مراسم تشییع ‌دبیرکل حزب الله لبنان در ورزشگاه کمیل شمعون بیروت برگزار شد

مراسم تشییع جنازه حسن نصرالله با حضور ده‌ها هزار نفر در بیروت؛ جنگنده‌های اسرائیل بر فراز مراسم

ملی مذهبی _ ده‌ها هزار نفر روز یکشنبه در استادیوم بیروت گرد هم آمدند تا در مراسم تشییع حسن نصرالله، رهبر پیشین حزب‌الله لبنان شرکت کنند؛ مراسمی که تقریبا پنج ماه پس از کشته شدن او برگزار شد. مراسم تشییع جنازه حسن نصرالله؛ دبیرکل حزب‌الله لبنان، با گذشت نزدیک به ۵ ماه از کشته شدن او با شرکت اعضا و هوادران این گروه در ورزشگاه کمیل شمعون در بیروت برگزار شد. هواداران حزب‌الله همچنین در خیابان‌های ضاحیه جنوبی، پایگاه اصلی این گروه، گرد هم آمدند.
به گزارش یورونیوز، افزون بر تشییع حسن نصرالله، هاشم صفی‌الدین، رئیس شورای اجرایی حزب‌الله نیز در این مراسم تشییع شد. بر اساس اعلام خبرگزاری‌ها در این مراسم، نمایندگان جوزف عون رئیس‌جمهور لبنان و همچنین نخست‌وزیر این کشور نیز حضور داشتند.

جسد هاشم صفی الدین، جانشین حسن نصر الله نیز که او هم در حمله هوایی اسرائیل کشته شود در این مراسم تشییع می‌شود. در این مراسم مقام‌هایی از سراسر منطقه از جمله محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران حضور داشتند. همچنین مقام‌های لبنانی از جمله رئیس پارلمان و نمایندگانی از رئیس‌ جمهوری و نخست‌ وزیر این کشور در مراسمی که به گفته ناظران، بزرگ‌ترین مراسم تشییع جنازه لبنان در دو دهه اخیر بود، شرکت کردند.

همچنین علی خامنه‌ای، رهبر ایران یک هیات چهار نفره جداگانه را به نمایندگی از خود برای شرکت در این مراسم به بیروت فرستاد. مجتبی حسینی، نماینده رهبر ایران در عراق نیز بیانیه آقای خامنه‌ای را قرائت کرد. رهبر ایران در این پیام حسن نصر الله را «مجاهد کبیر و زعیم پیشتاز مقاومت در منطقه» خواند و گفت که «مقاومت در برابر غصب و ظلم و استکبار، تمام‌شدنی نیست.»

رئیس مجلس و وزیر خارجه ایران صبح یکشنبه با پروازهای جداگانه از تهران وارد بیروت شدند؛ اقدامی که به نظر می‌رسد نشان‌دهنده لغو محدودیت‌های پروازی ایران به لبنان باشد. این محدودیت‌ها پس از آن اعمال شده بود که ارتش اسرائیل مدعی شد ایران از پروازهای تجاری برای انتقال پول به حزب‌الله استفاده می‌کند.

علی دعموش، از مقام‌های ارشد حزب‌الله روز شنبه به خبرنگاران گفت که حدود ۸۰۰ شخصیت از ۶۵ کشور در این مراسم حضور خواهند داشت. او همچنین گفت که هزاران نفر از «فعالان و حامیان مقاومت» از سراسر جهان در این مراسم شرکت کرده‌اند.

دعموش خطاب به حاضران گفت: «از هر خانه، روستا و شهری بیایید تا به دشمن بگوییم این مقاومت همچنان پابرجاست و آماده ایستادگی است.»

پیکر حسن نصرالله قرار است اواخر یکشنبه در بیروت به خاک سپرده شود. جنازه هاشم صفی‌الدین، جانشین نصر الله که او نیز در حمله هوایی اسرائیل کشته شد، در زادگاهش در جنوب لبنان دفن خواهد شد. این دو پیش‌تر به طور موقت در مکان‌هایی مخفی نگهداری می‌شدند و حزب‌الله ماه گذشته از برگزاری مراسم رسمی خاکسپاری آنان خبر داد.

مراسم تشییع حسن نصرالله
مراسم تشییع حسن نصراللهAP Photo

حزب‌الله از هوادارانش خواسته بود تا با حضور گسترده در این مراسم، قدرت این گروه را به نمایش بگذارند. این در حالی است که این گروه در ۱۴ ماه جنگ با اسرائیل متحمل ضربات سختی شده و بسیاری از فرماندهان سیاسی و نظامی ارشد خود را از دست داده است.

