشی منحصر به خود یعنی آگاهی  بخشی به جامعه را در پیش گرفت و  بعثت نیز یک روش آگاهی بخشی برای رهایی  بخشی بوده و علم علم نیز برای  تغییر و تحول  است.
فرزند دکتر شریعتی در ادامه اظهار  داشت:علاوه بر وجود سوءتفاهمات و  اختلافات امروز وضع ایران نسبت به سایر  کشور های منطقه بهتر بوده و وجود  گروههای تندروی اسلامی ریشه در  بنیادگرایی تحول خواه دارد که متاسفانه به  دلیل تفسیرهای نادرست دینی  امروز به گروههای خشونت آمیز تبدیل شده اند.
استاد فلسفه  دانشگاه تهران بنیاد گرایی امروز را به دو روش بنیادگرایی  مدرن و سنتی  تعریف کرد و گفت:چه استعدادی در اسلام است که این پدیده بیش از  ادیان دیگر  در حال رشد است.
شریعتی در بحث بنیادگرایی گفت:یک گونه‌ی  امروزینِ بنیادگرایی، همین  القاعده و طالبان و داعش هستند. این‌ها، از یک  طرف، با امپریالیسم و  صهبونیسم درافتاده‌اند و دارند می‌جنگند، و از سوی  دیگر، با بدیلی که، در  کشورهایی چون افغانستان و سوریه،عراق و.… ارائه  می‌کنند، مشکلاتِ عدیده‌ای  برای ملت‌های مسلمان ایجاد کردند، که نه از  رحمانیتِ اسلام در آن خبری است،  و نه از آزادی و عدالت. سرانِ این‌ها،  تحصیل‌کرده‌های غرب هستند، و از از  همه‌ی وسائلِ پیشرفته و ابزارها و  روش‌های مُدرنِ الکترونیک و انفورماتیک  استفاده می‌کنند.
فرزند  دکتر شریعتی اظهار داشت:در این میان، جریانِ نواندیشی یا  دین‌پیرایی، که  نمادهای آن از سیدجمال تا دکتر شریعتی باشند، پروژه‌ی دیگری  دارند:  این‌که، ما چگونه می‌توانیم، هم، گذشته‌ی خود را بازنگری کنیم، و  هم، از  روش‌های جدید استفاده کنیم، و این ترکیبِ تازه، هیچ نسبتی با  بنیادگرایی  ندارد، زیرا، معطوف به آینده‌ی در راه است، و نه گذشته‌ی  درگذشته.
وی  یادآور شد:شریعتی، به بنیادگرایی نرسید، چون، در زمانِ او، به این  صورت  گسترش نداشت. چون، بنیادگرایی، بعد از دکتر شریعتی به‌وجود آمده است.   مشخصاتی که دکتر شریعتی از تشیعِ صفوی، و نقدِ عواملِ انحطاط یا تسلطِ   اندیشه‌ی سازشکارانه در جوامعِ اسلامی می‌دهد، به دورانِ ماقبلِ  بنیادگرایی  مربوط است. آنچه فعلاً در موردِ بنیادگرایی مطرح است،  مجموعه‌ای از چند  دیکورس و گفتمان است. بنیادگرایی، برخلافِ سنت‌گرایی،  حتی از نوگرایی هم  استفاده می‌کند. برای به دست گرفتنِ حکومت، ابزارهای  جدید را شناخته، و به  کار می‌برد.
وی در پاسخ به  سوال  دانشجویان گفت:زمان انقلاب در دست انقلابیون نیست و  هر انقلابی نیاز به  شرایطی دارد و تا ضروریت های ایجاد یک انقلاب فراهم  نشود و این احساس  بوجود نیاید انقلابی رخ نخواهد داد و اصلاحات و انقلاب یک  زمان خاصی دارد.
سخنرانی دکتر احسان شریعتی با استقبال گسترده اصلاح طلبان و دانشجویان در آرامش برگزار شد .
دکتر  احسان شریعتی در پاسخ به این سوال که آیا افکار دکتر شریعتی رو به  زوال  است یا نه گفت:دکتر در گذشته متعلق به  جوانانی بوده است و امروز هم خیلی  از جوان ها مجذوب شخصیت وی هستند و  دلیل ان این است که شخصیت وی چند وجهی  است و بعد عرفانی،معنوی و ادبی دکتر  بیشتر مورد توجه قرار گرفته است در  صورتی که اسلامیت وی نیز نگاه های تازه  ای دارد که کشورهای اسلامی به آن  نیازمند هستند و امروزه در برخی کشورهای  اسلامی از جمله ترکیه آثار وی ترجمه  و طرفدار دارد. وی گفت:شریعتی خواستار یک نظامی بود و هست که عرفان،آزادی و  معنویت خاستگاه آن باشد.

منبع: سایت فانوس زاگرس

 

مطالب مرتبط

انجمن‌ها با ابراز تأسف و محکو‌م‌کردن تجاوزگران،

زنده‌باد به خودمان! رفتاری که این روزهای بعد از حملات به تهران و شهرهای دیگرمان داشتیم، واقعا بهتر و منطقی‌تر از آنی بود که انتظار داشتیم. رفتاری خردمندانه و مدنی و... . رفتاری صمیمی همراه با مهر و صبوری. زنان و مردان از کوچک و بزرگ، در گرو‌ه‌های مجازی درخشیدند و روحیه پرستاری و محبت خود را در مقابل بلای جنگ و تخریب و خون‌ریزی به همه سرایت دادند.

ثبيت و افزايش اين سرمايه ايجاد شده در گروی تغيير رفتار عمومي حاكميت است

اكنون ما در اين مقطع نيازمند افزايش سريع و جدي قدرت ملي خود هستيم كه بسيار فراتر از بحث جنگ‌افزار و توان نظامي است. مجموعه حاكميت بايد با درايت و تدبيري سريع، رويكردي متفاوت نسبت به جامعه را در پيش بگيرد و از اين مسير امتياز تقويت قدرت ملي را براي مقاطع و مخاطرات احتمالي دريافت كند. خلاصه اينكه ما در اين جنگ هم به واسطه فعاليت‌هاي گسترده خيانتكارانه زنگ خطر ادامه رويكرد عمومي فعلي را شنيديم و هم با رفتار متين عامه مردم پيام ضرورت اعتماد و اطمينان به اين جامعه را دريافت کردیم.

شرایط خطیر، نیازمند تصمیم‌های بزرگ است

شرایط خطیر، نیازمند تصمیم‌های بزرگ است و تصمیم‌های بزرگ نیز نیازمند تغییر پارادایم‌ها و نگرش‌ها. با اعلام آتش‌بس و خاتمه موقت د‌رگیری‌ها، لازم است حرکت در مسیر تغییر نگرش و گفتمان، چه در داخل و در نسبت با افراد و جریان‌های وطن‌دوست و چه در خارج و در نسبت با کشورها و نهادهای بین‌المللی معقول و صلح‌طلب آغاز شود.

مطالب پربازدید

مقاله