ملی مذهبی _ بهگزارش روزنامه بریتانیایی «تلگراف»، مقامات ارشد ایران به دلیل افزایش حملات هوایی آمریکا علیه حوثیها، دستور خروج نیروهای نظامی خود از یمن را صادر کردهاند. این اقدام با هدف جلوگیری از رویارویی مستقیم با ایالات متحده آمریکا انجام شده است. روزنامه بریتانیایی تلگراف روز پنجشنبه ۱۴فرودین (۳ مارس) به نقل از یک مقام ارشد ایرانی گزارش داد که جمهوری اسلامی به دلیل تشدید حملات هوایی آمریکا علیه نیروهای حوثی متحد تهران، به نیروهای نظامی خود دستور خروج از یمن را داده است. هدف از این اقدام، جلوگیری از رویارویی مستقیم با ایالات متحده اعلام شده است.
به گزارش زمانه، بر اساس این گزارش، جمهوری اسلامی ایران حمایت از «نیروهای نیابتی خود» در منطقه را کاهش داده تا تمرکز خود را بر تهدیدهای مستقیم دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، قرار دهد. ترامپ پیشتر هشدار داده بود که هر شلیک موشک از سوی حوثیها، بهعنوان حمله مستقیم ایران محسوب خواهد شد. حوثیها بههمراه حزبالله لبنان و حماس، بخشی از «جبهه مقاومت» ایران علیه اسرائیل هستند.
آمریکا فشار بر تهران را افزایش میدهد
ترامپ همچنین در صورت عدم توافق ایران بر سر محدودیتهای برنامه هستهای، تهدید به حملات گسترده هوایی کرده است. با این حال، تهران مذاکرات مستقیم با دولت آمریکا را رد کرده است. به گزارش وبسایت «اکسیوس»، کاخ سفید در حال بررسی پیشنهاد ایران برای گفتوگوهای غیرمستقیم در عمان است.
بر اساس گزارش شبکه «اسکاینیوز عربی» که در اسرائیل منتشر شده، دو طرف ظاهراً به توافق اولیه رسیدهاند. منابع ایرانی اعلام کردهاند که این مذاکرات در سه هفته آینده در عمان آغاز خواهد شد. همزمان، پنتاگون بهسرعت در حال افزایش نیروهای نظامی خود در منطقه است.
آمریکا ناو هواپیمابر دیگری به خاورمیانه اعزام میکند
به گزارش اکسیوس، ترامپ نمیخواهد با ایران وارد جنگ شود، اما در عین حال در حال آمادهسازی نیروهای نظامی خود است تا در صورت شکست مذاکرات و تشدید تنشها، امکان اقدام سریع را داشته باشد. بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی، پنتاگون چندین بمبافکن «بی-۲» را به پایگاه نظامی دیگو گارسیا در اقیانوس هند اعزام کرده است.
افزون بر این، نیروهای آمریکایی یک ناو هواپیمابر دیگر به منطقه میفرستند. به گزارش «والاستریت ژورنال»، ناو «یواساس کارل وینسون» که در آسیا مستقر بوده، احتمالاً طی دو هفته آینده به خاورمیانه خواهد رسید، جایی که ناو «یواساس هری ترومن» از پاییز گذشته در آن حضور دارد. همچنین ناوشکنهای مجهز به موشکهای کروز و دیگر کشتیهای جنگی برای حمله به حوثیها در یمن و مهار ایران به منطقه اعزام شدهاند. با این حال، دو مقام آمریکایی تأکید کردهاند که این اقدامات به معنای آمادهسازی برای حمله به ایران نیست.
نگرانی از توسعه تسلیحات هستهای ایران
دولت آمریکا و دیگر کشورهای غربی از جمله اسرائیل میخواهند مانع از آن شوند که جمهوری اسلامی ایران به سلاح هستهای دست یابد. ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، هشدار داده که در صورت عدم توافق جدید هستهای با تهران، خطر رویارویی نظامی افزایش مییابد. او این هفته گفت:
تنها چند ماه تا پایان توافق سال ۲۰۱۵ (برجام) باقی مانده است؛ توافقی که ایران در آن متعهد شد برنامه هستهای خود را بهشدت محدود کند.
براساس قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد که در رابطه با لغو تحریمهای ایران در سال ۲۰۱۵ صادر شد، ۱۸ اکتبر/ ۲۶ مهر سال جاری تحریمهای بینالمللی علیه ایران لغو شده و امکان استفاده از مکانیسم ماشه به پایان میرسد. بدین ترتیب طرفهای جمهوری اسلامی در توافق هستهای محدودیتهای خود علیه برنامه هستهای تهران را لغو خواهند کرد.
