مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا شنبه در عمان برگزار می‌شود

واکنش‌‌ها به اعلام مذاکرات ترامپ؛عراقچی؛ دستمایه های برای طنز و تردید!

ملی مذهبی _ عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران بامداد سه‌شنبه ۸ آوریل در واکنش به اظهارات ترامپ مبنی بر برگزاری مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا، از برگزاری مذاکرات غیر مستقیم در عمان خبر داد.
مذاکرات میان آمریکا و ایران روز شنبه آینده در عمان برگزار خواهد شد. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران گفت: «مذاکره غیرمستقیم با آمریکا می‌تواند تضمین‌کننده یک گفت‌وگوی واقعی و موثر باشد.» سخنی که با نظر بخش بزرگی از ناظران و حتی مشاوران حکومت ایران مغایرت دارد. روشن نیست چرا شکل غیرمستقیم  مذاکرات با طرف آمریکایی می‌تواند “تضمینی” برای پیشبرد “واقعی”تر و “موثر”تر آن باشد.

آقای عراقچی نوشت: «ایران و ایالات متحده روز شنبه در عمان برای مذاکرات غیرمستقیم در سطح بالا دیدار خواهند کرد. این دیدار به همان اندازه که یک فرصت است، یک آزمون نیز هست. توپ اکنون در زمین آمریکاست.»
به گزارش دویچه وله، عراقچی هم‌چنین تاکید کرده است “ما شیوه دیگری را برای مذاکره نمی‌پذیریم.” این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به صراحت گفته خواست او مذاکرات مستقیم است. احتمالا زیر این فشار است که مسئولان جمهوری اسلامی راه را برای گفت‌گوی مستقیم هم باز گذاشتند. چنانچه عراقچی در جای دیگری گفت: «اهمیت شکل مذاکره، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، به نظر من در درجه اول نیست. آنچه که واقعاً اهمیت دارد، مؤثر بودن یا غیرمؤثر بودن مذاکرات، جدیت طرفین و نیات آن‌ها و اراده آنها در رسیدن به توافق است.»

اما نورنیوز نوشت: «جدیدترین اظهارات دونالد ترامپ درباره برگزاری یک نشست مستقیم با مقامات عالی ایران در روز شنبه را باید در چارچوب یک عملیات روانی پیچیده و طراحی‌شده با هدف تاثیرگذاری بر افکار عمومی داخلی و خارجی ارزیابی کرد.»

به گزارش یورونیوز اما دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا عصر دوشنبه در جریان دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در کاخ سفید اعلام کرد که مذاکرات مستقیم آمریکا و جمهوری اسلامی ایران آغاز شده و قرار است تهران و واشنگتن روز شنبه جلسه‌ای را «در سطح بسیار بالا» برگزار کنند. ترامپ گفت: «ما روز شنبه ملاقاتی بسیار بزرگ و به‌طور مستقیم با آن‌ها خواهیم داشت. بعضی‌ها می‌گویند که مذاکرات از طریق واسطه و با مشارکت کشورهای دیگر خواهد بود. خیر، ما با آن‌ها مستقیما در تماس هستیم. شاید بتوانیم به توافقی برسیم که برای ایران توافق خوبی باشد، ولی فعلا قرار است روز شنبه در سطح بسیار بالا با آن‌ها ملاقات کنیم و ببینیم چه پیش می‌آید.»

رییس‌جمهوری آمریکا افزود: «اگر مذاکرات با جمهوری اسلامی ایران موفقیت‌آمیز نباشد، فکر می‌کنم ایران در خطر بزرگی خواهد بود. خطر بسیار زیاد. چون آن‌ها نمی‌توانند سلاح هسته‌ای داشته باشند. فرمول پیچیده‌ای نیست؛ ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد. به همین سادگی. الان کشورهایی هستند که قدرت هسته‌ای شدند در حالی که نباید می‌شدند، و شاید بتوانیم بعدا با آن‌ها هم مذاکره کنیم. اما ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد و اگر این مذاکرات موفقیت‌آمیز نباشد، به نظر من روز بدی برای جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.»

نورنیوز در این مقاله، اظهارات دونالد ترامپ را «تحرک رسانه‌ای» خواند و اعلام کرد که این اقدام را «در چارچوب جنگ روایت‌ها در عرصه سیاست خارجی ایالات متحده» تحلیل می‌کند. نورنیوز نوشت: «ترامپ می‌کوشد با طرح ادعای مذاکره مستقیم، نه‌تنها ابتکار عمل دیپلماتیک را به نام خود ثبت کند، بلکه ایران را نیز در موضع انفعال قرار دهد؛ موضعی که در آن، جمهوری اسلامی به‌عنوان بازیگری غیرمنعطف و مخالف گفت‌وگو معرفی می‌شود.» نورنیوز افزود که هدف اصلی رییس‌جمهوری آمریکا «نه دستیابی به توافق، بلکه تثبیت موقعیت ایالات متحده به‌عنوان طرف پیش‌قدم و مبتکر در حل منازعات» است.

