ملی مذهبی _ در پی کاهش نگرانکننده منابع آبی در اطراف تهران، محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان، نسبت به بحران کمآبی در پایتخت هشدار داد.
در پی کاهش بارشها و بحران کمآبی در سالهای اخیر، وضعیت سدهای تأمینکننده آب تهران به شدت وخیم شده است. طبق آخرین آمار، سدهای مهم تهران که منابع آب شرب این کلانشهر را تأمین میکنند، اکنون در وضعیت بحرانی قرار دارند و میزان ذخایر آب آنها به حد پایینی رسیده است. بهویژه سدهای لار، لتیان و امیرکبیر که سهم عمدهای از تأمین آب تهران را به عهده دارند، به دلیل کاهش بارندگیهای سالهای گذشته و کمآبی منابع آبی، با افت چشمگیر ذخایر آب روبهرو شدهاند.
به گفته اردکانی، ذخایر موجود در سدهای اطراف تهران به حدی کاهش یافتهاند که برای تامین حداقل نیاز شهروندان، ناچار به کاهش فشار آب در شبکه توزیع شدهاند.
او توضیح داد که هرچند در شرایط عادی میتوان آب را تا طبقات بالای ساختمان با فشار مناسب رساند، اما ادامه این روند میتواند منجر به تخلیه کامل منابع طی تنها دو تا سه ماه آینده شود.
همچنین آمارهای رسمی، از کاهش میزان ورودی آب به سدهای پنجگانه تهران تا پایان فروردین نسبت به سال قبل خبر میدهند و برخی سدها نیز به کمتر از نصف ظرفیت خود رسیدهاند.
در واکنش به این شرایط، دولت و شهرداری تهران طرح حفر ۵۰ تا ۷۰ حلقه چاه عمیق را در دستور کار قرار دادهاند؛ اقدامی که به گفته متخصصان محیطزیست، میتواند بهمثابه «تیر خلاص» بر پایداری تهران باشد. چرا که افت سطح آبهای زیرزمینی، عامل اصلی فرونشست گسترده زمین در تهران شده و این پدیده اکنون به مناطق صنعتی و حیاتی چون یافتآباد، جنوبغرب استان و حتی تا قزوین سرایت کرده است.
متاسفانه طی سالهای گذشته در اقدامی قابل تامل و با وجود اینکه راهکارهای مختلف و بدون پیامدهای منفی و مخرب برای تامین آب تهران وجود داشته، شاهد حفر 50 حلقه چاه عمیق با هزینه 300 میلیارد تومانی در سال 401 در تهران بودیم که آب استحصال شده از این چاهها، وارد شبکه آبرسانی سراسری تهران شده است.
با این حال، وزارت نیرو مجدداً تصمیم گرفته برای جبران کمبود آب در تهران، اقدام به حفر 50 حلقه چاه جدید در مناطق مختلف تهران کند! این تصمیم قابل تامل در حالی مطرح شده که تهران از مدتها پیش با کاهش منابع آب زیرزمینی مواجه بوده و برداشت بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی، سبب افت سطح آب چاهها و خشکی منابع آب زیرزمینی در بسیاری از مناطق و فرونشست شدید زمین شده است.
برخی کارشناسان محیط زیست و منابع آب معتقدند که حفر چاههای جدید در شرایط کنونی نهتنها راهحلی پایدار برای بحران کمآبی تهران نخواهد بود، بلکه میتواند مشکلات بیشتری را ایجاد کند. برداشتهای بیرویه از منابع آب زیرزمینی میتواند موجب کاهش کیفیت آب، نشست زمین و حتی خطر خشکی کامل برخی سفرههای آب زیرزمینی شود. به همین دلیل، بسیاری از متخصصان پیشنهاد میدهند که وزارت نیرو به جای تمرکز بر حفر چاههای جدید، باید به دنبال راهکارهای بلندمدت و پایدارتر مانند مدیریت مصرف، استفاده از منابع آب غیرمقطعی و احیای منابع آبی مانند تالابها و رودخانهها باشد تا از بحران کمآبی در تهران جلوگیری شود.