ملی مذهبی _ سال گذشته ساترا از برخی برخی پلتفرمهای نمایش خانگی (VOD) شکایت کرد؛ اما در نهایت این شکایت با قرار منع تعقیب روبهرو شد. یکسال از آن ماجراها گذشت تا اینکه چند روز پیش خبر رسید ساترا قصد دارد مجلس را دور بزند و در نهایت هم سه شنبه ۳۰ خرداد سازمان صداوسیما با رایزنی در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، بدون حضور نمایندگان مجلس و دولت، و بدون توصیف و تشریح «صوت و تصویر فراگیر» و حتی بدون نام بردن از «ساترا» مسئولیتهای جدیدی برای خود تدارک دیده تا در صورت تصویب در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی، بدون داشتن قانون مصوب، مسئولیتهای «ساترا» را قانونی جلوه دهد!
بر اساس خبر رسمی که در سایت شورای عالی انقلاب فرهنگی منتشر شده: «بر اساس این ماده واحده، حیطه اختیارات و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی در این حوزه مشخص و برای فعالان بخش خصوصی بهویژه در پلتفرمهای پخش صوت و تصویر فراگیر و شبکه نمایش خانگی معین شد که در چه بخشهایی باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در چه بخشهای دیگری باید از سازمان صداوسیما مجوز اخذ کنند. همچنین بند دیگری از این الزامات که اصول و سیاستهای ساخت و پخش صوت و تصویر فراگیر و شبکه نمایش خانگی را به شکلی دقیقتر مشخص میکند، به تصویب رسید.»
در این جلسه مقرر شد در حوزه سیاستها و ضوابط ساخت و پخش صوت و تصویر فراگیر و شبکه نمایش خانگی، مقررات لازم برای ساماندهی این عرصه با عنایت به سیاستها و اصول تعیین شده از سوی شورایعالی انقلاب فرهنگی، از سوی مسئولان مربوط به شکل لایحه تهیه و برای تصویب به عنوان قانون به مجلس شورای اسلامی ارسال شود.
روز چهارشنبه 31 خرداد نیز نظارت بر شبکه نمایش خانگی از سوی شورای انقلاب فرهنگی به طور رسمی به صداوسیما واگذار شد و ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس شورای انقلاب فرهنگی چنین اقدامی را رقم زد که چند سال جای منازعه بوده است.
بسیاری از هنرمندان و بازیگران فعال در سینما، تلویزیون و شبکه نمایش خانگی با انتشار یک استوری مشترک در شبکههای اجتماعی اعتراض خودشان به این تصمیم را نشان دادند. چهرههایی چون نیکی کریمی، پرویز پرستویی، محمدحسین مهدویان، نیما جاویدی، شهرام شاهحسینی، محسن کیایی، مهراب قاسمخانی، هدی زینالعابدین، علی شادمان، آناهیتا افشار، ایمان صفا، مجید مطلبی، عباس جمشیدیفر، کامران حجازی، احسان ظلیپور، محمدرضا منصوری، امین حسینپور و… از جمله اعتراض کنندگان به این تصمیم رئیسی هستند.
آنها در این استوری نوشتند: پایان نمایش خانگی، با چراغ سبز رییس دولت، نمایش خانگی هم دست صداوسیما افتاد و این یعنی سونامی ممنوع الکاری هنرمندان و پایان سرگرمی های مردم.
هم چنین شماری از چهرههای فعال در سینما و تلویزیون در ایران به واگذاری نظارت بر شبکه نمایش خانگی به سازمان صدا و سیما اعتراض کردند و آن را به معنی «سونامی ممنوعالکاری هنرمندان» دانستند.
این سینماگران، در متن مشترک اعتراضی که روز پنجشنبه یکم تیر در صفحههای اینستاگرام خود منتشر کردهاند، واگذار شدن نظارت بر نمایش خانگی را «پایان نمایش خانگی» توصیف کرده و آن را نتیجه «چراغ سبز رئیسی» دانستهاند.
آنها با اعتراض به این اقدام، تأکید کردهاند که «پایان نمایش خانگی» و افتادن آن به دست صدا و سیما «یعنی سونامی ممنوعالکاری هنرمندان و پایان سرگرمیهای مردم.»
در پوستر مشترکی که چهرههایی از جمله پرویز پرستویی، محسن کیایی، مهراب قاسمخانی، علی شادمان، و آناهیتا افشار آن را در حسابهای اینستاگرام خود بازنشر کردهاند، «نمایش خانگی» به عنوان «سرگرمی مردم» و محل رزق هنرمندان دانسته شده است.

پرویز پرستویی، بازیگر پیشکسوت، با اشاره به اظهار خرسندی پیمان جبلی، رئیس سازمان صدا و سیما، از برنامههای نوروزی این سازمان، با کنایه به حضور «یکتنه مهران رجبی» در برنامههای آن، گفته است: «حالا همه هنرمندانی که با تلویزیون قطع ارتباط کردند، باید برای ساخت نمایش خانگی» از آنها مجوز بگیرند.
او با بیان این که «۱۴ سال» است در تلویزیون حاضر نمیشود، گفته دیگر به این رسانه حکومتی برنمیگردد.
بنا بر گزارشها در روز چهارشنبه، نظارت بر نمایش خانگی با تصویب شورای انقلاب فرهنگی به سازمان صدا و سیما واگذار شده است.
پیش از این، سازمان «امور سینمایی و سمعی بصری» که بیشتر با نام «سازمان سینمایی کشور» شناخته میشود و مجموعهای دولتی و زیر نظر مستقیم «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» است، مسئولیت «رسیدگی به امور سینمایی و شبکههای نمایش خانگی» را به عنوان متولی دولتی، بر عهده داشت.
این واگذاری، پس از آن انجام شد که رسانههای حکومتی، با انتشار تصاویری از سریالهای شبکههای خانگی، آنها را نمونههایی از «ولنگاری عجیب» در این رسانه دانستند و به آن حمله کردند.
با وجود تهدید، اذیت و آزار، و فشار حکومت بر هنرمندان و سینماگران در ایران همچنان بسیاری از آنها بهویژه زنان به حمایت خود از اعتراضات سراسری ادامه میدهند و به روشهای مختلفی از سیاستهای جمهوری اسلامی انتقاد میکنند.
کاوه فرنام، تهیهکننده سینمایی و از اعضای انجمن فیلمسازان مستقل ایران، پیش از این به بخش فارسی صدای آمریکا گفته است: «مردم در برابر این حکومت مقاومت میکنند، علیه سرکوب ایستادهاند، و به روشهای گوناگونی نافرمانی مدنی میکنند، هنرمندان نیز جدا از مردم نیستند، سینماگران وظیفه دارند در کنار مردم باشند، در بدترین شرایط لازم نیست جلوتر از مردم باشند، ولی باید کنار آنها باشند و مردم را همراهی کنند.»