اخیرا سه جلد کتاب توسط برخی از آشنایان ، دوستان و علاقه مندان هاله سحابی تهیه شده که در اینجا توسط سایت ملی – مذهبی به علاقه مندان تقدیم می شود.
اين مجموعه در سه بخش تنظيم شده است. بخش اول دلنوشته هاي خانم هاله سحابي است كه بعد از ويراستاري توسط دوستان او برحسب تاريخ منظم شده است. در موارد معدودي با حفظ مضامين تغييرات بيشتري در متن به وجود آمده كه در بالاي متن نوشته شده (توسط دوستي بازنويسي شده است). در هر مورد تا حد امكان توضيحي نوشته شده كه اين متن در چه شرايطي و با چه هدفي سروده شده است.
بخش دوم سروده ها و اشعاري است كه بعد از رفتن هاله توسط دوستاني آشنا يا نا آشنا سروده شده است. البته آنچه در اينجا آمده قسمت هايي است كه در اختيار تدوين كنندگان مجموعه بوده است. در مواردي نام نويسنده يا تاريخ و يا هردو نامشخص است. از دوستان دور و نزديك كه سرود ه اي را منتشر كرده اند و در اين مجموعه نيامده پوزش مي خواهيم كه اثر آنان قاعدتاً در دسترس نبوده است.
بخش سوم حاوي نقاشي هاي زنده ياد خانم سحابي است. اين تابلوها در حال حاضر در اختيار طيف نسبتاً گسترده اي از خويشان و دوستان هاله سحابي قرار دارد. در موقعي كه عكس برداري از تابلوها انجام شده، ابعاد تابلوها اندازه گيري نشده است. اين است كه جز موارد معدود، نوشته شده 70* تابلو بزرگ، متوسط و يا كوچك است . تا بلوي بزرگ اندازه 100 40* 60 سانتيمتر و كوچك 30 * سانتيمتر و يا بيشتر، متوسط حدود 50 سانتيمتر و يا كمتررا مشخص مي نمايد.
خانم هاله سحابي استعداد هنري و قريحه ادبي خوبي داشت. بدون اينكه در كنار فعاليت هاي متنوعش تمركز زيادي بر اين زمينه ها داشته باشد. نقاشي مي كرد، شعر و قطعات ادبي مي سرود و گاهي موسيقي می نواخت و در بيان طنز، گفتار و قريحه ي مستعدي داشت. از چهار سالگي نقاشي مي كرد و در 24 سالگي نزد دو استاد مقداري فنون – 13 سالگي و 26 – دو دوره در سنين 15 نقاشي را آموخت. در زمينه ي ادبي آموزش خاصي نداشت ولي قطعات ادبي مي سرود و با توجه به اينكه ممكن است از نظر قواعد شعر و صنايع آن توجه لازم نشده باشد در اين مجموعه با عنوان “دلنوشته ها” آمده است و نه اشعار.
دلنوشته ها در طول زمان و به مناسبت هاي مختلف سروده شده اند. بعضي كه مرتبط با خانواده و يا بعضي از دوستان بوده در محافل محدودي خوانده شده است. ولي بسياري در دفاتر او مانده و هيچگاه مرور و بازبيني و حتي اين عبارت ها و كلمات شعرگون براي » ويرايش نشده است. به قول خودش عمدتاً پس از «… ثبت خلاصه اي از لحظه هاي در يادماندني زندگاني من است مرگ او جمع آوري شده است.
دلنوشته هاي خانم سحابي ممكن است از نظر هنر ادبي قوي نباشد، ولي 1 / دلنوشته هاي هاله سحابي است 2 بياني از استعداد و طبع روان او است كه اهميت آن در موضوعات متنوعي كه به آنها پرداخته تجلي پيدا مي كند و دلنوشته ها بياني است از دغدغه هاي انساني او و عمق معنوي و عرفاني كه به اشكال مختلف در نوشته هايش منعكس است. مشخص است كه زندگي را به شكل جاري آن نمي پسندد و به دنبال افق هاي گسترده و زيبايي است، و در اين راه مرز ميان مرگ و زندگي را هم خيلي پررنگ و جدا از هم نمي بيند.
نقاشي ها هم به شكل ديگري بيان همان مفاهيم در رنگ ها و اشكال است. او به طوري كه در تصاوير ملاحظه مي شود تابلوهاي متعددي كشيده است ولي ذوق او به كشيدن تابلو محدود نمي شد . او روي شيشه ها، ديوار، ظروف شيشه هاي مواد غذايي، پريزهاي برق و در ميان يادداشت هايش نقاشي مي كرد و طرح مي كشيد.
از آخرين طرحهاي او تعدادي است كه در صفحات بازجو يي كه در اوين به او احاله شده كشيده شده است و در اختيار دادگاه انقلاب است، و يا طرح هايي كه از خانم هاي هم بند در دوره زندان و با خودكار در دفترچه اش كشيده است.
جهت دریافت کتاب ” دلنوشته های هاله سحابی” کلیک کنید (حجم 19 مگابایت)
این مجموعه شامل دست نوشته های زنده یاد سحابی است که در سه بخش گردآوری شده است. بخش اعظم خاطرات او مربوط به سال های اول انقلاب و آغاز جنگ و فعالیت های او در بیمارستان تهران و رفتن به مناطق جنگی و کمک در اردوگاههای جنگ زدگان و همین طور بازدید از جبهه های جنگ است. بخش دیگر مربوط به دستگیری پدر در سال 80 و فعالیت هایی که به افشاگری و تلاش آن روزها برای اثبات بی گناهی دستگیر شدگان است و بخشی هم خاطرات حج اوست. و در کل ترسیمی از شخصیت این بانوی مهربان ارائه می دهد.
جهت دریافت کتاب “جاودانگی سکوت” کلیک کنید (حجم 18.6 مگابایت)
در این نوشته سعی هاله سحابی بر این بود که با نگاهی پژوهشی – و نه صرفا مؤمنانه – به قرآن ورود کند. البته همان طور که خود می گوید در این نوشته نمی خواسته به همه پرسش هایی که مطرح کرده است پاسخ دهد. بلکه قصدش این بوده که ابتدا به باورهایی برسد و در این مسیر قرآن را از قبرستان به متن جامعه بیاورد و به دورن قرآن برود و نقش زن در احکام، داستان ها، اسطوره ها و در فلسفه آفرینش را بررسی کند. هاله سحابی می گوید : مسلم است که امروزه زن مدرن را نمی شود با آن مشخصه ها و وظایفی که حتی برای ملکه سبا تعریف شده مقایسه کرد. اما کتمان نمی کنم که با این باور که خداوند خودش گفته ما از شما محافظت می کنیم، غصه نخورید و خونسرد باشید، سعی کرده ام مواردی را به نفع حقوق زنان از لابه لای متن استخراج کنم.
جهت دریافت کتاب ” روند حقوق زن در قرآن” کلیک کنید (حجم 1 مگابایت)