در پی پافشاری وزیر امور خارجه آمریکا

کمیته امور بانکی سنا تشدید تحریم ها علیه ایران را کنار گذاشت

در پی پافشاری وزیر امور خارجه آمریکا در مجلس نمایندگان این کشور برای توقف تصویب تحریم‌های بیشتر علیه ایران، رئیس کمیته امور بانکی سنا اعلام کرد که خواست دولت را در این باره می‌پذیرد.

به گزارش بی بی سی تیم جانسون، سناتور دموکرات، عصر سه‌شنبه ۱۰ دسامبر، ۱۹ آذر، در بیانیه‌ای گفت: “رئیس‌جمهوری و وزیر خارجه، دلایل محکمی برای توقف تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران مطرح کرده‌اند”.

رئیس کمیته امور بانکی سنا گفته است این کمیته درباره بررسی تحریم‌های جدید، دست نگه می‌ دارد.

تحریم‌های جدید علیه ایران در ماه ژوئیه سال جاری از مجلس نمایندگان آمریکا رای گرفت و اکنون منتظر تصویب در سنای آمریکاست.

هدف این تحریم‌های بیشتر، قطع کامل صادرات نفت و گاز ایران است.

برای آن‌که این طرح در سنا به رای گذاشته شود، باید در کمیته امور بانکی آن بررسی شود که حالا با موضع‌گیری رئیس این کمیته، این روند باز هم به تعویق افتاده است.

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، روز سه‌شنبه در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت که معتقد نیست هرگز نباید ایران را تحریم کرد ولی تاکید دارد که “الان وقتش نیست”.

آقای کری قرار است روز چهارشنبه در سنا حاضر شود و در این باره با سناتورهای آمریکایی نیز سخن بگوید.

توافق‌نامه ژنو بین ایران و شش قدرت جهانی، در ازای وضع‌نشدن تحریم‌های جدید در شش ماه آینده، ایران را به همکاری بیشتر با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و محدودکردن برنامه هسته‌ای ملزم کرده است.

رئیس‌جمهور و وزیر خارجه آمریکا در هفته‌های گذشته برای جلوگیری از تصویب تحریم‌های بیشتر علیه ایران در کنگره تلاش کرده‌اند.

در ماه‌های گذشته پس از پیگیری‌های کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا، کمیته امور بانکی سنا همچنان مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران را در دستور کار نگذاشته است.

وزیر امور خارجه آمریکا روز سه‌شنبه در کنگره گفت که به روند مذاکرات با ایران خوش‌بین است و امید دارد که این مذاکرات حتی زودتر از شش ماه آینده به نتیجه نهایی برسد.

آقای کری با این هدف در مجلس نمایندگان حاضر شده بود که به ابهامات قانونگذاران آمریکایی در مورد توافق اخیر ایران و گروه ۱+۵ در ژنو پاسخ دهد و آنها را متقاعد سازد که تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع نکنند.

او با اشاره به توافق کشورهای گروه ۱+۵ با ایران در مورد اعمال‌نکردن تحریم‌های جدید در شش ماه آینده، افزود که تصویب تحریم‌های جدید بر همکاری آمریکا با سایر اعضای این گروه تاثیر منفی می‌گذارد و به ایران “بهانه” می‌دهد که از تعهدات خود سر باز بزند.

پیش‌تر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در مصاحبه‌ای با هفته‌نامه آمریکایی تایم گفته بود وضع تحریم‌های جدید علیه ایران، “مرگ توافق‌نامه ژنو” خواهد بود.

او هشدار داده بود: “ما هم مجلس داریم. مجلس ما نیز می‌تواند قوانین مختلفی را به تصویب برساند که در صورت شکست مذاکرات جنبه اجرایی به خود گیرد.”

گروهی از نمایندگان کنگره آمریکا می‌گویند برخلاف رویکرد دولت باراک اوباما، به دنبال “تضمین‌های محکم‌تری” به منظور جلوگیری از گسترش برنامه‌ هسته‌ای ایران هستند.

