مخالفت روحانیان ایرانی با برگزاری «یورو ویژن» در باکو

برخی از امامان جمعه و رسانه‌های گروهی جمهوری اسلامی تبلیغات وسیعی را علیه برگزاری یوروویژن ۲۰۱۲ در باکو به راه انداخته‌اند. کارشناسان از چالش دیگری در مناسبات نه چندان خوب جمهوری اسلامی با جمهوری آذربایجان صحبت می‌کنند.

به گزارش دویچه ووله مسابقه‌ی آوازخوانی یوروویژن (Eurovision Song Contest) قرار است روز شنبه، ۶ خرداد (۲۶ مه ۲۰۱۲) در شهر باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان برگزارشود. نمایندگان ۴۲ کشور دنیا در این مسابقه شرکت خواهند کرد. بنا به خبر رسمی تارنمای یوروویژن، ارمنستان از شرکت در این مسابقه‌ی بین‌المللی موسیقی خودداری کرده است.

در روزهای اخیر صدا و سیما، خبرگزاری‌های ایرانی و شبکه برون مرزی تلویزیون سحر که به زبان آذری برنامه پخش می‌کند، تبلیغات وسیعی علیه برگزاری یوروویژن۲۰۱۲ در باکو برپا کرده‌اند. در تریبون‌های مختلف نماز جمعه‌ برخی شهرهای ایران از جمله تبریز و اردبیل امامان جمعه با برگزاری این مراسم به ادعای آنها غیر اخلاقیو ضداسلامیمخالفت کردند.

محسن مجتهد شبستری، امام جمعه تبریزدر این رابطه گفته است: «سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت مردم تبریز در محکومیت حرکات ضداسلامی دولت باکو مقابل کنسولگری جمهوری آذربایجان در این شهر تجمع اعتراض‌آمیز برگزار می‌کنند».

مجتهد شبستری که نماینده ولی فقیه در آذربایجان ‌شرقی است ادعا کرد: «در شرایطی که اکثر مردم این کشور مسلمان و شیعه هستند، برگزاری رژه‌ همجنس‌گرایان جای بسی تاسف دارد، تصمیم دولت باکو برای برگزاری مسابقه‌ی موسیقی و رقص یوروویژن قلب مسلمانان جهان را جریحه دار کرده است

ناراحتی از کاهش نفوذ بنیادهای مذهبی ایران

یک کارشناس ساکن شهر باکو که نخواست نامش فاش شود در تحلیل واکنش‌های تند روحانیان ایرانی گفت: «ایران از کنترل شدید تبلیغات و فعالیت‌های دینی در جمهوری آذربایجان نگران شده است. براساس قوانینی که مجلس این کشور در سال پیش تصویب کرد، موسسات خیریه‌ی ایرانی، بنیاد شهید و دیگر نهادهای دولتی ایران نمی‌توانند آزادانه مثل گذشته فعالیت کنند و دامنه‌ی نفوذ این گونه موسسات کاسته شده است

در عین حال خبرگزاری فارس از برخی اقدامات ضد دینیدر آستانه‌ برگزاری مسابقه یوروویژن در باکو هم گزارش می‌دهد. فارس می‌نویسد: «تقی احمداف، رئیس متروی باکو خرید و فروش هرگونه اقلام مذهبی از جمله قرآن، کتب ادعیه، تسبیح، قبله‌نما، تقویم اوقات شرعی و کالاهای تزئینی مزین به اسامی مقدس را در مبادی ورودی و خروجی ایستگاه‌های متروی این شهر ممنوع اعلام کرد

یک کارشناس مقیم باکو یادآور می‌شود، رژه‌ هم‌جنس‌گرایان بخشی از مسابقه‌ی یوروویژن است. به نظر او برگزاری این رژه چیز جدیدی نیست و در همه کشورهایی که میزبان این مسابقه بودند، انجام شده و از این به بعد هم انجام خواهد گرفت.