یکی دیگر از چالش‌های بزرگ حزب‌الله، سقوط حکومت خاندان اسد در سوریه در اوایل دسامبر بود. دولت سوریه، که بیش از پنج دهه متحد اصلی حزب‌الله محسوب می‌شد، مسیر اصلی انتقال سلاح و پول از ایران به لبنان محسوب می‌شد.

طبق توافق آتش‌بسی که با میانجی‌گری آمریکا در ۲۷ نوامبر حاصل شد، حزب‌الله اجازه ندارد حضور نظامی در مناطق مرزی با اسرائیل داشته باشد. هم‌زمان، مخالفان حزب‌الله در لبنان از این گروه خواسته‌اند تا سلاح‌هایش را کنار بگذارد و به یک جریان سیاسی تبدیل شود.

حزب‌الله برای برگزاری این مراسم تدابیر ویژه از جمله تجهیز استادیوم برای پذیرایی از ده‌ها هزار نفر و نصب صفحه‌های نمایش بزرگ در مسیر فرودگاه، در نظر گرفته بود. این صفحه نمایش‌ها برای افرادی نصب شد که امکان ورود به داخل استادیوم را نداشتند. همچنین تدابیر امنیتی شدیدی در نظر گرفته شده و جاده‌های اصلی اطراف محل مراسم بسته شده‌اند.

ارتش و پلیس لبنان در آماده‌باش کامل قرار دارند و استفاده از پهپاد در بیروت و حومه آن برای یک روز ممنوع شده است. همچنین از ظهر یکشنبه، پروازهای ورودی و خروجی فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری برای چهار ساعت متوقف شد.

ساعاتی پیش از آغاز مراسم، ارتش اسرائیل حملاتی را در جنوب لبنان انجام داد. ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای اعلام کرد که این حملات، «حمله‌ای دقیق و مبتنی بر اطلاعات امنیتی» به یک مرکز نظامی حاوی پرتابگرهای موشکی و سلاح در خاک لبنان بوده است.

حزب‌الله نام این مراسم را «پایبند به عهد» گذاشته است.

حسن نصرالله در حمله هوایی اسرائیل کشته شد؛ زمانی که جنگنده‌های این کشور بیش از ۸۰ بمب بر اتاق عملیات اصلی حزب‌الله در بیروت فرو ریختند. مرگ او ضربه‌ای سنگین برای حزب‌الله وارد کرد. نصرالله این گروه شبه‌نظامی را به یکی از بازیگران اصلی منطقه تبدیل کرده بود.

او بیش از ۳۰ سال رهبری حزب‌الله را بر عهده داشت و از بنیان‌گذاران این گروه بود.

به گزارش دویچه وله و بر اساس اعلام رسانه‌های لبنانی در جریان برگزاری این مراسم و همزمان با شروع پخش سخنرانی نعیم قاسم، ۴ هواپیمای جنگنده اسرائیل در ارتفاعی پایین دو مرتبه از بالای محدوه مراسم عبور کردند.

پرواز این جنگنده‌های اسرائیلی در شرایطی صورت گرفت که هواپیماهای نظامی ارتش لبنان نیز مشغول پرواز بر فراز محوطه مراسم بودند.

نعیم قاسم، دبیرکل گروه تروریستی حزب‌الله لبنان با بیان این ادعا که “چنین تشییع مراسم گسترده و مردمی تا به حال در لبنان سابقه نداشته است”، برگزاری این مراسم را نشانه “وحدت ملی” توصیف کرد.

قاسم همچنین مدعی شد که ادامه جنگ با اسرائیل “به سود لبنان نبود” و این گروه به همین دلیل با پیشنهاد اسرائیل مبنی بر امضای توافق آتش‌بس موافق کرد.

دبیرکل حزب‌الله در عین حال، تصمیم حسن نصرالله برای مداخله این گروه در جنگ اخیر غزه را ستود و مدعی شد دلیل این تصمیم آن بوده که اسرائیل قصد داشت “چهار روز پس از حمله به غزه، به لبنان حمله کند، و به هر حال دیر یا زود این حمله را انجام می‌داد.”

برگزاری مراسم تشییع، زیر سایه تهدید اسرائیل

اسرائیل پیش از این گروه حزب‌الله را تهدید کرده بود که زمان دبیرکلی نعیم قاسم در حزب‌الله کوتاه‌ خواهد بود. با توجه به جدی گرفته شدن این تهدیدات از سوی حزب‌الله، نعیم قاسم در مراسم حضور فیزیکی نداشت و سخنرانی‌ او به صورت تلویزیونی پخش شد.