برخی از اعضای کنگره با ابراز تردید در نتیجه‌بخش‌بودن سیاست دولت آمریکا برای مذاکره با ایران، پیگیر اقدام فوری برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران بوده‌اند.

لابی‌های نزدیک به اسرائیل، حامی تشدید تحریم‌ها قبل از این دور سوم مذاکرات ژنو بوده‌اند.

جان کری که تازه در سفر به اسرائیل بوده و در روزهای آینده باز هم عازم تل‌آویو است، روز سه‌شنبه در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان تاکید کرد که آمریکا در مورد توافق نهایی با ایران، از نزدیک با اسرائیل رایزنی دارد.

در همین حال سناتور باب منندز، دموکرات، و سناتور مارک کرک، جمهوری‌خواه، در پی ارائه طرحی هستند که دولت را موظف می‌کند هر ۳۰ روز درباره میزان پای‌بندی ایران به توافق اولیه ژنو گزارش دهد.

طبق این طرح، به محض آن‌که دولت آمریکا پای‌بندی ایران را تایید نکند، همه تحریم‌های قبلی دوباره اعمال می‌شوند و محدودیت‌های بیشتری هم علیه صنایع، معادن و بخش‌های عمرانی ایران وضع می‌شوند.

علاوه بر این اریک کانتور، رهبر اکثریت جمهوی‌خواه در مجلس نمایندگان آمریکا، در حال تهیه پیش‌نویس طرحی دیگر است که شکل توافق نهایی احتمالی با ایران را مشخص کند.

اما با موضع‌گیری رئیس کمیته امور بانکی سنا، تحلیلگران می‌گویند دست‌کم تا ماه آینده میلادی بعید است تحریم تازه‌ای علیه ایران بررسی شود.

مطالب مرتبط

فاجعه انسانی در زندان تهران بزرگ

سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرده است که تاکنون «مطابق آمار رسمی ارائه شده» ۷۱ نفر از کادر اداری زندان، سربازان وظیفه، محکومین زندانی، خانواده محکومین و همسایه‌ها در حمله اسرائیل به زندان اوین کشته شده‌اند

موج‌های بی‌قاعده‌ی اخراج مهاجران افغان

امروز نیز در سایه موج‌های بی‌قاعده‌ی اخراج مهاجران افغان، همان الگوی آشنای تاریخ در حال تکرار است: حذفِ بی‌پناه‌ترین‌ها به نام امنیت یا نظم، با همراهی رسانه‌ای و سکوت جامعه. اما حذف هر «دیگری» به دست ساختار قدرت، فقط آغاز یک روند است؛ روندی که دیر یا زود، دایره‌اش گسترش می‌یابد و به بدنه‌ی جامعه بازمی‌گردد. اگر جامعه در برابر بی‌قانونی علیه مهاجران ساکت بماند، فردا ممکن است همان سازوکار خشونت، گریبان شهروندان‌اش را نیز بگیرد. سرنوشت خاموشان، همیشه شبیه‌ هم است.

ضیا نبوی

اگر قرار است در کشاکشِ این تراژدی هولناک، جبهه‌ای را انتخاب کنیم، بهتر آن است که آن سو، طرفِ زندگی باشد و ازینکه بواسطه یک چنین انتخابی چگونه داوری می‌شویم و مطابقِ گفتارهای زندگی‌ناباورِ موجود، در کدام دسته قرار می‌گیریم، پروایی نداشته باشیم. اگر آری گفتن به شیوه‌ی پوششی که می‌پسندیم ما را از نظر مدافعین وضعیت، در صفِ براندازان تعریف می‌کند، نهراسیم و اگر بواسطه‌ی آری گفتن به غریزه‌ی زیستن یا همدلی با هموطنانمان آسیب‌دیده‌ از جنگ در صف مدافعین نظام قرارمان می‌دهند، پروایی نداشته باشیم.

مطالب پربازدید

مقاله