عراقچی در واکنش به اظهارات ویتکاف: غنی‌سازی اورانیوم در ایران ادامه پیدا می‌کند

غنی سازی همچنان پاشنه آشیل مذاکرات/ ویتکاف: یک درصد را هم نمی‌پذیریم؛ عراقچی: غنی‌سازی ادامه می‌یابد

ملی مذهبی _ استویو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در مذاکرات هسته‌ای با ایران، می‌گوید در مذاکره با ایران «ما یک درصد از ظرفیت غنی‌سازی را هم نمی‌توانیم بپذیریم»؛ موضعی که وزیر خارجه ایران در واکنش به آن می‌گوید ویتکاف «از واقعیت‌های مذاکراتی کاملاً به دور است و غنی‌سازی در ایران ادامه پیدا می‌کند».

ویتکاف: ما حتی غنی‌سازی یک درصدی اورانیوم در ایران را هم نمی‌توانیم بپذیریم

استیو ویتکاف نماینده دونالد ترامپ درباره مذاکرات با جمهوری اسلامی گفت: «رییس‌جمهور [ترامپ] کاملا روشن صحبت کرده، او می‌خواهد این درگیری را از راه دیپلماتیک و از طریق گفتگو حل‌وفصل کند. و او همه نشانه‌ها را در این مسیر فرستاده.»

 ویتکاف در گفت‌وگویی که روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت از شبکه ای‌بی‌سی پخش شد، گفت دونالد ترامپ تمام سیگنال‌های لازم برای حل‌وفصل این مناقشه از طریق گفت‌وگو را به تهران فرستاده، «اما از سوی دیگر، ما یک خط قرمز بسیار بسیار روشن داریم و آن غنی‌سازی است. ما حتی یک درصد از ظرفیت غنی‌سازی را هم نمی‌توانیم بپذیریم».

او افزود: «ما پیشنهادی به ایرانی‌ها ارائه داده‌ایم که فکر می‌کنیم بخشی از این مسئله را بدون بی‌احترامی به آن‌ها حل می‌کند. و این مهم است. ما می‌خواهیم به یک راه‌حل برسیم. و فکر می‌کنیم که خواهیم توانست.»

ویتکاف گفت: «اما از دید ما، همه‌چیز از یک توافقی آغاز می‌شود که شامل غنی‌سازی نباشد. ما نمی‌توانیم آن را بپذیریم. چون غنی‌سازی، دستیابی به سلاح را ممکن می‌کند.»

نماینده ویژه ترامپ با این حال در ادامه افزود «ما پیشنهادی به ایرانی‌ها داده‌ایم که فکر می‌کنیم برخی از این مسائل را، بدون بی‌احترامی به آن‌ها، پوشش می‌دهد».

ساعتی بعد عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در واکنش به این اظهارات گفت «ویتکاف از واقعیت‌های مذاکراتی کاملاً به دور است و غنی‌سازی در ایران ادامه پیدا می‌کند».

تاکید دوباره عراقچی در عرض چند ساعت: غنی‌سازی در ایران با یا بدون توافق ادامه خواهد یافت

عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی پس از پاسخ شفاهی به اظهارات اخیر استیو ویتکاف، در شبکه‌های اجتماعی نیز به این اظهارات واکنش نشان داد.

عراقچی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «موضع ما درباره حقوق ایران به‌عنوان عضو معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای کاملا روشن است و هیچ سناریویی وجود ندارد که مقامات ایران اجازه انحراف از این معاهده را بدهند.»

او افزود: «تسلط بر فناوری غنی‌سازی دستاوردی سخت‌کوشانه و بومی است؛ نتیجه‌ای است که با فداکاری عظیم از خون و ثروت به دست آمده است.»

عراقچی ادامه داد: «اگر ایالات متحده واقعا علاقه‌مند به تضمین عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای باشد، یک توافق در دسترس است و ما آماده یک گفت‌وگوی جدی برای رسیدن به راه‌حلی هستیم که تا ابد آن نتیجه را تضمین کند. با این حال، غنی‌سازی در ایران با یا بدون توافق ادامه خواهد یافت.»

