ملی مذهبی _۳۰ سازمان حقوق بشری از ایران و دیگر کشورها در بیانیهای بهمناسبت روز جهانی زن نوشتهاند که میخواهند «داستانها، صداها و تجربیات زنان و اقلیتهای جنسیتی/افراد دارای تنوع جنسیتی را که در نظامهای حقوقی نژادپرستانه، طبقاتی و پدرسالارانه در سراسر جهان در پشت میلههای زندان گرفتار شدهاند، بهرسمیت بشناسند و در مرکز توجه قرار دهند.
در این بیانیه آمده است:
«مبارزه برای حقوق زنان شامل حفاظت از حقوق متهمان، مجرمان و محکومان نیز میشود، زیرا آنها قربانیان تبعیضهای متقاطع در نظامهای سرکوبگر در سراسر جهان هستند.»
امضاکنندگان بیانیه تأکید کردهاند که «در شرایط کنونی که حملات به حقوق زنان و اقلیتهای جنسیتی همچنان ادامه دارد»، بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد که در این مبارزه متحد ماند.
در بخش دیگری از این بیانیه درباره مجازات اعدام آمده است که این مجازات «که بهطور ناعادلانه و تبعیضآمیز اقلیتها را هدف قرار میدهد و به شکلی خودسرانه و غیرانسانی اعمال میشود»، جایی در هیچ یک از جوامع آنها ندارد.
آنها گفتهاند: «ما از تلاشهای سازماندهندگان، فعالان و نجاتیافتگانی که در سراسر جهان بهطور خستگیناپذیر برای لغو آن مبارزه میکنند، قدردانی میکنیم.»
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مرکز عبدالرحمن برومند برای حقوق بشر در ایران، ائتلاف جهانی علیه مجازات اعدام، شبکه بینالمللی زنان و کاهش آسیب، زنان فراتر از دیوارها، لغو مجازات اعدام در عراق، پروژه عدالت پاکستان، شبکه آسیایی ضد مجازات اعدام، از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.
سال گذشته کمیته حقیقتیاب شورای حقوق بشر سازمان ملل، همزمان با روز جهانی زن در بیانیهای سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز و تبعیض جنسیتی در ایران را محکوم کرده بود.
این کمیته ضمن بررسی موارد نقض حقوق بشر همچون قتل، اعدامهای فراقضائی، شکنجه و تجاوز، گفته بود که این اعمال بخشی از حملهای گسترده و سازمانیافته به جمعیت غیرنظامی ایران، بهویژه زنان و دختران بوده و مصداق جنایات علیه بشریت است.