به گزارش تلگراف، بنابر اعلام پژوهشگران و متخصصان تحلیل خسارات جنگی از طریق دادههای رادار ماهوارهای در دانشگاه اورگن آمریکا، شش موشک ایران به دستکم پنج تاسیسات نظامی اسرائیل، شامل یک پایگاه نیروی هوایی، یک مرکز گردآوری اطلاعات و یک پایگاه لجستیکی اصابت کردهاند.
این دادهها در حالی منتشر میشوند که مقامات ارتش اسرائیل روز جمعه اعلام کردند که درباره میزان رهگیری موشکها یا خسارات واردشده به پایگاهها اظهار نظر نمیکنند. سخنگوی ارتش اسرائیل تنها گفت: «تمامی واحدهای مرتبط در طول عملیات، عملکرد خود را حفظ کردهاند.»
به گزارش تلگراف، علاوه بر این شش حمله، ۳۶ بار دیگر نیز موشکهای ایران از سامانه پدافند هوایی اسرائيل گذر و به ساختمانهای مسکونی و صنعتی اصابت کردهاند که البته، بهرغم خسارات قابلتوجه به ساختمانهای مسکونی در سراسر کشور، تنها ۲۸ نفر در اسرائیل کشته شدند که نشاندهنده کارایی سامانه هشدار سریع این کشور و استفاده منظم مردم از پناهگاهها و اتاقهای امن است.
تحلیل دادهها توسط تلگراف نشان میدهد که اگرچه بیشتر موشکهای ایرانی رهگیری شدند، اما نسبت موشکهایی که موفق به عبور از سامانه پدافند هوایی اسرائیل شدند در هشت روز نخست جنگ بهتدریج افزایش یافت. کارشناسان احتمال میدهند دلایل این موضوع شامل کاهش ذخایر موشکهای رهگیری اسرائیل، بهبود تاکتیکهای شلیک ایران و استفاده از موشکهای پیشرفتهتر بوده باشد.
ساختار دفاع هوایی اسرائیل و مداخله ایالات متحده
سامانه «گنبد آهنین» که شناختهشدهترین سامانه پدافند هوایی اسرائیل است، اساسا برای مقابله با راکتهای کوتاهبرد طراحی شده و تنها یکی از لایههای سامانه دفاع هوایی چندلایه این کشور به شمار میرود.
در سطح میانی، سامانه «فلاخن داوود» برای رهگیری پهپادها و موشکهایی با برد تا ۳۰۰ کیلومتر طراحی شده، و در راس این ساختار، سامانه «ختس» به معنای کمان موشکهای بالستیک دوربرد را پیش از ورود مجدد به جو رهگیری میکند.
علاوه بر این سامانهها، در جریان جنگ ۱۲روزه، دو سامانه دفاعی زمینی تاد (THAAD) ایالات متحده و سامانههای رهگیری مستقر در کشتیهای آمریکایی در دریای سرخ، از اسرائیل پشتیبانی کردند. تخمین زده میشود که آمریکا در جریان این ۱۲ روز، از دستکم ۳۶ موشک رهگیری تاد استفاده کرده است. بهای هرکدام از این موشکها حدود ۱۲ میلیون دلار است.
بنابر تحلیل دادههای تلگراف، اگرچه دفاع ترکیبی آمریکا و اسرائيل عملکرد بسیار خوبی داشت، اما تا روز هفتم جنگ، حدود ۱۶ درصد موشکهای ایران از سامانههای پدافند هوایی عبور کردند. این رقم با برآورد پیشین ارتش اسرائیل از نرخ موفقیت ۸۷ درصدی همخوانی دارد.
در کشوری کوچک با تراکم بالا مانند اسرائیل (با جمعیتی حدود ۹.۷ میلیون نفر)، عبور این تعداد موشک از سامانههای پدافند هوایی مشهور این کشور، شوکآور بود و مقامات مجبور شدند اعلام کنند که سامانههای پدافند هوایی اسرائيل «نفوذ ناپذیر» نیستند.
پیامد حملات ایران
به گزارش تلگراف، در جریان این حملات، بیش از ۱۵هزار نفر مجبور به ترک خانههای خود شدند که در هتلها و اقامتگاههای سراسر کشور اسکان داده شدند.
اگرچه خسارات وارده به مناطق مسکونی در جریان حملات موشکی ایران، در اسرائيل آزادانه گزارش میشود، اما، زمزمههایی در درون این کشور درباره اصابت موشکها به اهداف نظامی شنیده میشود
راویو دراکر، خبرنگار شبکه ۱۳ اسرائیل هفته گذشته گفت: «موشکهای زیادی از سوی ایران به پایگاههای ارتش و سایتهای استراتژیک اصابت کردند که هنوز اجازه انتشار گزارش درباره آنها را نداریم. این باعث شده مردم متوجه دقت ایرانیها و میزان خسارتی که در جاهای مختلف ایجاد شده نشوند.»
کوری شر، پژوهشگر دانشگاه ایالتی اورگن نیز تایید کرد که تیم او در حال تکمیل ارزیابی خسارات در اسرائیل و ایران است و نتایج را ظرف دو هفته آینده منتشر خواهد کرد. او تاکید کرد برای تایید قطعی اصابتها یا باید تصاویر ماهوارهای دقیق منتشر شود یا خبرنگاران به محل اصابتها دسترسی داشته باشند.
مقامات و رسانههای جمهوری اسلامی ایران از تصاویر اصابت موشکها به شهرها و عبور آنها از پدافند هوایی اسرائيل برای متقاعد کردن افکار عمومی داخل ایران مبنی بر پیروزی در جنگ استفاده میکنند.
به گفته مقامات ایرانی، علت اصلی عبور موشکها، استفاده همزمان از موشکهای سریع و پهپادهای کندتر بوده که سامانههای دفاعی را سردرگم کرده است.
یک مقام ایرانی گفت: «هدف اصلی از شلیک پهپادهای انتحاری، مشغول نگهداشتن سامانههای دفاعی اسرائیل است. بسیاری اصلا به مقصد نمیرسند و رهگیری میشوند. با این حال همچنان در این سامانهها اختلال ایجاد میکنند.»