«اسنپبک» یا «مکانیسم ماشه» یکی از فرآیندهای برجام در صورت بروز تخطی است و در واقع روند برگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران است. چنانچه مکانیسم ماشه فعال شود تحریمهای گستردهای در انتظار جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و ایران ملزم خواهد شد که تمام فعالیتهای مرتبط با غنیسازی اورانیوم و بازفرآوری هستهای، از جمله تحقیق و توسعه را تعلیق و واردات هر چیزی که میتواند به این فعالیتها یا توسعه سامانه تسلیحات هستهای کمک کند، ممنوع کند.
بر اساس این گزارش، ایران حمایت خود از نیروهای نیابتی در منطقه را کاهش داده تا تمرکز بیشتری بر تهدیدات مستقیم از سوی دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا داشته باشد.
خبرگزاری رویترز قبلا از قول چهار منبع منطقهای و دو منبع ایرانی گزارش داده بود که فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در یمن حضور دارند و در امور هدایت و نظارت بر حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ، کمک میکنند.
آمریکا از روز ۱۵ مارس (۲۵ اسفند) به دستور ترامپ سلسله حملات شدید خود به مواضع حوثیهای مورد حمایت حکومت ایران را آغاز کرد.
ترامپ دو روز پس از آن در اظهارتی هشدارآمیز اعلام کرده بود که از این پس، حکومت ایران را مسئول حملات آتی حوثیها میداند و در صورت بروز چنین اتفاقی، “ایران با عواقب شدیدی روبرو خواهد شد.”
آمریکا فشار را بر تهران افزایش میدهد
به گزارش دویچه وله، ترامپ همچنین تهدید کرده است که در صورت مخالفت تهران با توافق جدیدی برای محدودسازی برنامه هستهایاش، ایران با بمباران گستردهای مواجه خواهد شد.
جمهوری اسلامی مذاکرات مستقیم با دولت آمریکا را تا کنون رد کرده است. وبسایت خبری”اکسیوس” اخیرا گزارش داد، کاخ سفید در حال بررسی پیشنهاد ایران برای گفتوگوهای غیرمستقیم در عمان است.
شبکه “اسکاینیوز عربی” نیز خبر داد که ایران و آمریکا ظاهرا بر سر آغاز این گفتوگوها توافق کردهاند. منابع ایرانی اعلام کردهاند که این گفتوگوها ممکن است طی سه هفته آینده در عمان آغاز شود.
با وجود این خبرها هنوز تاریخ دقیق مذاکرات اعلام نشده است و رئیس جمهور آمریکا نیز در تازهترین گزارشها از احتمال مذاکرات مستقیم با ایران خبر داد.
دونالد ترامپ روز پنجشنبه ۱۴ فرودین (۳ آوریل) اعلام کرد ایران در ابتدا خواهان مذاکره از طریق واسطهها بود، اما به نظر میرسد تهران موضع خود را تغییر داده است. ترامپ گفت که او فکر میکند ایران خواهان گفتگوی مستقیم با آمریکا است.
همزمان با این تحولات پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) نیز بهطور گسترده حضور نیروهای خود را در منطقه افزایش میدهد. به گزارش رسانههای آمریکایی، ترامپ خواهان جنگ با ایران نیست، اما به ظرفیت نظامی برای اقدام سریع در صورت شکست مذاکرات و تشدید بحران نیاز دارد.
بر اساس همین گزارش، آمریکا چندین بمبافکن رادارگریز “بی ۲” را به پایگاه نظامی “دیهگو گارسیا” در اقیانوس هند اعزام کرده است.
گسترش حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه
ناو “یواساس کارل وینسون” که در آسیا مستقر بود، احتمالا طی دو هفته آینده به خاورمیانه خواهد رسید.
پیشتر نیز ناو “یواساس هری ترومن” به منطقه اعزام شده بود. علاوه بر این، ناوشکنها و کشتیهای جنگی مجهز به موشک کروز نیز برای اجرای حملات علیه حوثیها در یمن و بازدارندگی ایران در منطقه مستقر شدهاند. مقامات آمریکایی تاکید کردهاند که این اقدامات بهمنزله آمادگی برای حمله به ایران نیست.
دولت آمریکا و دیگر کشورهای غربی از جمله اسرائیل تلاش دارند از توسعه سلاح هستهای توسط ایران جلوگیری کنند.
ژان نوئل بارو وزیر خارجه فرانسه هشدار داده که در صورت عدم دستیابی به توافق هستهای جدید، احتمال بروز درگیری نظامی وجود دارد.
سفر نتانیاهو به واشنگتن
دونالد ترامپ در گفتگو با خبرنگاران از احتمال سفر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در هفته آینده به واشنگتن خبر داد. او گفت قرار است با نتانیاهو درباره اسرائیل و تحولات دیگر گفتوگو خواهد کرد.
ترامپ درباره این موضوع که آیا با نتانیاهو درباره تحولات مربوط به ایران هم صحبت خواهد کرد، اظهارنظر نکرده است.