همزمان با برگزاری مراسم تشییع جنازه نصرالله، ارتش اسرائیل با صدور بیانیه‌ای ضمن اشاره به کشته‌شدن او در جریان حمله هوایی اسرائیل اعلام کرد که با کشته شدن حسن نصرالله، “امروز جهان جای بهتری است.”

یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل نیز روز یکشنبه ۲۳ فوریه (۵ اسفند) با تایید پرواز جنگنده‌های اسرائیلی در ارتفاع کم بر روی محل برگزاری مراسم تشییع جنازه حسن نصرالله، گفت این اقدام حاوی این “پیام آشکار” برای کسانی است که اسرائیل را تهدید به نابودی می‌کنند و به آن حمله می‌کنند و به آن‌ها می‌گوید که این “پایان کار آن‌ها خواهد بود.”
وزیر دفاع اسرائیل همچنین در پیان خود خطاب به حزب‌الله گفت که “شما در برگزاری مراسم تشییع جنازه متخصص خواهید بود و ما در پیروزی.”

حضور فرستادگان حکومت ایران به مراسم تشییع نصرالله

در ابتدای مراسم تشییع جنازه حسن نصرالله، دبیرکل گروه تروریستی حزب‌الله لبنان، مجتبی حسینی، نماینده خامنه‌ای؛ رهبر جمهوری اسلامی در عراق پیام خامنه‌ای را قرائت کرد.

در این مراسم، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، و همچنین عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز حضور داشتند. عراقچی پس از ورود به بیروت مدعی شده بود که از طرف جمهوری اسلامی و “مردم ایران” در این مراسم حضور به هم رسانده است و “تشییع جنازه امروز باعث می‌شود دنیا ببیند که مقاومت زنده است، حزب الله زنده است.”

افزون بر حسینی، قالیباف و عراقچی؛ محمدحسن اختری، محسن قمی و رضا تقوی نیز به نمایندگی از خامنه‌ای برای شرکت در مراسم تشییع نصرالله به بیروت رفته بودند.به گزارش خبرگزاری‌ها نصرالله پس از تشییع در یک مقبره در نزدیکی بزرگراه فرودگاه بیروت به خاک سپرده شد.

سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، در روز جمعه ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴ (پنجم مهر) در جریان حمله‌ هوایی سهمگین ارتش اسرائیل به منطقه ضاحیه در جنوب بیروت کشته شد.

در این حمله بیش از ۸۰ بمب بر اتاق عملیات اصلی حزب‌الله ریخته شد که به کشته شدن دبیرکل این گروه و از هم پاشیده شدن بدنه اصلی نظامی و سیاسی آن منجر شد. اندکی پس از آن هاشم صفی‌الدین، رئیس شورای اجرایی گروه حزب‌الله و چهره دوم حزب‌الله که انتظار می‌رفت جانشین نصرالله شود، نیز در جریان حمله دیگری از سوی اسرائیل کشته شد.صفی‌الدین پسرخاله نصرالله و پدر داماد قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود. سلیمانی در سال ۲۰۲۰ در جریان حمله ارتش آمریکا در حوالی بغداد کشته شد.

بر اساس توافق آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله، که در تاریخ ۲۷ نوامبر (۷ آذر)  اجرایی شد، حزب‌الله اجازه حضور نظامی در مناطق مرزی با اسرائیل را ندارد. در عین حال، احزاب و گروه‌های مخالف حزب‌الله در لبنان از این گروه خواسته‌اند تا سلاح‌های خود را کنار بگذارد و به جریانی سیاسی تبدیل شود.

مطالب مرتبط

مکالمه شنودشده از طریق جاسوسی سیگنالی‌ به دست آمد

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفتگو با شبکه خبری سی‌بی‌اس که روز یکشنبه منتشر شد، گفت که اگرچه آسیب وارده به تاسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان در حملات آمریکا «بسیار جدی‌» است

تلاش رئیس جمهور فرانسه برای بازگشت ایران به میز مذاکره

ابراهیم متقی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و از چهره‌های نزدیک به نظامیان در ایران در گفتگویی با تلویزیون جمهوری اسلامی هشدار داد که این آتش‌بس پایدار نخواهد ماند و اسرائيل تا حداکثر یک هفته دیگر دوباره حملات خود به ایران را از سر خواهد گرفت

آتش‌بس بمب‌ها را خاموش کرد، اما فقر، سرکوب، و نابرابری زنده‌اند

این آتش ‌بس، نه نشان صلح است، نه پیروزی هیچ طرفی. اگرچه اسطوره اقتدار جمهوری اسلامی فروریخت، و اگرچه اسرائیل، در بحران داخلی و انزوای جهانی گرفتار آمده، آنچه فروکش کرده، فقط موج انفجار است

مطالب پربازدید

مقاله