ملی مذهبی _“۷ شب، پل حافظ، چهارسو” این آخرین توییت کیانوش سنجری بود. ساعتی پس از آن دوستان نزدیکش از جمله عبدالله مومنی توییت زدند: «متاسفانه کیانوش از دست رفت من رسیدم پل حافظ».
سنجری، شامگاه چهارشنبه ۲۳ آبان در حرکتی اعتراضی به زندگی خود پایان داد. او روز سهشنبه در ایکس نوشته بود اگر تا غروب چهارشنبه فاطمه سپهری، نسرین شاکرمی، توماج صالحی و آرشام رضایی از زندان آزاد نشوند، «در اعتراض به دیکتاتوری خامنهای و شرکایش» به زندگی خود پایان میدهد.
به توصیه کارشناسان اگر با کسی یا کسانی روبهرو میشوید که از جملهها و عبارتهایی نشاندهنده افسردگی یا تمایل به پایان زندگی استفاده میکنند، از آنان بخواهید با پزشک معتمد، نهادهایی که در این زمینه فعالیت میکنند یا فردی مورد اعتماد، درباره نگرانیهایشان صحبت کنند. اگر به خودکشی فکر میکنید در ایران با اورژانس اجتماعی با شماره تلفن ۱۲۳ تماس بگیرید.
مولوی عبدالحمید، روز ۲۵ آبان در خطبههای نماز جمعه زاهدان از افزایش خودکشی در ایران ابراز تاسف کرد و گفت: «نباید عملکرد ما به گونهای باشد که بیزاری از دین و زندگی به جایی برسد که افراد دست به خودکشی بزنند.»
سنجری، با وجود پیامهای زیادی که زیر نوشتهاش در شبکه ایکس دریافت کرد و اینکه به گفته فعالان داخل ایران، دو تن از پزشکان متخصص و شماری از فعالان سیاسی شناختهشده با او در تماس بودند، ساعت ۷ شب تصویری از پل حافظ در تهران منتشر کرد.
او دقایقی بعد ساعت ۷:۲۰ شامگاه چهارشنبه، متنی دیگر در شبکه ایکس خود منتشر کرد و نوشت «الوعده وفا. هیچ کس نباید به خاطر بیان عقایدش زندانی شود. اعتراض حق هر شهروند ایرانیست. زندگی من پس از این توییت به پایان خواهد رسید، اما فراموش نکنیم که ما برای عشق به زندگی جان داده و میدهیم، و نه مرگ. آرزومندم روزی ایرانیان بیدار و بر بردگی چیره شوند. پاینده ایران.»
این زندانی سیاسی پیشین، در بیوگرافی شبکه ایکس خود نوشته است «هنوز زنده» است.
محمد شهریاری، سرپرست دادسرای امور جنایی تهران، روز ۲۴ آیان درباره مرگ سنجری گفت: «او سابقه چندبار بستری در بیمارستان داشته و به گفته همراهانش، مشکلات روحی و روانی داشته است.»
سنجری سابقه چندینبار بازداشت و زندانی شدن در ایران را داشت. او پس از آزادی بارها درباره وضعیت سلامتی، شکنجههایی که بر او اعمال شده بود و آزاری که در بیمارستان روانی امینآباد دیده بود اطلاعرسانی کرد.
کیانوش سنجری متولد شهریور ۱۳۶۱، فعال دانشجویی، وبلاگنویس و روزنامهنگار بود. او اولین بار زمانی که تنها ۱۷ سال داشت و از نظر قوانین بینالمللی “کودک” محسوب میشد در جریان اعتراضات و درگیریهای کوی دانشگاه تهران بازداشت شد و چندین ماه را در سلول انفرادی گذراند.
او در عمر ۴۲ سالهاش مجموعا ۹ بار بازداشت شد و روی هم رفته دو سال زندانی بود که از این زمان ۹ ماه آن را در سلول انفرادی گذراند. او در گفتوگویش با سازمان عفو بینالملل نروژ درباره سلول انفرادی گفته بود: ««این حالت شبیه نبردی است بین روح و جسم. در تنهایی مطلق نگه داشتن در سلول انفرادی آزاردهندهترین شکنجه سفید است.»
