نسرین ستوده

ما جنگ را با هیچ نامی نمی‌خواهیم

ملی مذهبی _  نسرین ستوده، مدافع سرشناس حقوق بشر با انتشار متنی با بیان اینکه “ما جنگ را با هیچ نامی نمی‌خواهیم” نوشته است: «ما با هیچ دیدگاهی نمی‌توانیم حمله نظامی به کنسولگری ایران در دمشق را توجیه کنیم، همانطور که نمی‌توانیم گروگانگیری اعضای سفارت آمریکا در ۴۴ سال پیش را توجیه کنیم اما به عنوان یک ایرانی نمی‌خواهیم اقدام غیرقانونی یک دولت را با اقدام غیرقانونی پرتاب موشک و پهپاد جواب بدهیم.»

نسرین ستوده، حقوقدان و فعال حقوق بشری، در متنی که حساب‌های او در شبکه‌های اجتماعی منتشر کردند، با اشاره به حمله مستقیم جمهوری اسلامی به اسرائیل تاکید کرد که «جنگ را با هیچ نامی نمی‌خواهیم.»او در این پیام که روز دوشنبه ۲۷ فروردین ماه منتشر شد وضعیت کنونی را پیچیده توصیف کرد که موجب می‌شود هر ابراز نظری دشوار شود.

خانم ستوده نوشت:‌ «ما می‌دانیم که وقتی گروگان‌گیری غیرنظامیان در هفتم اکتبر (۱۵ مهرماه) را محکوم می‌کنیم، با اسرائیل موضعی مشترک پیدا می‌کنیم و وقتی حملات بی‌وقفه اسرائیل به نوار غزه را محکوم می‌کنیم، متاسفانه موضع‌مان به جمهوری‌اسلامی نزدیک می‌شود».

این فعال حقوق بشر در ادامه این پیام گفت:‌ «ما با هیچ دیدگاهی نمی‌توانیم حمله نظامی به کنسولگری ایران در دمشق را توجیه کنیم، همانطور که نمی‌توانیم گروگان‌گیری اعضای سفارت آمریکا در ۴۴ سال پیش را توجیه کنیم.»

او تاکید کرد که به عنوان یک ایرانی «نمی‌خواهیم اقدام غیرقانونی یک دولت را با اقدام غیرقانونی پرتاب موشک و پهپاد جواب دهیم.»

به گفته این وکیل دادگستری زندانی، قوانین بین‌المللی و اعلامیه جهانی حقوق‌بشر باید چراغ راهنما در شرایط سخت باشد.

خانم ستوده اقدام آفریقای جنوبی و شکایت علیه اقدامات اسرائیل در دیوان کیفری بین‌المللی را راهکاری «خردمندانه» توصیف کرد که به گفته او موجب شد اقدامات هفت ماه گذشته این دولت «به عنوان جنایت علیه بشریت و نسل کشی قابل بررسی باشد».

او در پایان تاکید کرد که اقدامات اخیر جمهوری اسلامی موجب شد توجهات از اقدامات «غیرقانونی اسرائیل» به ماجراجویی‌های جمهوری اسلامی ایران جلب شود.

نسرین ستوده از وکلای مدافع سرشناس و فعال حقوق بشری است که وکالت بسیاری از فعالان بازداشت‌شده توسط جمهوری اسلامی را برعهده داشته و طی حدود ۱۵ سال اخیر بارها دستگیر و در سلول انفرادی نیز نگهداری شده است.

او اوایل آبان ماه سال گذشته و بعد از شرکت در مراسم تشییع پیکر آرمیتا گراوند، بازداشت و «پرونده‌ای جدید با چهار عنوان اتهامی» برایش گشوده شد. خانم ستوده روز ۲۴ آبان به قید وثیقه آزاد شد.

ستوده در این متن که در صفحه فیس‌بوک این فعال حقوق بشر در روز دوشنبه ۲۷ فروردین (۱۵ آوریل) منتشر شده است، از شرایط کنونی با عنوان “وضعیت پیچیده” نام برده که هر ابراز نظری را دشوار ساخته است.

او نوشته است: «در وضعیت پیچیده‌ای قرار گرفته‌ایم که هر نوع اظهار نظری را دشوار می‌کند. می‌دانیم که وقتی گروگان گیری غیر نظامیان در هفتم اکتبر را محکوم می‌کنیم، با اسرائیل موضعی مشترک پیدا می‌کنیم. وقتی حملات بی‌وقفه اسرائیل به نوار غزه را محکوم می‌کنیم، متاسفانه موضع‌مان به جمهوری اسلامی نزدیک می‌شود اما قوانین بین‌المللی و اعلامیه جهانی حقوق بشر، چراغ راهنمای ما در شرایط سخت است.»

این مدافع حقوق بشر با اعلام اینکه اقدام آفریقای جنوبی و شکایت علیه اقدامات اسرائیل در دیوان کیفری بین‌المللی “خردمندانه ترین کار” بوده، نوشته است: «در میانه همه این غوغاها، شاید خردمندانه‌ترین کار، اقدام آفریقای جنوبی بود که اقدامات اسرائیل را به دیوان کیفری بین‌المللی برد و باعث شد اقدامات هفت ماه گذشته این دولت به عنوان جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی قابل بررسی باشد.»

او با انتقاد از حملات پهپادی و موشکی اخیر ایران به اسرائیل گفته است: «ایران با اقدامات اخیرش توجهات را از اقدامات غیرقانونی اسرائیل به ماجراجویی‌های خود جلب کرده و از این بابت برگ برنده بزرگی دراختیار اسرائیل قرار داده است.»

مطالب مرتبط

آصف بیات

«فوراً تخلیه کنید؟ کجا؟» یکی از دوستانم در تهران پرسید؛ «اصلاً می‌دانند تهران کجاست؟ آیا تا به حال در خیابان‌ها یا بازار بزرگ آن پرسه زده‌اند تا زندگی پر جنب و جوشش را حس کنند؟» تهران شهری با حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت است

عزت‌الله سحابی

ما به ضرورت سراسری بودن و فراگیر بودن یک نهضت نجات‌بخش در ایران پی برده‌ایم‌. «همه پاسخ به چه می‌توان کرد؟» ما به‌طور خلاصه و کلی، در سعی و تلاش برای آغاز و پرورش یک نهضت عمومی فراگیر و سراسری هستیم

محمدرضا نیکفر

جنگ به جز به فرماندهان و هوراکشانش، به بقیه حس ناتوانی می‌دهد. ماشینی عظیم به راه افتاده که منطق حرکت آن به صورت قطبی دربرابر منطق امر مردم است. چگونه می‌توان در برابر این غول آدمی‌خوار ایستاد؟

مطالب پربازدید

مقاله