کمی قبل از آن، ویتکاف در گفت‌وگو با ای‌بی‌سی تاکید کرد: «از طرف دیگر، ما یک خط قرمز بسیار، بسیار روشن داریم، و آن موضوع غنی‌سازی است. ما حتی یک درصد ظرفیت غنی‌سازی را هم نمی‌توانیم بپذیریم.»

وزیر خارجه ایران همچنین افزود آمریکایی‌ها «اگر علاقه‌مند هستند اطمینان حاصل شود که سلاح هسته‌ای تولید نمی‌شود، ما برای این کار آمادگی داریم، اما اگر درخواست‌های غیرواقعی داشته باشند، طبیعی است که برآورده نمی‌شود».

ویتکاف در بخش دیگری از اظهارات جدید خود با اشاره به این‌که «غنی‌سازی زمینه‌ساز ساخت سلاح می‌شود» و «همه‌چیز از توافقی آغاز می‌شود که شامل غنی‌سازی نباشد»، تأکید کرد «راه‌های فراوانی وجود دارد که ما بتوانیم در این مذاکرات به اهداف خود برسیم».

او همچنین از احتمال برگزاری دور بعدی مذاکرات در این هفته در اروپا خبر داد و گفت «امیدواریم که این دیدار به نتایج مثبت واقعی منجر شود».

این اظهارات در حالی در رسانه‌ها مطرح می‌شود که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه گفت «ما قصد نداریم در رسانه‌ها مذاکره کنیم».

ملاقات وزیران خارجه ایران و عمان در تهران

ساعاتی پیش از این اظهارات، وزیر خارجه ایران پس از دیدار با همتای عمانی خود، با تأکید دوباره بر این‌که تهران «هیچ پیام مکتوبی» در مورد مذاکرات هسته‌ای از سوی آمریکا دریافت نکرده، در مورد دور بعدی این مذاکرات گفت «روز آن تقریباً مشخص است ولی باید قطعی شود».

در همین حال، کمال خرازی، مشاور علی خامنه‌ای، می‌گوید جمهوری اسلامی «در صورت رفع تحریم‌ها، غنی‌سازی را در چارچوب نیاز داخلی و نظارت پادمان محدود می‌کند».

عباس عراقچی که روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت در حاشیۀ «مجمع گفتگوی تهران» با خبرنگاران صحبت می‌کرد، توضیح بیشتری نداد و فقط افزود در دیدارش با بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، آخرین وضعیت مذاکرات با آمریکا مرور شده و تاریخ دور بعدی مذاکرات «احتمالاً به زودی اعلام می‌شود».

تهران و واشینگتن تاکنون چهار دور مذاکرات هسته‌ای برگزار کرده‌اند و مقام‌های دو طرف این گفت‌وگوها را سازنده و رو به جلو خوانده‌اند، اما پس از دور چهارم که ۲۱ اردیبهشت در مسقط برگزار شد، اخبار متناقضی از تحویل یک پیشنهاد مکتوب از طرف آمریکا به ایران منتشر شده است.

دونالد ترامپ می‌گوید تهران پیشنهاد آمریکا را در اختیار دارد و باید سریع در مورد آن تصمیم بگیرد. مقامات تهران اما می‌گویند هیچ پیام «مکتوبی» دریافت نکرده‌اند.

با این حال در روزهای اخیر، مقامات جمهوری اسلامی تقریباً به‌طور یکسان در اظهارات خود اعلام کرده‌اند که در صورت رفع تحریم‌ها حاضر به پذیرش اعمال محدودیت‌ها در برنامه‌ هسته‌ای هستند. آن‌ها در عین حال بر حفظ «حق غنی‌سازی» نیز تأکید می‌کنند.

