هواداران جنگ در منطقه

سایت ملی – مذهبی: آینده نزاع هسته ای ایران به کجا خواهد انجامید: ایستادگی ایران ، ادامه تحریم ها و رفتن به سمت جنگ؟عقب نشینی ایران و پذیرش شرایط غرب  ؟ بازی برد – برد به نفع طرفین نزاع ؟ پیروزی ایران وپذیرش ایران هسته ای توسط غرب ؟و …

این پرسش را با برخی صاحب نظران در میان گذاشته ایم. پس از اظهار نظر آقای حسن شریعتمداری ، در این قسمت نظر آقای فرخ نگهدار را می خوانیم.

گمان نمی کنم که پی آمدهای مناقشه ی هسته ای ایران با غرب در آینده ای نزدیک حل و فصل شود. این انتظار واقعی نیست که ایران و غرب به توافقی دست پیدا کنند که به دنبال آن تحریم های اقتصادی، به ویژه مالی و نفتی، برداشته شود.

نفوذ قابل ملاحظه ای که رقبای منطقه ای ایران، به ویژه اسرائیل و عربستان سعودی و امارات، بر سیاست غرب دارند و نیز منافع محافل قدرتمند مالی-نظامی غرب مانع از آن است که توافق هسته ای سهل شود و یا اگر تسهیل شود به سهولت به رفع تحریم ها بیانجامد.

در ارتباط با مسائل هسته ای، برخلاف تصور عمومی، مواضع ایران دست کم بعد از ۲۰۰۳ تعدیل آنچنانی پیدا نکرده است. در حالی که مواضع کنونی غرب با مواضعی که در دوران بوش در قبال ایران و برنامه هسته ای آن اتخاذ می شد به نحو بارزی تعدیل شده است. ایران هیچ گاه فعالیت های هسته ای که مستقیما خصلت نظامی داشته باشند را پی نگرفته اما غنی سازی را مطابق با قرارداد ان پی تی حق مسلم خود می داند. در سالهای 2003 تا 2008 این اقدام ایران مورد مخالف جدی غرب و حتی شورای امنیت قرار گرفت و موجب صدور قطعنامه هایی علیه ایران شد. تقاضای رسمی و موکد غرب این بود که ایران باید بی قید و شرط به غنی سازی اورانیم پایان دهد.اما امروز غرب، جامعه بین الملل، حتی اوباما بر این خواسته دیرینه دیگر پافشاری ندارند. آنها به عوض تلویحا آن را به عنوان حق مسلم ایران به رسمیت می شناسد. هر چند نیروهایی در غرب مانند میت رامنی و نتانیاهو هستند که جامعه بین المللی را به مقاومت و ایستادگی در برابر ایران ترغیب می کنند.

در سالهای اخیر نگرانی های دیگری جز نگرانی غرب از برنامه و فعالیت هسته ای ایران، شکل گرفته است. این نگرانی ها ناشی از نفوذ و قدرت منطقه ای ایران است که از جانب اسرائیل و رقبای منطقه ای جمهوری اسلامی یعنی عربستان، قطر و امارات ابراز شده و بر روابط ایران و جامعه غرب تاثیر می گذارد. این کشورها موتور فشار علیه دولت ایران را روشن کردند و یک عامل بسیار مهم در تشدید تحریم ها بوده اند.

واقعیت اینجاست که فشار بر ایران، از طریق تشدید شکاف شیعه و سنی، که گره گاه آن در سوریه متجلی شده است، فشار برای تحریم نفتی ایران که از جانب قدرت های عربی منطقه بویژه عربستان، امارات و قطر حمایت می شود، نه برنامه هسته ای ایران، که قدرت و نفوذ منطقه ای ایران را آماج گرفته اند. این فشارها چنانچه برنامه هسته ای هم متوقف شود، متوقف نخواهد شد. با توجه به حد نزدیکی این کشورها با غرب این انتظار که غرب به مطالبات آنها بی توجه باشد یا منافع خود در رابطه با ایران را مبنا بگیرد انتظاری واقع بینانه نیست. این فشارها وقتی تعدیل خواهد شد که سیاست عمومی جمهوری اسلامی ایران نسبت به غرب کلا از رویارویی گذر کند و همکاری بر اساس سود متقابل جایگزین آن شود. فقط در چنان صورتی است که ایران می تواند فشار رقبای منطقه ای بر غرب را در عمل مهار یا خنثی کند.