مذاکره غیر مستقیم حاشیه امن‌تری است؟

وزیر خارجه جمهوری اسلامی هم‌چنین استدلال کرده که دلیل رد شیوه مستقیم این است که “آنها” (آمریکایی‌ها) نتوانند “به‌ وسیله فشار و تهدید نکات خود را تحمیل کنند”. این که چرا و چگونه مذاکرات غیرمستقیم “تهدید” کمتری را متوجه منافع نظام می‌کند، این تردید را در میان ناظران دامن زده که حکومت ایران از یک سو به خود اعتماد لازم را ندارد و از سوی دیگر دوباره به دنبال وقت خریدن و “مذاکره برای مذاکره” است. چیزی که وزیر خارجه آمریکا به وضوح و با قاطعیت گفته کشورش ‌به آن تن نمی‌دهد.
تاکید بر ضرورت مذاکرات غیرمستقیم در حالی است که حسن روحانی، رئیس‌جمهور پیشین ایران یک روز پس از افشای مذاکرات پیش رو در عمان، در تایید موثر بودن مناسبات مستقیم گفت: «در مذاکرات برجام، مذاکره مستقیم با وزرای خارجه توانست راه را باز کند، اگر بنا بود مذاکرات غیرمستقیم باشد، نه در دو سال، که در بیست سال هم به برجام نمی‌رسیدیم.»

احمد زید‌آبادی، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی به طنز نوشت احتمالا فاصله صندلی‌ها را انقدر زیاد می‌کنند که مذاکره غیرمستقیم شود.
و برخی با استناد به ضرب‌المثل معروف توصیه کردند: «بمیر و بدم»

با این حال، نیویورک تایمز در گزارشی به نقل از سه مقام ایرانی نوشت که برداشت جمهوری اسلامی ایران از مذاکرات تا حدی با سخنان رییس‌جمهوری آمریکا متفاوت است و نمایندگان تهران و واشنگتن قرار است روز شنبه در عمان برای انجام مذاکرات غیرمستقیم حضور یابند. براساس این گزارش، نمایندگان آمریکا و جمهوری اسلامی ایران قرار است در اتاق‌های جداگانه بنشینند و دیپلمات‌های عمانی پیام‌ها را میان آن‌ها رد و بدل کنند. مقامات ایرانی اضافه کردند که اگر مذاکرات غیرمستقیم به‌خوبی پیش برود، ایران آماده است که موضع خود را تغییر دهد و وارد مذاکرات مستقیم با ایالات متحده شود.

همچنین خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ایرانی نوشت: «مذاکرات مستقیم نخواهد بود. این مذاکرات با میانجی‌گری عمان انجام خواهد شد.»

ترامپ و نتانیاهو در کاخ سفید

ارجاع به مدل لیبی؛ تسنیم: تکرار «توهمات» نتانیاهو

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در این دیدار و تنها چند دقیقه پیش از اظهارات رییس‌جمهوری آمریکا درباره مذاکره مستقیم با جمهوری اسلامی ایران، ضمن ابراز حمایتی محتاطانه از چنین مذاکراتی و با اشاره به اقدام سال ۲۰۰۳ معمر قذافی، رهبر پیشین لیبی، در تعطیلی کامل برنامه هسته‌ای این کشور گفت: «من و دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، هر دو در این هدف متحد هستیم که ایران به سلاح هسته‌ای دست نیابد. اگر این هدف از طریق دیپلماتیک و به‌طور کامل محقق شود، همان‌طور که در لیبی انجام شد، به نظر من اتفاق خوبی خواهد بود.»
تسنیم در مقاله‌ای این اظهارات نتانیاهو را «تکرار توهمات» توصیف کرد.

توپ در زمین آمریکا؟

عراقچی مدعی شده “اکنون توپ در زمین آمریکاست که به پیشنهاد جمهوری اسلامی پاسخ دهد” و گفته “ما عجله‌ای نداریم.” بازهم برای بسیاری این سوال مطرح شده که چرا توپ در زمین آمریکاست. چون این جمهوری اسلامی است که با از دست دادن بخش بزرگی از منابع مالی و نیروهای نیابتی خود در منطقه، مجبور شده تن به مذاکره دهد و کارتی برای امتیازگرفتن یا شرط گذاشتن ندارد، جز تهدید به ساخت بمب اتمی.

