ملی مذهبی _ عباس عراقچی روز دوشنبه در گفتگو با شبکه خبری «سیبیاس» گفت که مذاکرات با آمریکا به زودی از سر گرفته نمیشود. همزمان، تصاویر ماهوارهای جدید حاکی از فعالیت در تاسیسات هستهای «فردو» است که هفته گذشته هدف حملات آمریکا قرار گرفت.
تنها چند روز پس از حملات هوایی آمریکا به تاسیسات هستهای ایران، دونالد ترامپ، رئيسجمهوری آمریکا اعلام کرد که مذاکرات واشنگتن و تهران ممکن است در هفته جاری آغاز شود. با این حال کاخ سفید اعلام کرد که هنوز هیچ جلسه گفتگویی ایران و آمریکا برنامهریزی نشده است.
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه در گفتگو با شبکه خبری آمریکایی «سیبیاس» برگزاری فوری مذاکرات تهران و واشنگتن را نامحتمل دانست و گفت: «فکر نمیکنم مذاکرات به این سرعت از سر گرفته شود. ما برای این که تصمیم به حضور مجدد در گفتگوها بگیریم، ابتدا باید مطمئن شویم که آمریکا در میانه مذاکرات مجددا ما را هدف حمله نظامی قرار نخواهد داد و به نظر من، با در نظر گرفتن تمام ملاحظات، به زمان بیشتری نیاز داریم.»
او با این حال تاکید کرد که «درهای دیپلماسی هیچوقت کاملا بسته نخواهد بود.»
دونالد ترامپ شامگاه شنبه ۲۱ ژوئن پس از حملات آمریکا به تاسیسات هستهای ایران اعلام کرد که برنامه هستهای ایران کاملا نابود شده است. با این حال از آن به بعد گزارشهای ضدونقیضی درباره میزان اثربخشی این حملات منتشر شده است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه به «سیبیاس» گفت که اگرچه آسیب وارده به تاسیسات هستهای فردو، نطنز و اصفهان در حملات آمریکا «بسیار جدی» است، اما بخشی از این تاسیسات همچنان باقی است.
آقای گروسی گفت که ایران در حال حاضر این توانایی را دارد که ظرف چند ماه چند آبشار سانتریفیوژ را راهاندازی کرده و غنیسازی اورانیوم را از سر گیرد و افزود: «هیچکس نمیتواند ادعا کند که [پس از حملات] همهچیز در آنجا ناپدید شده و دیگر هیچچیزی وجود ندارد.»
آقای عراقچی گفت: «هیچکس نمیتواند فناوری و علم غنیسازی را با بمباران نابود کند. اگر چنین اراده پیشرفت مجدد در این صنعت در ما وجود داشته باشد که دارد، میتوانیم به سرعت خسارات و زمان از دسترفته را جبران کنیم.»
آقای عراقچی در پاسخ به این پرسش که آیا ایران قصد ادامه غنیسازی اورانیوم را دارد، گفت: «برنامه هستهای صلحآمیز ما به مساله غرور و افتخار ملی تبدیل شده است. ما همچنین جنگ تحمیلی ۱۲ روزه را پشت سر گذاشتیم و بنابراین، مردم به این راحتی از غنیسازی عقبنشینی نخواهند کرد.»
وزرای خارجه گروه هفت روز دوشنبه ۳۰ ژوئن طی بیانیهای خواستار توقف برنامه «غنیسازی اورانیوم توجیهناپذیر» ایران و بازگشت تهران به میز مذاکره شدند.
در این بیانیه آمده است: «ما بار دیگر تاکید میکنیم که جمهوری اسلامی ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد و از ایران میخواهیم از بازسازی فعالیتهای غنیسازی توجیهناپذیر خودداری کند. ما خواستار ازسرگیری مذاکراتی هستیم که به توافقی جامع، قابل راستیآزمایی و پایدار درخصوص برنامه هستهای ایران منجر شود.»
آقای ترامپ روز شنبه ۲۸ ژوئن گفت که اگر ایران مجددا به سراغ غنیسازی با غلظت بالا برود، بازهم هدف حملات آمریکا قرار میگیرد.
آقای عراقچی ضمن زیر سوال بردن مشروعیت حقوقی چنین اقدامی گفت: «ما در طول این جنگ ۱۲ روزه تحمیلی نشان دادیم و ثابت کردیم که توانایی دفاع از خود را داریم و اگر بار دیگر هدف تعرض قرار بگیریم، به دفاع از خود ادامه میدهیم.»
به گزارش نورنیوز بر اساس آخرین آمار پزشکی قانونی، تعداد کشتهشدگان حملات ۱۲ روزه اسرائیل به ایران به ۹۳۵ نفر رسیده است که در میان آنها ۳۸ کودک و ۱۰۲ زن دیده میشوند.
تصاویر ماهوارهای از فعالیت در تاسیسات «فردو»
تصاویر ماهوارهای جدید از تاسیسات هستهای «فردو» نشاندهنده تداوم فعالیتها پیرامون دهانههای تهویه و سوراخهای ایجاد شده در جریان حملات هوایی آمریکا را نشان میدهند.
این تصاویر که توسط شرکت فناوری «مکسار» (Maxar) تهیه شده نشان میدهند که یک بیل مکانیکی و چندین نفر در نزدیکی دهانه شمالی در خطالراس بالای این مجتمع غنیسازی زیرزمینی مشغول کارند. همچنین به نظر میرسد یک جرثقیل در ورودی حفره فعالیت میکند.
به گفته شرکت مکسار، چندین خودرو نیز در پایین خطالراس و در مسیری که برای دسترسی به این تاسیسات ساخته شده، پارک شدهاند.
دیوید آلبرایت، بازرس پیشین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و رئیس موسسه علوم و امنیت بینالملل در واشنگتن در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «فعالیتهای ایران در نقاط برخورد بمبهای سنگرشکن در تاسیسات زیرزمینی غنیسازی فردو که در تصاویر ماهوارهای ثبتشده شرکت مکسار در روز گذشته و امروز مشاهده شدهاند، حاکی از آمادهسازی برای ارزیابی خسارت در عمق زمین و احتمال ورود دوربین یا پرسنل به عمق تونلها هستند.»
آقای آلبرایت افزود: «بنابر ارزیابی ما، ایران احتمالا ابتدا دوربینها را به داخل دهانهها خواهد فرستاد و در صورت امکان و ایمنی، ورود پرسنل نیز صورت خواهد گرفت. شروع این روند بهاحتمال زیاد از محلی خواهد بود که در آن جرثقیل سیار هماکنون مستقر است.»