ملی مذهبی _ به گزارش خبرگزاری رویترز، جونی ارنست، سناتور جمهوریخواه و ریچارد بلومنتال، سناتور دموکرات در نامهای به رئيس جمهور آمریکا متذکر شدند که دفتر تحقیقات وزارت امنیت داخلی آمریکا (HSI) بیش از یک سال است که نتوانسته هیچ محموله نفتی ایران را توقیف کند.
آنها در این نامه که رونوشتی از آن در اختیار خبرگزاری رویترز قرار گرفته، گفتهاند که اختیارات دفتر تحقیقات وزارت امنیت داخلی آمریکا به دلیل محدودیتهای سیاسی ایجاد شده در دفتر اجرایی وزارت خزانهداری برای مصادره این داراییها محدود شده است.
این نامه که به امضای ۱۲ سناتور رسیده، در همان روزی ارسال شد که نیروی دریایی ایالات متحده اعلام کرد که ایران یک نفتکش با پرچم جزایر مارشال را در خلیج عمان توقیف کرده است. این آخرین مورد از یک سری توقیف یا حمله به کشتیهای تجاری است. ارتش ایران میگوید که این نفتکش را پس از برخورد با یک قایق ایرانی توقیف کرده است.
به گفته این سناتورها از زمان فعال شدن برنامه اجرایی دفتر تحقیقات وزارت امنیت داخلی آمریکا در سال ۲۰۱۹ نزدیک به ۲۲۸ میلیون دلار نفت خام و نفت کوره ایران در ارتباط با نیروی قدس سپاه پاسداران ایران کشف و ضبط شده است.
جواد اوجی، وزیر نفت ایران ماه گذشته گفت صادرات نفت ایران به بالاترین سطح خود از زمان اعمال مجدد تحریم های آمریکا در سال ۲۰۱۸ رسیده است. به گفته او ایران در سال گذشته ۸۳ میلیون بشکه بیشتر از سال قبل از آن نفت صادر کرده است.
یکی از دستیاران جونی ارنست به رویترز گفت: «ایران در حالی کشتیها را توقیف میکند که برنامه (توقیف محمولههای نفتی ایران) کاملاً رو به زوال است.»
این سناتورها از بایدن خواستند به وزارت خزانهداری آمریکا دستور دهد تا اطمینان حاصل کند که توقیف نفت ایران برای باقیمانده این سال مالی حمایت و تامین مالی میشود. آنها همچنین خواستهاند که از این وزارتخانه “به خاطر عدم اختصاص بودجه برای توقیف محمولههای نفتی ایران، که مطمئنترین راه برای اجرای تحریمها محسوب میشود”، توضیح خواسته شود. کاخ سفید هنوز به این درخواست پاسخ نداده است.
منابع مطلع اعلام کردند که اقدام اخیر ایران در توقیف یک نفتکش در دریای عمان، در حقیقت پاسخی به اقدام چند روز قبلتر آمریکا بوده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از سه منبع مطلع در گزارش خود چنین آورده است که ایالات متحده پنج روز قبلتر از اقدام اخیر تهران، یک نفتکش حامل نفت ایران را در آبهای مجاور آفریقا توقیف کرده بود.
بر طبق ارزیابی یک شرکت امنیت دریایی به نام «آمبری»، همین موضوع عاملی شد تا اینکه نیروی دریایی ایران نیز در روز پنجشنبه ۲۷ آوریل در اقدامی تلافیجویانه یک نفتکش دیگر را در دریای عمان توقیف کند.
آمبری نوشته است «هر دو نفتکش در اندازه کشتیهای اصطلاحا سوئزگذر بودند. کما اینکه به دنبال توقیف محمولههای نفتی ایران، قبلا هم شاهد واکنش تلافیجویانه بودهایم.»
سه منبع آگاه به این موضوع، که به دلیل حساسیتهای موجود از افشای هویت خود خودداری کردند، به رویترز گفتهاند که ابتدا این واشنگتن بوده است که با در دست داشتن حکم قضایی، کنترل محموله نفتی نفتکش موسوم به «سوئز راجان Suez Rajan» با پرچم جزایر مارشال را به دست گرفته است. اطلاعات ردیابی این کشتی نشان میدهد که آخرین موقعیت گزارش شدهی این نفتکش در نزدیکی جنوب آفریقا به تاریخ ۲۲ آوریل بوده است.
اقدام تلافیجویانه ایران
پس از گذشت چند روز از این رویداد، نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که ایران روز پنجشنبه ۲۷ آوریل، یک نفتکش با پرچم جزایر مارشال را در خلیج عمان توقیف کرده است که آخرین توقیف یا حمله تهران به کشتی های تجاری در آبهای خلیج فارس است.
تلویزیون دولتی ایران روز جمعه گزارش داده بود که به دنبال برخورد یک نفتکش با یک قایق ایرانی که منجر به مجروح شدن چند نفر و مفقود شدن سه خدمه آن شد، نفتکش «متخلف» تحت عنوان «ادونتج سوییت Advantage Sweet» به مدت هشت ساعت به تماسهای رادیویی توجه نکرده و «همکاری نکردند». بر این اساس، «در این عملیات ناوشکن بایندر نیروی دریایی ارتش با حکم قضایی، کشتی متخلف را که با پرچم جزایر مارشال در حال فرار بود، توقیف و به آبهای ساحلی جمهوری اسلامی ایران هدایت کرد.»
سخنگوی سازمان ملل متحد روز جمعه گفت که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در جریان اقدام ایران در توقیف این نفتکش در خلیج عمان هست و بر احترام به قوانین بین المللی دریایی تاکید کرده است.
کنگره آمریکا در مسیر تسهیل قانونی توقیف نفت ایران
از طرفی دیگر و در اقدامی که احتمالا باعث افزایش تنشهای بیشتر خواهد شد، ۱۲ سناتور آمریکایی روز پنجشنبه از جو بایدن رئیسجمهوری ایالات متحده خواستند موانع قانونی وزارت خزانهداری را که بیش از یک سال است مانع از توقیف محمولههای نفت ایران توسط وزارت امنیت داخلی شده است را برطرف کند.
اگر این قانون تصویب شود، وزارت دفاع آمریکا برای مقابله با تهدیدات دریایی ایران، ملزم به مشارکت راهبردی با شرکا و متحدان خود در خاورمیانه خواهد شد. کتی مک موریس راجرز، نمایندهای که این طرح را پیشنهاد داده است در این رابطه گفت: «تقویت همکاری امنیتی دریایی بین ایالات متحده، اسرائیل و شرکای ما در منطقه گام بعدی ما در مسیر دستیابی به صلحی پایدار و تضمین آینده ای مرفه تر برای همه است.»
در ابتدای سال گذشته میلادی نیز ایالات متحده تلاش کرد محمولهی نفت ایران را در نزدیکی یونان مصادره کند که این امر باعث شد تهران در اقدامی متقابل، دو نفتکش یونانی را در خلیج فارس را توقیف کند. در پی این رویداد، دیوان عالی یونان دستور داد این محموله به ایران بازگردانده شود و در مقابل نیز دو نفتکش یونانی از سوی ایران رفع توقیف شدند. در سال ۲۰۲۰ نیز، واشنگتن چهار محموله سوخت ایران را که با کشتیهای خارجی عازم ونزوئلا بودند، مصادره و با کمک شرکای خارجی نامشخص به دو کشتی دیگر منتقل کرد و محموله آن را سپس به سمت ایالات متحده منتقل کرد.