در ایران آمار دقیقی از موارد زن‌کشی در دست نیست

فریاد اعتراض در روز جهانی “مبارزه با خشونت علیه زنان”

ملی مذهبی _ امسال در ایتالیا روز جهانی “مبارزه با خشونت علیه زنان” با بهت و خشم عظیمی پیوندی خورده بود که به دلیل قتل دختری ۲۲ ساله توسط دوست پسر سابقش افکار عمومی در این کشور را در روزهای گذشته به شدت متأثر کرده است. خانواده این دختر جوان یک هفته پیش از آنکه جسدش در ۱۲۰ کیلومتری شمال ونیز پیدا شود، به پلیس مراجعه و مفقود شدن او را گزارش کرده بودند. دوست پسر سابق این دختر، ۲۲ ساله و متهم به ارتکاب قتل، در آلمان دستگیر شد.

این حادثه دلخراش هزاران نفر را در روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان به خیابان‌های ایتالیا کشاند. تنها در شهر رم ۵۰ هزار نفر در تظاهرات روز شنبه شرکت کردند. در ماه‌های گذشته وقوع چندین مورد “زن‌کُشی” با انگیزه حسادت در ایتالیا موج بزرگی از خشم و اعتراض را به همراه داشته است. پارلمان این کشور هفته گذشته قانونی را تصویب کرد که به موجب آن مجازات‌های در نظر گرفته‌شده برای این جرم را به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهد.

در فرانسه نیز هزاران نفر با در دست داشتن پلاکاردهایی در حمایت از حقوق زنان به خیابا‌ن‌ها آمدند. معترضان خواستار آن شدند تا دولت بودجه مبارزه با خشونت علیه زنان را افزایش دهد. طبق آمار‌های رسمی در سال جاری تا کنون ۱۲۱ مورد “زن‌کشی” در فرانسه رخ داده است. در سال ۲۰۲۲ در این کشور ۱۱۸ مورد زن‌‌کشی به وقوع پیوسته بود. 

در شهر مادرید اسپانیا نیز تظاهراتی با شرکت حدود هفت هزار تن برگزار شد. در استانبول نزدیک به ۵۰۰ تظاهرکننده زن به خیابان‌آمدند. آنها پلاکاردهایی را در دست داشتند که روی آن نوشته شده بود: «ما ساکت نمی‌مانیم.» آنکارا، پایتخت ترکیه، نیز شاهد تظاهرات معترضان به خشونت علیه زنان بود.

چندین شهر آلمان نیز روز شنبه شاهد تجمع‌های اعتراضی به مناسبت این روز بود.
در کشور گواتمالا، واقع در آمریکای لاتین، تظاهرکنندگان شمع‌هایی را که به شکل عدد ۴۳۸ روی زمین چیده شده بودند، روشن کردند. در سال ۲۰۲۳ تا کنون ۴۳۸ زن در این کشور قربانی‌زن‌کشی شده‌اند. در پایتخت شیلی نیز در تظاهرات به مناسب این روز، حاضران تصاویر قربانیان را در دست داشتند.

پیام پاپ: این علف هرز سمی باید از ریشه کنده شود

پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، در سخنانی تند خواستار پایان دادن اعمال خشونت علیه زنان شد. در حساب رسمی پاپ در شبکه اجتماعی “اکس” (توییتر سابق) روز شنبه این جمله به چند زبان منتشر شد: «خشونت علیه زنان علف هرز سمی است که باید از ریشه کنده شود.»
در ادامه این پیام نوشته شده بود: «این ریشه‌ها در خاک تعصب و بی‌عدالتی رشد می‌یابند و باید با اقدامات تربیتی رشد آن‌ها را متوقف کرد.»
بنا بر آمار سازمان ملل متحد تقریبا ۸۹ هزار زن و دختر در سراسر جهان در سال ۲۰۲۲ از روی عمد کشته شده‌اند؛ شماری که در ۲۰ گذشته بی‌سابقه بوده است. طبق این گزارش ۵۵ درصد از این قتل‌ها توسط اعضای خانواده انجام شده است. سازمان ملل این قتل‌ها را در دسته “زن‌کشی” طبقه‌بندی می‌کند. طبق تعاریف جنایی این قتل‌ها ناشی از نفرت بوده و زنان و دختران به دلیل جنسیت خود قربانیان آن هستند.