کاربران در شبکه‌های اجتماعی به خبر مذاکرات میان آمریکا و ایران واکنش‌های متفاوتی نشان داده‌اند. از جمله این که جاه‌طلبی‌های نظام به بهای جوانی و معیشت و امید یک نسل تمام شده است.

برخی به این اشاره کرده‌اند که همین آذرماه گذشته بود که علی خامنه‌ای مذاکره با آمریکا را “غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه” دانست و اکیدا گفت با آمریکا “نباید مذاکره کرد”.

منتقدین به سخنان سایر سران جمهوری اسلامی هم اشاره می‌کنند، از جمله محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس که بهمن سال گذشته از مسعود پزشکیان، رئیس جمهور خواست “عدم مذاکره با آمریکا را پیش ببرد”.

مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم هم پس از این که خامنه‌ای امکان هرگونه مذاکره‌ای را مسدود کرد، گفت اگرچه خواهان حل تنش با غرب از طریق مذاکره است، اما “رهبری گفتند که ما با آمریکا گفتگو نمی‌کنیم بنده اعلام کردم ما با آمریکا گفتگو نمی‌کنیم، تمام شد رفت.”

یک ماه بعد از آن، یعنی أواسط اسفند گذشته پزشکیان از چرخش رهبری خبر داد و که “تاکید” بود مذاکره غیرمستقیم با آمریکا می‌تواند ادامه داشته باشد”، آنهم با دولت ترامپ و با تیمی ضعیف‌تر از دور قبل.

این در حالی است که خامنه‌ای سال ۱۳۹۷ در اظهاراتی مذاکره با آمریکا را کلا ممنوع اعلام کرده بود: «مذاکره با  آمریکا را امام ممنوع اعلام کرد، من هم ممنوع اعلام کردم. اگر هم بر فرض محال یک وقتی قرار بود دولت جمهوری اسلامی با دولت آمریکا مذاکره بکند، با دولت ترامپ هرگز مذاکره نخواهد کرد.»

مردم ایران باید از زبان ترامپ واقعیت‌ها را بشنوند

پیرامون مذاکرات روز شنبه گمانه‌زنی‌های بسیاری شده است. عراقچی گفته است “هیچ یک از گمانه‌زنی‌ها درباره اسامی مذاکره کنندگان صحیح نیست.” اما واقعیت این است که حتی اگر جمهوری اسلامی بخواهد به سیاق همیشگی مردم را “نامحرم” به حساب آورد و پنهان‌کاری کند، آنها از دهان ترامپ خواهند شنید که چه گذشته است. هم‌چنانکه خبر مذاکرات را از زبان  او شنیدند.

این که آیا جمهوری اسلامی این بار نیز می‌تواند از این مذاکره به آن مذاکره زمان بخرد، در این دور ساده به نظر نمی‌رسد. دونالد ترامپ یک مهلت دو ماهه برای ایران تعیین کرده و می‌خواهد هرچه زودتر، حداکثر در پایان آن نتیجه‌ای رضایت‌بخش به دست آورد. این هم روشن نیست که دونالد ترامپ تا چه اندازه برای حفظ ظاهر قضیه و اعلام یک “پیروزی” حاضر باشد به هر شکلی به یک توافق نیم‌بند رضایت دهد.

این گمانه‌زنی نیز می‌شود که آمریکا با آوردن نیروی نظامی بزرگی به منطقه، احتمالا پای میز مذاکره از جمهوری اسلامی خواست‌های بیشتری خواهد داشت و به محدودیت برنامه هسته‌ای آن اکتفا نمی‌کند. آمریکا و اسرائیل عملا همه بازوهای جمهوری اسلامی در منطقه را از کار انداخته‌اند. به گزارش رویترز چهار گروه حشدالشعبی در عراق هم اعلام کرده‌اند که حاضر به زمین گذاشتن سلاح هستند.

از این گذشته آمریکا به دستکم بخشی از خواست‌های اسرائیل نیز باید پاسخ دهد. خواست بنیامین نتانیاهو برخوردی از نوع لیبی با برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی است. اشاره به این که معمر قذافی، رهبر لیبی پس از سال‌ها مناقشه هسته‌ای و نظامی، برنامه هسته‌ای و توسعه تسلیحاتی خود مختومه اعلام کرد تا راه توسعه روابط با غرب را در پیش ‌گیرد. دولت لیبی چند سال پس از توقف کامل برنامه هسته‌ای و کاهش برد موشک‌هایش ساقط شد. این که ترامپ تا چقدر به این سیاست اقبال نشان دهد، روشن نیست.

