چهلمین حضور شهروندان در جمعه زاهدان

درخواست دعوت عبدالحمید از کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل

ملی مذهبی _ منابع خبری بلوچ از جمله “حال وش” و “رصد بلوچستان” روز جمعه ۱۶ تیر (۷ ژوئیه) از قطعی اینترنتت در زاهدان خبر دادند. هر هفته در روز جمعه، اینترنت در استان سیستان و بلوچستان به ویژه در شهر زاهدان، دچار اختلال شده یا قطع می‌شود.

“نت بلاکس”، نهاد ناظر بر ترافیک اینترنت جهان نیز قطعی و اختلال در اینترنت زاهدان را تایید کرده است.

بسیاری از ایرانیان که سخنرانی عبدالحمید را در شبکه‌های اجتماعی به طور زنده گوش می‌کردند موفق به شنیدن صحبت‌های او نشدند. با این حال فایل صوتی سخنرانی عبدالحمید بلافاصله در کانال تلگرامی او انتشار یافت.

در فرانسه “پای کسی قطع نشد و چشم کسی کور نشد”  

مولوی عبدالحمید در خطبه‌های نماز جمعه زاهدان با اشاره به ناآرامی‌های فرانسه گفت، با وجود گسترده بودن اعتراضات در این کشور و بازداشت هزاران نفر “نه فردی کشته شد، نه پای کسی قطع شد و نه چشم کسی کور شد”.

امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه صحبت‌های خود به ضرورت تغییر قانون اساسی پرداخت و گفت، در همه جای دنیا اگر قانونی جواب ندهد آن را تغییر می‌دهند مگر در کشورهای استبدای.

امام جمعه اهل سنت زاهدان افزود، ۴۴ سال است که قانون اساسی کشور دست نخورده و “ضایعاتی” دارد. او یادآور شد که “در همین قانون هم اعتراض حق مردم دانسته شده است” پس “مردم حق دارند اعتراض کنند”.

او در ادامه تاکید کرد، وقتی مردم اعتراض مسالمت‌آمیز بکنند و شعار بدهند، نباید با گلوله جنگی به آنها حمله‌ کرد و چشمشان را نابینا کرد.

عبدالحمید: کمیته حقیقت‌یاب را به کشور دعوت کنید

او در مورد کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل گفت، این کمیته‌ای است که حقیقت را بررسی می‌کند و به مسائل و شکایات رسیدگی می‌کند.

به گفته عبدالحمید، در باره اعتراض به اعدام‌هایی که در رابطه با خیزش‌ انقلابی اخیر صورت گرفته‌اند و در باره وضعیت کسانی که معلول شدند یا چشمشان کور شده و همچنین زندانیانی که حیثیت‌شان مورد تعرض قرار گرفته”، گزارش‌هایی به این کمیته داده شده است. 

این روحانی سنی در ادامه صحبت‌های خود از مقامات مسئول جمهوری اسلامی خواست، با زندانی طبق قوانین رفتار کنند. او تاکید کرد:‌ «هیچ مقامی نمی‌تواند طبق قانون زندانی را کتک بزند، شکنجه دهد و گرفتن اعتراف اجباری زندانی مردود و باطل است.»

عبدالحمید در ادامه صحبت‌های خود گفت، افسوس می‌خورد که چرا اعضای کمیته‌حقیقت‌یاب را به ایران دعوت نمی‌کنند تا به تهران و شهرستان‌ها بروند و بازداشتگاه‌ها را ببینند و با زندانیان صحبت بکنند.

امام جمعه اهل سنت زاهدان تصریح کرد که از دیرباز به مسئولان گفته است، “درهای زندان‌ها” را باز کنند.

عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع شکایت خانواده‌های جانباختگان پرواز پی‌اس ۷۵۲ هم پرداخت و پرسید، چرا به پرونده آنان “عادلانه، منصفانه و بی‌طرفانه” رسیدگی نشده است و چرا مسئولان این پرونده را صحیح مدیریت نکردند؟”

دستگیری نزدیکان عبدالحمید

مولوی عبدالحمید در حالی این سخنان را بیان کرده است که از طرف نیروهای امنیتی به شدت تحت فشار قرار دارد. در روزهای گذشته عبدالنصیر شه‌بخش، نوه مولوی عبدالحمید و همچنین عبدالواحد شهلی، یکی از محافظان عبدالحمید دستگیر شدند. 

تظاهرات نمازگزاران

شماری از شهروندان زاهدان برای چهلمین بار پیاپی، پس از اقامه نماز جمعه به خیابان‌ها رفتند و شعارهایی در رابطه با ادامه مقاومت در برابر فشارهای حکومتی، مانند “قسم به خون یاران، ایستاده ایم تا پایان”، سر دادند.
تعدادی از معترضان در زاهدان با در دست داشتن پلاکاردهای اعتراضی، از جمله با شعار “مرگ بر خامنه ای”، خواستار آزادی زندانیان سیاسی توماج صالحی، عباس دریس، مولوی عبدالمجید مرادزهی و اعضای انتظامات مسجد مکی شدند.
در یکی از پلاکاردها در رابطه با توماج صالحی نوشته شده بود:‌ «او صدای ما بود؛ ما حالا صدای او باشیم، جانش در خطراست». تصویر این پلاکارد در شبکه‌های اجتماعی به طور گسترده پخش شده است.

مطالب مرتبط

سومالی به یکی از مراکز اصلی گسترش داعش در آفریقا تبدیل شده است

این گروه از بی‌ثباتی در سومالی برای ایجاد پایگاه‌ها و شبکه‌هایی استفاده می‌کند که جنگجویانی را از اتیوپی، سودان و تانزانیا جذب کرده و در عین حال، نفوذ ایدئولوژیک خود را به زبان‌های مختلفی مانند آمهری و سواحیلی گسترش می‌دهد

سالانه ۸ برابر گنجایش سد کرج از آب‌های زیرزمینی برداشت می‌شود

یک فعال محیط‌زیستی می‌گوید: «تغییر اقلیم نقش کمی در تخریب تالاب‌ها دارد، اما مسئولان هروقت‌ که می‌خواهند پاسخی در خصوص نابه‌سامانی وضعیت تالاب‌ها بدهند، به دستاویز تغییرات اقلیمی چنگ می‌زنند و می‌گویند بارندگی‌ها کم شده، هوا گرم شده، تبخیر افزایش پیدا کرده است

مذاکره زیر سایه تهدید

اگر ایالات متحده واقعاً به دنبال پیشرفتی دیپلماتیک باشد، باید رویکردی واقع‌بینانه در پیش گیرد؛ تمرکز بر راستی‌آزمایی هسته‌ای و صرف‌نظر از مطالبات فراتر از این موضوع می‌تواند گامی مثبت باشد

مطالب پربازدید

مقاله