زن‌کشی در ایران؛ فقدان آمار رسمی و بی‌اعتنایی حکومت

در ایران آمار دقیقی از موارد زن‌کشی که از سوی نهادهای دولتی تهیه شده باشد در دست نیست. روزنامه “شرق” تیرماه امسال در گزارشی با استناد به آمار تأیید‌شده از سوی رسانه‌های رسمی کشور نوشت از خرداد ۱۴۰۰ تا پایان خرداد ۱۴۰۲ دستکم ۱۶۵ مورد زن‌کشی در ایران رخ داده است. یعنی به طور میانگین هر چهار روز، یک زن در نقاط مختلف کشور به دست یکی از مردان نزدیک خانواده و حتی در مواردی مردان دورتر خانواده به قتل رسیده است. بسیاری از فعالان حقوق زنان می‌گویند میزان موارد زن‌کشی در ایران بسیار بیشتر از آمار رسانه‌ای است اما این موارد به دلایل مختلف و از روی عمد گزارش نمی‌شوند.

به گزارش شرق از ۱۶۵ قتل رخ داده، علت ۸۷ مورد “اختلافات خانگی” عنوان شده است. پس از آن دلایل “ناموسی و مالی” علت قربانی شدن این زنان بوده است. برای ۳۰ زن‌کشی نیز دلیل روشنی گزارش نشده است.

کشتن شدن به ضرب گلوله، با ضربات چاقو، خفه شدن با دست یا روسری، آتش‌زدن با ریختن مستقیم بنزین روی قربانی یا آتش‌زدن خانه یا خودرویی که مقتول در آن بوده، وارد آوردن ضربه با چکش، هل‌دادن، مثله شدن یا پرتاب شدن از ارتفاع روش‌های مختلف قتل زنان بوده‌اند که در این گزارش از آنها نام برده شده است.
به گفته فعالان حقوق زنان و جامعه‌شناسان حکومت در ایران اراده‌ای جدی برای مبارزه با خشونت علیه زنان ندارد و اقدام قابل‌توجه و مؤثری نیز در این رابطه انجام نمی‌دهد.

مطالب مرتبط

ضیا نبوی

اگر قرار است در کشاکشِ این تراژدی هولناک، جبهه‌ای را انتخاب کنیم، بهتر آن است که آن سو، طرفِ زندگی باشد و ازینکه بواسطه یک چنین انتخابی چگونه داوری می‌شویم و مطابقِ گفتارهای زندگی‌ناباورِ موجود، در کدام دسته قرار می‌گیریم، پروایی نداشته باشیم. اگر آری گفتن به شیوه‌ی پوششی که می‌پسندیم ما را از نظر مدافعین وضعیت، در صفِ براندازان تعریف می‌کند، نهراسیم و اگر بواسطه‌ی آری گفتن به غریزه‌ی زیستن یا همدلی با هموطنانمان آسیب‌دیده‌ از جنگ در صف مدافعین نظام قرارمان می‌دهند، پروایی نداشته باشیم.

گزاره ای خطرناک برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان

همه می‌دانیم جنگی که اکنون درگرفته، محصول مشترک «نظم بین الملل نابرابر» و وحشی، از یک طرف و «ساختار غیردموکراتیک و فاسد داخلی» از سوی دیگر است.
«این جنگ ما نیست، جنگ جمهوری اسلامی با اسراییل است». خطر این گزاره برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان در شرایط کنونی، بسیار بیشتر از جنگنده های F35 است. این گزاره ایست که اسراییل، خیلی بیشتر از ادوات جنگی اش روی آن حساب باز کرده است و بال رسانه ای اش یعنی شبکه اینترنشنال بسیار عریان در حال القای آن است و بی پروا مردم را به شورش دعوت می کند. متاسفانه بستر چنین گزاره ی خطرناکی را با هزار آه و افسوس، فساد نظام سیاسی ایران مهیا کرده است.

در پی حمله اسرائیل به مناطق غیرنظامی

بنا بر گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های بین‌المللی همچون هدف اصلی حملات، ایجاد اختلال در زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای ایران و ضربه به فرماندهان ارشد نظامی اعلام شد. با این حال، شواهد میدانی و گزارش‌های منابع داخلی ایران از تلفات گسترده میان شهروندان غیرنظامی حکایت دارد.

مطالب پربازدید

مقاله