وی اضافه می‌کند: «اما ایران از روز شروع فروش بلیط‌ها، سایت فروش بلیط یوروویژن را فیلتر کرده. محافل دینی جمهوری آذربایجان که به ایران نزدیک هستند نیز به شدت از برگزاری مراسم یوروویژن انتقاد می‌کنند

حجت‌الاسلام عظیمی: سیاست ایران اشتباه است

حجت‌الاسلام عظیمی قدیم ، یک روحانی آذری که ساکن شهر قم است در تحلیل مناسبات ایران و جمهوری آذربایجان می‌گوید: «جمهوری آذربایجان سعی کرد مناسباتش را با ایران بهبود ببخشد، ولی ظاهرا شدنی نیست. حکومت جمهوری اسلامی ایران ماهیت ضد دمکراتیکی دارد و با هر کشور دمکراتیکی دچار مشکل می‌شود. ایران ناخرسند است که چرا به رسانه‌های آذربایجان آزادی می‌دهند تا درباره‌ی ایران مطالبی نوشته شود که باب طبع ایران نیست

حجت‌الاسلام عظیمی قدیم که به عنوان یک فعال سیاسی و دینی هم شناخته می‌شود، بر این باور هست که «دولت آذربایجان تاکنون باب میل ایران عمل کرده و حتی ارزش‌های دمکراتیک بین‌المللی را نادیده گرفته تا با ایران روابط دوستانه‌ای داشته باشد. اما ایران هرگز نمی‌خواهد با این کشور مناسبات خوبی داشته شود

این روحانی منتقد اضافه می‌کند: «سیاست ایران با جمهوری آذربایجان به هیچ وجه به عنوان یک کشور مسلمان، هم دین و هم مذهب جلوه نمی‌کند و اگر به ظاهر دوستی هم بین دو کشور باشد، بسیار شکننده است

عظیمی قدیم پیش‌بینی می‌کند که روابط ایران و جمهوری آذربایجان در آینده تیره‌تر خواهد شد.

به تنش‌های مختلفی که بین دو کشور همسایه ایران و جمهوری آذربایجان در ماه‌های اخیر بوجود آمده، اکنون برگزاری مسابقه‌ی آوازخوانی بین‌المللی یوروویژن۲۰۱۲ در باکو نیزافزوده می‌شود. مخالفت و موضع‌گیری تند برخی از روحانیان و محافل دینی در ایران به تشدید این تنش یاری کرده است.

مطالب مرتبط

ضیا نبوی

اگر قرار است در کشاکشِ این تراژدی هولناک، جبهه‌ای را انتخاب کنیم، بهتر آن است که آن سو، طرفِ زندگی باشد و ازینکه بواسطه یک چنین انتخابی چگونه داوری می‌شویم و مطابقِ گفتارهای زندگی‌ناباورِ موجود، در کدام دسته قرار می‌گیریم، پروایی نداشته باشیم. اگر آری گفتن به شیوه‌ی پوششی که می‌پسندیم ما را از نظر مدافعین وضعیت، در صفِ براندازان تعریف می‌کند، نهراسیم و اگر بواسطه‌ی آری گفتن به غریزه‌ی زیستن یا همدلی با هموطنانمان آسیب‌دیده‌ از جنگ در صف مدافعین نظام قرارمان می‌دهند، پروایی نداشته باشیم.

گزاره ای خطرناک برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان

همه می‌دانیم جنگی که اکنون درگرفته، محصول مشترک «نظم بین الملل نابرابر» و وحشی، از یک طرف و «ساختار غیردموکراتیک و فاسد داخلی» از سوی دیگر است.
«این جنگ ما نیست، جنگ جمهوری اسلامی با اسراییل است». خطر این گزاره برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان در شرایط کنونی، بسیار بیشتر از جنگنده های F35 است. این گزاره ایست که اسراییل، خیلی بیشتر از ادوات جنگی اش روی آن حساب باز کرده است و بال رسانه ای اش یعنی شبکه اینترنشنال بسیار عریان در حال القای آن است و بی پروا مردم را به شورش دعوت می کند. متاسفانه بستر چنین گزاره ی خطرناکی را با هزار آه و افسوس، فساد نظام سیاسی ایران مهیا کرده است.

در پی حمله اسرائیل به مناطق غیرنظامی

بنا بر گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های بین‌المللی همچون هدف اصلی حملات، ایجاد اختلال در زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای ایران و ضربه به فرماندهان ارشد نظامی اعلام شد. با این حال، شواهد میدانی و گزارش‌های منابع داخلی ایران از تلفات گسترده میان شهروندان غیرنظامی حکایت دارد.

مطالب پربازدید

مقاله