با این حال، کمال خرازی، رئیس شورای روابط خارجی و مشاور رهبر جمهوری اسلامی، روز یکشنبه در سخنرانی در «مجمع گفتگوی تهران»، گفت در مقابل رفع تحریم‌ها، «ایران نیز غنی‌سازی را در چارچوب نیاز داخلی و نظارت پادمان محدود می‌کند». او در عین حال تأکید کرد که تهران «به سوخت نیروگاه و همچنین ۲۰ درصد [غنی‌سازی] برای رآکتور تهران نیاز داریم».

برای استفاده در نیروگاه‌های برق معمولاً اورانیوم بین سه تا پنج درصد غنی می‌شود، اما جمهوری اسلامی می‌گوید رآکتور تهران کاربرد تحقیقاتی و پزشکی دارد و فعالیت آن به اورانیوم غنی‌شده تا سطح ۲۰ درصد نیاز دارد. غنی‌سازی تا ۲۰ درصد، به‌گفتۀ متخصصان، یک گام فنی مهم به‌سمت غنی‌سازی در سطح تسلیحاتی (۹۰ درصد) محسوب می‌شود.

پیش از این، علی شمخانی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی، نیز اعلام کرده است که «ایران متعهد می‌شود هرگز به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نرود، ذخایر اورانیوم با غنای بالا را کنار بگذارد، تنها به غنی‌سازی در سطح مورد نیاز برای مصارف غیرنظامی بپردازد و به بازرسان بین‌المللی اجازه دهد بر روند فعالیت‌ها نظارت داشته باشند».

عباس عراقچی نیز روز یکشنبه در سخنرانی در «مجمع گفتگوی تهران» گفت ایران خواهان توافقی است که «در چارچوب معاهده عدم اشاعه، با احترام کامل به حقوق هسته‌ای ایران شکل بگیرد و به طور عینی رفع جامع تحریم‌ها را تضمین کند».

در تازه‌ترین اظهارات از طرف دولت ایالات متحده نیز مارکو روبیو، وزیر خارجه، روز یکشنبه با بیان این‌که «ما قصد نداریم در رسانه‌ها مذاکره کنیم»، تأکید کرد که هدف نهایی این است که حکومت ایران نباید سلاح هسته‌ای یا توانایی تهدید اسرائیل را داشته باشد.

روبیو همچنین با تأکید بر این‌که دونالد ترامپ «ترجیحش این است که از طریق مذاکرۀ مسالمت‌آمیز به این هدف دست یابد»، ابراز امیدواری کرد به این‌که ایران هم این گزینه را انتخاب کند.

وزیر خارجه آمریکا پیش از این هم گفته بود آمریکا با لحظه‌ای سرنوشت‌ساز برای مهار تلاش‌های جمهوری اسلامی جهت دستیابی به سلاح هسته‌ای روبه‌رو است و در نهایت، تصمیم‌گیری به عهدۀ علی خامنه‌ای است که «راه صلح و شکوفایی را برگزیند، نه مسیری ویرانگر».

مطالب مرتبط

تعداد کشته‌شدگان حملات ۱۲ روزه اسرائیل به ایران به ۹۳۵ نفر رسید

تصاویر ماهواره‌ای جدید از تاسیسات هسته‌ای «فردو» نشان‌دهنده تداوم فعالیت‌ها پیرامون دهانه‌های تهویه و سوراخ‌های ایجاد شده در جریان حملات هوایی آمریکا را نشان می‌دهند

در هفته‌های اخیر نیز موج گسترده‌ای از بازداشت‌ها صورت گرفت

در هفته گذشته ۱۸ نفر به دار آویخته شدند. روندی که نه تنها نگران‌کننده، بلکه نمایانگر تلاش حاکمیت برای ارعاب جامعه در پاسخ به شرایط خاصی است که پس از جنگ ۱۲ روزه ایجاد شده است

مکالمه شنودشده از طریق جاسوسی سیگنالی‌ به دست آمد

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفتگو با شبکه خبری سی‌بی‌اس که روز یکشنبه منتشر شد، گفت که اگرچه آسیب وارده به تاسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان در حملات آمریکا «بسیار جدی‌» است

مطالب پربازدید

مقاله