ملی مذهبی _ ارتش اسرائيل روز دوشنبه ۲۱ اکتبر از حمله به انبارهای زیرزمینی پول و طلای حزبالله، کشته شدن جانشین یگان ۴۴۰۰، واحد مالی این گروه و کشف ۵۰۰ میلیون دلار پول نقد و طلا در یکی از این انبارها خبر داد. اما حملات اسرائيل چه تاثیری بر تامین مالی حزبالله خواهد گذاشت و این گروه از کجا پولش را به دست میآورد . ارتش اسرائیل روز دوشنبه اعلام کرد که بیش از ۱۰ شعبه موسسه «قرض الحسن» لبنان را هدف قرار داده و این موسسه را متهم به تامین مالی حزبالله کرد.
به گزارش یورونیوز ، دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائيل روز دوشنبه گفت: «یکی از اهداف اصلی حمله دیروز ما، انبار پولهای زیرزمینی متعلق به انجمن “قرض الحسن” بود که در زیر ساختمان مسکونی در بیروت واقع شده بود. در انبار پولهای این موسسه ذخیرهای از پول و طلا به ارزش دهها میلیون دلار وجود داشت که هدف آن استفاده از این منابع برای تامین جنگ سازمان و همچنین برای بازسازی پس از آن بود.»
دانیل هاگاری مدعی شد که موسسه مالی قرض الحسن از طریق ارائه خدمات مالی به شهروندان لبنانی منابع مالی را برای پرداخت حقوق اعضای حزبالله تامین میکند. هاگاری افزود: «شبکه مالی حزبالله بر دو منبع درآمد استوار است؛ پول رژیم ایران و پول مردم لبنان. نیروهای قدس سپاه از طریق فروش نفت در سوریه پولها را به حزبالله منتقل میکنند. ایران همچنین چمدانهای پر از پول و طلا را از طریق هواپیما به سفارت ایران در بیروت و سپس مستقیما به حزبالله ارسال میکند.»
سخنگوی ارتش اسرائيل گفت: «حزبالله همچنین کارخانههایی را در سوریه، لبنان، یمن و ترکیه ساخته است که عملیات تروریستی این گروه را تامین مالی میکنند. یگان ۴۴۰۰ حزبالله این شبکه مالی را مدیریت میکند. جعفر القصیر مشهور به شیخ صلاح پیش از کشته شدن در حمله دقیق اسرائيل به بیروت در اوایل ماه اکتبر، فرماندهی این یگان را بر عهده داشت. امروز هم در حمله دقیق دیگری در سوریه، جانشین او را کشتیم.»
دانیل هاگاری همچنین گفت: «منبع دیگر درآمد حزبالله شهروندان لبنان هستند. حزبالله با از طریق موسسه قرض الحسن به آنها خدمات مالی ارائه میکند. نیروی هوای اسرائيل شب گذشته به این مقرهای مالی حزبالله حمله کرد. یکی از اهداف اصلی حمله شب گذشته ما یک انبار زیرزمینی با میلیونها دلار پول نقد و طلا بود. این پول هزینه حملات حزبالله به اسرائيل میشد. این انبار درست زیر یک مجتمع مسکونی ساخته شده بود.»
سخنگوی ارتش اسرائيل همچنین ادعا کرد که میلیونها دلار پول نقد و طلای حزبالله در مخفیگاهی درست در زیر بیمارستان ساحل در منطقه ضاحیه در جنوب بیروت قرار دارد.
او افزود که این پناهگاه دارای اتاقهای متعدد، زیرساختهایی برای اقامت طولانیمدت و توانایی هدایت عملیات از زیر زمین است.
دانیل هاگاری گفت که همین الان دستکم ۵۰۰ میلیون دلار پول نقد و طلا در زیر این بیمارستان وجود دارد و اسرائيل این مخفیگاه را زیر نظر دارد.
او افزود: «این پول میتوانست برای بازسازی لبنان به کار گرفته شود، اما برای بازسازی حزبالله استفاده خواهد شد.
فادی علامه، رئيس بیمارستان ساحل در گفتگو با رویترز، ضمن تکذیب ادعاهای ارتش اسرائيل گفت که این بیمارتان تخلیه شده و از ارتش لبنان خواست که آن را بازرسی کنند.
آقای علامه همچنین در گفتگو با شبکه خبری الجدید لبنان گفت که بیمارستان ساحل یک مرکز پزشکی خصوص است که دارای اتاقهای جراحی در زمین است. این بیمارستان ۴۲ سال قبل در این مکان احداث شده است و هیچ ارتباطی با هیچ گروه سیاسی ندارد.