اختیار و اراده لازم برای توافق وجود دارد؟

بسیاری از منتقدان در داخل و خارج از ایران می‌گویند ایران در سال‌های گذشته می‌توانست در موقعیتی بسیار بهتر پای مذاکرات برود و شاید امتیازهای بیشتری بگیرد. به ویژه با دولت‌هایی که به حداقلی از مناسبات بین‌المللی پای‌بندی محکم‌تری داشتند تا ترامپ. اما رهبر جمهوری اسلامی از نظر این منتقدان هم دست “چدنی” باراک اوباما را پس زد، هم چهار سال دولت بایدن را سر دواند. و حالا مجبور شده است پای میزی مذاکره با همان کسی برود که هر گفت‌وگویی با او را “غیرشرافتمندانه” می‌داند.

این که در این دور از مذاکرات جمهوری اسلامی چقدر انعطاف نشان دهد، هیات مذاکره کننده آن از چه اختیاری برخوردار باشد و تا چه حد راه برای یک توافق باز شود نیز موضوع تردیدها است.

عباس عراقچی، وزیر خارجه یک روز پس از اعلام برگزاری مذاکرات در عمان در مقاله‌ای در واشینگتن پست موضعی نرم نسبت به ترامپ گرفت و این انتظار را مطرح کرد که شاید او بتواند “رئیس جمهور صلح” شود. او در عین حال با توجه به روحیات و علائق تجاری ترامپ به امکان تجارت گسترده میان آمریکا و ایران اشاره کرد.  ولی این سوال بی‌پاسخ ماند که واقعا عراقچی به عنوان مذاکراه،‌کننده ایران در عمان در دیدار با  استیو ویتکوف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، تا چه حد دست بازی برای پیشبرد مذاکرات دارد.در همین رابطه حمید ابوطالبی، مشاور سیاسی حسن روحانی در دوره ریاست جمهوری او، در تويیتی نوشته است:

«مهم این است که هیئت ایرانی اختیارات کافی برای مذاکره و برنامه دقیق برای تصمیم‌گیری را داشته باشد. مهم این است که هیئت ایرانی از خطای عدم دیدار روسای جمهور ایران و آمریکا، با میانجی‌گری مکرون در نیویورک، درس لازم را گرفته باشد.

اشاره حمید ابوطالبی به تدارک دیدار حسن روحانی و ترامپ سال ۲۰۱۸ در نیویورک از سوی مکرون است که به دلیل مخالفت خامنه‌ای برگزار نشد.

بسیاری از صاحبنظران هم بر این عقیده‌اند که رهبر جمهوری اسلامی و دیگر بازیگران نظام تحت فشار حداکثری در آخرین مهلت برای بقای خود هم که شده تن به هر سازشی خواهند داد. این که پیامد چنین سازشی تا چه اندازه به توسعه و رفاه و زندگی بهتری برای مردم منجر شود، جای تردید است. آنهم با توجه به هزینه سنگینی که پروژه‌های هسته‌ای و منطقه‌ای جمهوری اسلامی برای اقتصاد و موقعیت ژئوپولیتیک ایران داشته است.

مطالب مرتبط

برآوردهای گوناگونی از خسارت یا عدم‌النفع قطعی برق در سال گذشته منتشر شد

میزان تولید برق نیروگاه‌های برق‌آبی به یک‌چهارم میزان پارسال کاهش یافته که دلیل اصلی آن کمبود بارش و افت ۴۲ درصدی ورودی آب به حوضچه‌های پشت این سدهاست

سازمان حفاظت محیط‌‌ زیست: پتروشیمی میانکاله مجوز محیط‌ زیستی ندارد

احداث مجتمع پتروشیمی در پنج کیلومتری منطقه حفاظت‌شده میانکاله سال هاست باعث نگرانی کنشگران اجتماعی و فعالان محیط زیست شده است و بارها علیه احداث این پروژه اعتراض انجام گرفته است

مقامات قضایی به پرونده آزار جنسی دست‌کم ۹ دانش‌آموز ورود کردند

در پی انتشار گزارشی در روزنامه هم‌میهن درباره آزار جنسی دست‌کم ۹ دانش‌آموز در مدرسه‌ای در شهر ری، مدیر آموزش و پرورش ناحیه ۱ ری "عزل" شده است. دادستانی و سازمان بازرسی کل کشور نیز به این پرونده ورود کرده‌اند.

مطالب پربازدید

مقاله