گزارش کارشناسی ۵۴ صفحه‌ای می گوید شرایط لازم احراز «دفاع مشروع» محقق نشده

گزارش پارلمان آلمان از تردید‌های جدی در مشروعیت حمله اسرائيل به ایران/ مرتس: قطعا قانونی بود

ملی مذهبی _ فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان روز چهارشنبه بار دیگر از حملات ۱۲ روزه اسرائیل به ایران حمایت کرد و آن را مشروع و قانونی دانست. این در حالی است که بنابر گزارش کارشناسی ۵۴ صفحه‌ای پارلمان آلمان تردید‌های جدی نسبت به قانونی بودن حملات اسرائيل و آمریکا به ایران وجود دارد.

به گزارش یورونیوز، آقای مرتس روز چهارشنبه در جریان نشستی در پارلمان آلمان گفت: «هیچ تردیدی درباره مشروعیت و قانونی بودن اقدامات اسرائيل در چارچوب حقوق بین‌الملل ندارم.»

صدراعظم آلمان تاکید کرد که تفاسیر حقوقی بسیاری در تایید موضع اسرائيل وجود دارد و گفت: «اظهار اینکه این حمله پیش‌دستانه علیه حمله اتمی احتمالی و قریب‌الوقوع ایران بود، تنها یکی از چندین فرض ممکن است. همچنین می‌توان نتیجه گرفت که اسرائیل طی سال‌ها تقریبا به‌صورت روزانه هدف حمله قرار گرفته است و حق دارد به‌‌صورت نظامی از خود دفاع کند.»

آقای مرتس افزود: «دیگر با اتفاقات روز هفتم اکتبر، این امر باید بر همگان مسجل شده باشد که چنین حملاتی در حال وقوع‌ هستند و این تهدید نظامی باید بسیار جدی تلقی شود.»

صدراعظم آلمان این اظهارات را در پاسخ به پرسش نماینده حزب چپ‌ با استناد به گزارش اخیر پارلمان آلمان بیان کرد. در این گزارش کارشناسی ۵۴ صفحه‌ای که به سفارش اولریش تودن، نماینده پارلمان از حزب چپ تهیه شده، آمده است که «اکثریت قاطع کارشناسان حقوق‌ بین‌الملل» بر این باورند که در این حملات شرایط لازم احراز وضعیت «دفاع مشروع» برای اسرائیل طبق ماده ۵۱ منشور ملل متحد محقق نشده است.

ز نگاه کارشناسان، اسرائیل باید ثابت می‌کرد که ایران در آستانه ساخت سلاح اتمی قرار داشته است.

در گزارش آمده است: «تولید مواد شکافت‌پذیر لازم در چارچوب برنامه هسته‌ای ایران تنها یک گام ضروری است. افزون بر این، لازم بود که نشان داده شود ایران قصد قطعی برای استفاده از چنین سلاحی علیه اسرائیل داشته و اینکه عملیات نظامی «طلوع شیران» آخرین فرصت برای جلوگیری از ساخت بمب اتمی بوده است. بنابر ارزیابی تقریبا یکدست کارشناسان حقوق بین‌الملل این موارد اثبات نشده‌اند.»

اگرچه این احتمال را نمی‌توان رد کرد که سازمان‌های اطلاعاتی اسرائيل ممکن است شواهدی در اختیار داشته باشند که هنوز به طور عمومی منتشر نشده و شاید تصویر واقعیت را تغییر دهند، با این حال «اسرائیل اکنون موظف است که اقدام نظامی علیه ایران را از منظر حقوقی توجیه کند.»

تردید‌ها در «روایت توجیهی» آمریکا

به گفته کارشناسان، مداخله آمریکا در جنگ فقط در صورتی از منظر حقوق بین‌الملل قابل توجیه است که حملات اسرائیل با حقوق بین‌الملل انطباق داشته باشد. اما به دلیل تردید‌های موجود، این عملیات نظامی نیز «برخلاف روایت توجیهی آمریکا» نمی‌تواند بر حق دفاع جمعی استناد کند.

عملیات نظامی «طلوع شیران» که از ۱۳ ژوئن آغاز شد، تاسیسات هسته‌ای و نظامی ایران و همچنین برخی افسران ارشد نظامی و فیزیک‌دانان هسته‌ای را هدف قرار داد. آمریکا در ۲۲ ژوئن با حملات هوایی به تاسیسات هسته‌ای ایران وارد جنگ شد و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده سه روز بعد از برقراری آتش‌بس خبر داد.

خدمات علمی پارلمان آلمان، به درخواست نمایندگان یا کمیته‌های پارلمان، گزارش‌های کارشناسی تهیه می‌کند. در گزارش فعلی که سوم ژوئیه منتشر شده است، کارشناسان هشدار دادند که نباید از حق دفاع مشروع برای پیشبرد منافع امنیتی سوءاستفاده شود.

در این گزارش آمده است: « دلایل خوبی وجود دارد که باید از فشار بیش از حد بر هنجارهای موجود حقوق بین‌الملل مانند حق دفاع مشروع، که نقض ممنوعیت توسل به زور را توجیه می‌کنند، خودداری شود. چرا که این فشار بیش از اندازه، می‌تواند به تضعیف همین ممنوعیت بیانجامد.»

مطالب مرتبط

با آغاز حملات اسرائیل به ایران اینترنت بین‌المللی به‌شدت مختل شد

در شش‌ماهه نخست ۲۰۲۵، دست‌کم ۹۵ روزنامه‌نگار در ایران با بازداشت، تهدید یا احکام قضایی مواجه شده‌اند. سازمان "دفاع از جریان آزاد اطلاعات" در گزارش جدید خود از سرکوب سیستماتیک رسانه‌ها و تهدیدهای فرامرزی پرده برداشته است

این تحریم‌ها در چارچوب فرمان اجرایی ۱۳۲۲۴ اعمال شده‌اند

بر اساس این تحریم‌ها، کلیه دارایی‌ها و منافع شرکت‌های تحریم‌شده که تحت مالکیت یا کنترل افراد آمریکایی یا در خاک آمریکا هستند، مسدود شده و هرگونه تعامل با آن‌ها ممنوع است

عبدالله اوجالان بعد از ۲۶ سال حبس در پیامی ویدیویی خواستار صلح با دولت ترکیه شد

عبدالله اوجالان، رهبر حزب کارگران کردستان ترکیه پس از ۲۶ سال زندان در اولین پیام ویدیویی خود پایان مبارزه مسلحانه این گروه با دولت ترکیه را اعلام کرد و خواستار یک کمیسیون قانون‌گذاری برای نظارت بر روند صلح شد.

مطالب پربازدید

مقاله