کیانوش سنجری یک بار در سال ۱۳۸۶ به طور غیرقانونی از ایران گریخت و به کردستان عراق رفت و از آنجا به نروژ پناهنده شد و یک سال بعد به آمریکا رفت. در مدت اقامتش در اروپا و آمریکا به فعالیتهای سیاسی خود علیه حکومت جمهوری اسلامی ادامه داد و مدتی نیز به عنوان روزنامهنگار با صدای آمریکا همکاری کرد.
مهر ۱۳۹۵ اما به دلیل بیماری مادرش و علیرغم توصیه دوستان و نهادهای حقوق بشری به ایران بازگشت و در آذرماه همان سال بازداشت شد. او در نهایت به اتهام “اجتماع و تبانی، تبلیغ علیه نظام و عضویت در گروهک غیرقانونی” به پنج سال حبس تعزیری، شش سال حبس تعلیقی و دو سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.
در ادامه فشارهایی که بر روح و روان کیانوش سنجری وارد شد و شکنجههایی که تحمل کرد، او در فروردین ۱۴۰۱ برای بار دوم از ایران خارج شد و به آمریکا رفت اما به دلیل شرایط نامناسب زندگی در آنجا و حمایت نشدن از سوی نهادهای مربوطه دوباره به ایران بازگشت و دوباره دستگیر شد.
او در خردادماه ۱۴۰۱ پس از تحمل بخشی از مجموع حبس تعزیری ۵ ساله خود با تودیع وثیقهای به مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان به مرخصی متصل به آزادی فرستاده شد.
کیانوش سنجری در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در آبان ماه بار دیگر بازداشت و پس از چند روز آزاد شد و این آخرین بازداشت او بود.
کیانوش در ماههای اخیر کمتر فعالیت داشت تا اینکه روز چهارشنبه ۲۳ آبان در توییتی نوشت: «اگر تا ساعت ۷ غروب امروز چهارشنبه ۲۳ آبان سال ۱۴۰۳ فاطمه سپهری، نسرین شاکرمی، توماج صالحی و آرشام رضایی از زندان آزاد نشوند و خبر آزادیشان در سایت خبری قوه قضاییه منتشر نشود، من در اعتراض به دیکتاتوری خامنهای و شرکایش به زندگیام پایان خواهم داد. شاید تلنگری باشد! پاینده ایران».
و بعد آخرین توییتش و بعد ظاهرا سقوط از ساختمان مرکز تجاری چارسو در خیابان حافظ تهران.
در نهایت پیکر کیانوش سنجری ساعت ۹:۳۰ صبح به وقت ایران در قطعه ۲۵۰ بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد. طبق این گزارش، نیروهای امنیتی قطعه ۲۵۰ را بسته و به مردم اجازه ورود ندادند. یک کانال تلگرامی نزدیک به حکومت تصاویری را از مزار او منتشر کرد.
اطلاعات رسیده حاکی از این است شهروندانی که قصد شرکت در مراسم خاکسپاری سنجری را داشتند سعی کردند از مسیرهای دیگر خود را به قطعه ۲۵۰ برسانند، اما ماموران اجازه ورود آنها به محل دفن این زندانی سیاسی پیشین را ندادند.
طبق اطلاعات رسیده، ماموران امنیتی دستکم دو تن از شهروندانی خود را برای حضور در مراسم سنجری به بهشت زهرای تهران رساندند را بازداشت کرده و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
بنابر اطلاعات رسیده از منابع مطلع که در نزدیکی محل خاکسپاری سنجری حضور داشتهاند، ماموران امنیتی تلفنهای همراه برخی از شهروندان حاضر در محل را بازرسی کرده و به حاضران در آن محل گفتهان حق هیچگونه تصویربرداری ندارند.
ماموران امنیتی، همچنین از پلاک خودروهایی حوالی قطعه ۲۵۰ بهشت زهرای تهران در حال تردد بود، عکسبرداری کرده و تلاش کردهاند تا به هر طریق ممکن با ایجاد جو رعب و وحشت، از حضور مردم بر مزار او جلوگیری کنند.
هیچچیز مهمتر از جان انسان نیست.
اگر به خودکشی فکر میکنید، برای کمکگرفتن با این شمارههای ویژه تماس بگیرید:
اورژانس اجتماعی ۱۲۳، صدای مشاور ۱۴۸۰، یا اورژانس روانپزشکی تهران ۴۴۵۰۸۲۰۰