بیمارستان ساحل اعلام کرد که درهایش را به روی روزنامهنگاران برای گشت نامحدود در این بیمارستان گشوده است.
روزنامهنگارانی که از این بیمارستان بازدید کردند، گفتند که به هیچ شواهدی مبنی بر وجود ۵۰۰ میلیون دلار پول نقد و طلا در آن دست نیافتند.
موسسه قرض الحسن چیست و چگونه فعالیت میکند؟
موسسه قرض الحسن در سال ۱۹۸۳ تاسیس شد. این موسسه خود را یک سازمان خیریه میداند که بر اساس اصول اسلام به مردم وام بدون بهره ارائه میدهد. این موسسه دارای بیش از ۳۰ شعبه است که اکثر آنها در مناطق عمدتا شیعهنشین در جنوب بیروت، جنوب لبنان و دره بقاع واقع هستند. این موسسه تحت مجوز دولت لبنان فعالیت میکند.
بسیار از لبنانیهای به خصوص ساکنان مناطق شیعه نشین لبنان با گرو گذاشتن جواهراتشان از این موسسه وامهای ارزی با بازپرداخت چندین ساله و نرخ سیال دریافت کردهاند.
ایفای نقش این موسسه از زمان فرو رفتن لبنان در بحران مالی گسترده در سال ۲۰۱۹ و مسدود شدن سرمایه لبنانیها پررنگتر شد. حزبالله لبنان نیز همه لبنانیها با هر تمایل سیاسی را تشویق به استفاده از خدمات موسسه مالی قرض الحسن کرد.
وزارت خزانهداری ایالات متحده در سال ۲۰۰۷ این موسسه را تحریم و اعلام کرد که حزبالله از قرض الحسن به عنوان پوششی بر «فعالیتهای مالی و دسترسی به نظام مالی بینالمللی» استفاده میکند.
این وزاتخانه در بیانیهای در سال ۲۰۲۱ طی بیانیهای ضمن وضع تحریم بر افراد مرتبط با این موسسه اعلام کرد: «در حالی که قرض الحسن ادعای خدمت به مردم لبنان را دارد، در عمل بهطور غیرقانونی وجوه را از طریق حسابهای پوسته و تسهیلکنندهها جابهجا میکند و موسسات مالی لبنان را در معرض تحریمهای احتمالی قرار میدهد.»
حسن نصرالله، رهبر حزبالله که در حمله روز ۲۷ سپتامبر اسرائيل به ضاحیه در جنوب بیروت کشته شد، بارها درباره قرض الحسن سخن گفته بود.
در پی هک شدن موسسه قرض الحسن و افشای نام مشتریانش، حسن نصرالله گفت که هدف از این حمله هراس مشتریان و در نهایت فروپاشی این موسسه است. او از حامیان حزبالله خواست که در پاسخ به این حمله هر پولی در خوانه دارند، در این موسسه سرمایهگذاری کنند. او این موسسه را حامی و حافظ حزبالله خواند.
بنابر اعلام دو منبع محلی، این موسسه بیش صدها هزار مشتری دارد.
دیوید اشر، کاشناس پیشین تامین مالی غیرقانونی در وزارت دفاع آمریکا و از اعضای ارشد موسسه هادسون گفت: «حملات اسرائيل مساله بزرگی است. قرض الحسن بخشی از واحد مالی مرکزی حزبالله است.»
با اینحال به گفته لوئیز هوبیکا، اقتصاددان لبنانی، تخریب شعبات قرض الحسن تاثیری بر تامین مالی حزبالله نخواهد داشت، زیرا منابع مالی این گروه از جمهوری اسلامی ایران و حامیان ثروتمند آن در سراسر جهان تامین میشود. به گفته او، حقوق اعضای حزبالله به صورت نقدی و با دلار پرداخت میشود.
آقای هوبیکا با اشاره به ادامه فرستاده شدن «کیسههای پول نقد» به حزبالله، افزود: «تا زمانی که جمهوری اسلامی ایران و متحدان حزبالله این گروه را تامین مالی میکنند، هیچ تغییری در وضعیت آن ایجاد نخواهد شد.»
لینا خطیب، پژوهشگر مؤسسه چتم هاوس که بر مسائل خاورمیانه تمرکز دارد، گفت که مشتریان قرض الحسن همچنان معتقدند که «حزبالله قادر به جبران خسارات آنها خواهد بود.»
خانم خطیب گفت که فعالیتهای قرض الحسن، مانند هر موسسه مالی دیگری، تنها به داراییهای فیزیکی هدف حمله قرار گرفتهاند، محدود نمیشود.