 یک نکته مهم دیگر هم مایلم اضافه کنم. بخش عمده ای از هیاهویی که این روزها چه در زمینه «خطر ایران» و دعوت به حمله به کشور ما راه افتاده، بخش عمده ای از تحریکاتی که عالما و عامدا در جهت تشدید و عمده کردن تضاد اسلام و غرب، از طریق تولید یک فیلم مستهجن و دامن زدن به خشونت علیه آن پی گرفته می شود، و یا کارشکنی های آشکاری که از سوی قطر و عربستان علیه آتش بس و مذاکرات صلح در سوریه و برای کشانیدن پای غرب به آن کشور، صورت می گیرد مستقیم و غیر مستقیم با هدف تاثیر گذاری بر روند انتخابات امریکا بسود محافظه کاران افراطی است. تمام تلاش نتانیاهو این روزها این است که تعداد هرچه بیشتری از امریکائیان را قانع سازد که اوباما «خطر ایران» را به اندازه رومنی جدی نمی گیرد. به این نیز توجه کنیم که هم شبکه سازندگان فیلم وهن انگیز ضداسلامی از دست راستی ترین محافل ضد اوباما در امریکا برخاسته اند و هم خشونت بارترین اعتراضات علیه این فیلم از سوی نزدیک ترین دوستان عربستان سعودی، سلفیون، سازمان داده شده و این هردو از سرسخت ترین محافل مخالف انتخاب مجدد اوباما بشمار میروند.

آنچه که در حال حاضر در رسانه های غربی بر طبل جنگ با ایران کوبیده می شود را نباید به حساب اوباما و سیاست های او گذاشت. این در حقبقت لابی یهودی ، اسرائیلی و نئوکان های پشت آنها، و حکومت های رقیب ایران در منطقه اند که منافع خود را در تغییر سیاست های ایالات متحده آمریکا می بینند. این محافل در این دو ماه اخیر از هیچ تلاشی برای بحرانی تر کردن منطقه فروگذاری نمی کنند تا اوباما را در برابر میت رامنی در موضع ضعف قرار دهند.

سایت ملی – مذهبی محلی برای بیان دیدگاه‌های گوناگون است.

مطالب مرتبط

برای پاسخ به سوال اول در مورد این­که جامعه‌شناسی تشیع چه جایگاهی در آموزش عالی دارد لازم است به یک تعریف اجمالی از این مفهوم اشاره کنم. «شیعه‌شناسی شاخه‌ای از مطالعات اجتماعی است که مجموعه‌ای از مباحث جمعیت‌شناسانه، جامعه‌شناسانه، مردم‌شناسانه، مطالعات فرهنگی و اجتماعی را پوشش می‌­دهد که اندیشه‌های واقعی و موجود شیعیان را مطالعه می‌­‌کند.

:منازعه جمهوری اسلامی و غرب درآخرین گام به منازعه هسته ای رسیده است. ‫ادامه این راه پر تنش به کجا خواهد رسید؟بخش ویژه جدید سایت ملی - مذهبی مجموعه مقالاتی در این باره از دید صاحب نظران مختلف است.

:... راه حلی که هم به مطالبات آسیب دیدگان جنایت پاسخ دهد و هم معطوف به مصالح ملی، از چرخه تازه خشونت جلوگیری کند،کدام است؟ بخش ویژه جدید سایت ملی - مذهبی از این منظر، به این فاجعه پرداخته است.

مطالب پربازدید

مقاله