رهبر جمهوری اسلامی انتخابات را فافد اعتبار دانست

مخالفت آشکار خامنه‌ای با مراجعه به نظر مردم و برگزاری رفراندم

ملی مذهبی _ علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه ۲۹ فروردین در سخنرانی برای جمعی از دانشجویان مخالفت خود را با برگزاری هرگونه رفراندم اعلام کرد. او گفت: «مسائل مختلف کشور قابل رفراندوم نیست؛ زیرا هر رفراندوم ۶ ماه همه کشور را درگیر می‌کند. ضمن اینکه در کجای دنیا برای همه مسائل رفراندوم برگزار می‌کنند؟»به گزارش ایسنا اظهارات خامنه‌ای در واکنش به سخنان دانشجویی بیان شد که گفته بود: «باید از روز اول درباره مسائل مختلف رفراندوم برگزار می‌کردیم تا حساسیت به وجود نیاید.» برگزاری همه‌پرسی اگرچه براساس اصل ۵۹ قانون اساسی با رای مثبت دو سوم نمایندگان مجلس قابل اجراست، اما با تغییراتی که در سال ۱۳۶۸ در قانون اساسی به وجود آمد، این امر در زمره اختیارات رهبر قرار گرفت.

رفراندم، خواستی که بارها تکرار شده است

برگزاری یک همه‌پرسی برای تعیین مسیر آتی کشور و پاسخ به نارضایتی عمیق مردم از شرایط فعلی بارها از سوی مخالفان و حتی برخی چهره‌های نظام طرح شده است.

آخرین بار سه روز پیش (شنبه ۲۶ فروردین) ۴۲۰ تن از استادان دانشگاه و فعالان سیاسی، مدنی و فرهنگی با انتشار متنی اعلام کردند: «در شرایط بحران مشروعیت حاکمیت و دولت، راه گذار خشونت‌پرهیز و دموکراتیک به‌طور طبیعی‌، مراجعه به آراء ملت با برگزاری نوعی همه‌پرسی آزاد است.»میرحسین موسوی، از رهبران جنبش سبز و نخست وزیر پیشین جمهوری اسلامی، بهمن ماه گذشته در بیانیه‌ای خواهان همه‌پرسی برای  تغییر یا تدوین قانون اساسی جدید و برگزاری رفراندم به منظور “استقرار نظامی مبتنی بر حاکمیت قانون و مطابق با موازین حقوق انسانی و برخاسته از اراده مردم” شده بود.

مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان آبان گذشته با اشاره به کشتار معترضین و نارضایتی عمیق مردم، از ضرورت برگزاری رفراندوم با حضور ناظران بین‌المللی در خطبه نماز جمعه سخن گفته بود. 

حسن روحانی، رئیس جمهور پیشین ایران نیز فروردین امسال بر لزوم مراجعه به آرای مردم تاکید کرده و با اشاره به اصل ۵۹ قانون اساسی گفته بود: «این اصل می‌گوید در مسائل فوق‌العاده مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، می‌شود به آرای عمومی مردم مراجعه کرد.» او در گذشته نیز بارها ضرورت همه‌پرسی را پیش کشیده بود و از آن به عنوان راهی برای حل “اختلاف نظر میان سران و جناح‌های جمهوری اسلامی” سخن گفته بود.   

بسیاری در واکنش به سخنان خامنه‌ای این پرسش را مطرح کرده‌اند که چگونه است که او رفراندم ۱۲ فروردین سال ۱۳۵۸ را درست می‌داند، آنهم زمانی که مردم هیچ درکی از نظامی که قرار است بر آنها حاکم شود، نداشتند اما اکنون با گذشت چهار دهه و تجربه‌ای تلخ، از نگاه او مردم قدرت تشخیص مسیری را که می‌خواهند ندارند؟عکس 14


مطالب مرتبط

ضیا نبوی

اگر قرار است در کشاکشِ این تراژدی هولناک، جبهه‌ای را انتخاب کنیم، بهتر آن است که آن سو، طرفِ زندگی باشد و ازینکه بواسطه یک چنین انتخابی چگونه داوری می‌شویم و مطابقِ گفتارهای زندگی‌ناباورِ موجود، در کدام دسته قرار می‌گیریم، پروایی نداشته باشیم. اگر آری گفتن به شیوه‌ی پوششی که می‌پسندیم ما را از نظر مدافعین وضعیت، در صفِ براندازان تعریف می‌کند، نهراسیم و اگر بواسطه‌ی آری گفتن به غریزه‌ی زیستن یا همدلی با هموطنانمان آسیب‌دیده‌ از جنگ در صف مدافعین نظام قرارمان می‌دهند، پروایی نداشته باشیم.

گزاره ای خطرناک برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان

همه می‌دانیم جنگی که اکنون درگرفته، محصول مشترک «نظم بین الملل نابرابر» و وحشی، از یک طرف و «ساختار غیردموکراتیک و فاسد داخلی» از سوی دیگر است.
«این جنگ ما نیست، جنگ جمهوری اسلامی با اسراییل است». خطر این گزاره برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان در شرایط کنونی، بسیار بیشتر از جنگنده های F35 است. این گزاره ایست که اسراییل، خیلی بیشتر از ادوات جنگی اش روی آن حساب باز کرده است و بال رسانه ای اش یعنی شبکه اینترنشنال بسیار عریان در حال القای آن است و بی پروا مردم را به شورش دعوت می کند. متاسفانه بستر چنین گزاره ی خطرناکی را با هزار آه و افسوس، فساد نظام سیاسی ایران مهیا کرده است.

در پی حمله اسرائیل به مناطق غیرنظامی

بنا بر گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های بین‌المللی همچون هدف اصلی حملات، ایجاد اختلال در زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای ایران و ضربه به فرماندهان ارشد نظامی اعلام شد. با این حال، شواهد میدانی و گزارش‌های منابع داخلی ایران از تلفات گسترده میان شهروندان غیرنظامی حکایت دارد.

مطالب پربازدید

مقاله