این تحریم‌ها در چارچوب فرمان اجرایی ۱۳۲۲۴ اعمال شده‌اند

تحریم‌های تازه آمریکا علیه شبکۀ «بانکداری در سایه» نیروهای سپاه قدس جمهوری اسلامی

ملی مذهبی _ وزارت خزانه‌داری ایالات متحده ۲۲ شرکت و نهاد مستقر در سه کشور هنگ‌کنگ، امارات متحده عربی و ترکیه را به‌دلیل «نقش آن‌ها در تسهیل فروش نفت ایران به نفع نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» تحریم کرد.

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده روز چهارشنبه ۱۸ تیر اعلام کرد ۲۲ شرکت مستقر در هنگ‌کنگ، امارات متحده عربی و ترکیه را به‌دلیل نقش آن‌ها در تسهیل فروش نفت ایران به نفع نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحریم کرده است.

در بیانیه دفتر کنترل دارایی‌های خارجی (OFAC) آمده است که این شرکت‌ها به عنوان پوشش برای انتقال درآمدهای حاصل از فروش نفت عمل می‌کردند و پرداختی‌های پالایشگاه‌ها را به حساب‌های دیگر نهادهای وابسته به نیروی قدس منتقل می‌کردند. این شبکه‌ پیچیده، بخشی از زیرساخت مالی پنهان جمهوری اسلامی برای دور زدن تحریم‌ها و تامین مالی فعالیت‌های منطقه‌ای سپاه پاسداران توصیف شده است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا گفته است که نیروی قدس از این درآمدها برای پیشبرد برنامه‌های تسلیحاتی، حمایت از گروه‌های نیابتی و تامین هزینه‌های عملیات برون‌مرزی استفاده می‌کند.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در این‌باره اظهار داشت: «رژیم ایران به‌شدت بر شبکه بانکداری در سایه خود برای تامین مالی برنامه‌های بی‌ثبات‌کننده هسته‌ای و موشک‌های بالستیک متکی است، نه برای منافع مردم ایران.» او افزود که وزارت خزانه‌داری همچنان تمرکز خود را بر مختل‌سازی این زیرساخت‌های غیررسمی حفظ خواهد کرد.

این تحریم‌ها در چارچوب فرمان اجرایی ۱۳۲۲۴ و به‌عنوان بخشی از کارزار «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی اعمال شده‌اند. به گفته وزارت خزانه‌داری، این دومین دور از تحریم‌ها علیه زیرساخت موسوم به «بانکداری سایه» ایران در سال جاری است. دور نخست در خردادماه، بیش از ۳۰ فرد و نهاد مرتبط با شبکه پولشویی بین‌المللی تحت هدایت دو برادر ایرانی را هدف قرار داد.

بر اساس این تحریم‌ها، کلیه دارایی‌ها و منافع شرکت‌های تحریم‌شده که تحت مالکیت یا کنترل افراد آمریکایی یا در خاک آمریکا هستند، مسدود شده و هرگونه تعامل با آن‌ها ممنوع است. شرکت‌هایی که بیش از ۵۰ درصد سهام آن‌ها در اختیار اشخاص تحریم‌شده باشد نیز به‌طور خودکار مشمول این تحریم‌ها خواهند بود.

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری با صدور بیانیه‌ای ضمن اعلام این خبر، این نهادها را «شرکت‌های پوششی» خوانده است با این توضیح که پالایشگاه‌های خریدار نفت ایران پرداختی‌های خود را به‌ آن‌ها واریز می‌کنند و این شرکت‌ها وجوه را به حساب‌های دیگر شرکت‌های پوششی تحت کنترل نیروی قدس سپاه منتقل می‌کنند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا می‌گوید نیروی قدس سپاه پاسداران عمدتاً از شرکت‌های پوششی خارج از ایران استفاده می‌کند و «صدها میلیون دلار» سود حاصل از فروش نفت ایران را به منظور دور زدن تحریم‌ها و «تأمین مالی فعالیت‌های تروریستی خود» منتقل می‌کند.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، نیز در این باره گفت: «رژیم ایران به‌شدت بر شبکۀ بانکداری در سایۀ خود برای تأمین مالی برنامه‌های بی‌ثبات‌کنندۀ هسته‌ای و موشک‌های بالستیک خود متکی است، نه برای منافع مردم ایران.»

به‌گفتۀ بسنت، «وزارت خزانه‌داری همچنان بر مختل کردن این زیرساخت‌های پنهان که به ایران امکان تهدید ایالات متحده و متحدانش در منطقه را می‌دهد، متمرکز است».

براساس اعلام وزارت خزانه‌داری ایالات متحده، این دومین دور تحریم‌های مرتبط با شبکۀ «بانکداری سایه» حکومت ایران از زمانی است که دونالد ترامپ فرمان اجرایی برای «بازگشت فشار حداکثری» به جمهوری اسلامی را امضا کرد.

مطالب مرتبط

با آغاز حملات اسرائیل به ایران اینترنت بین‌المللی به‌شدت مختل شد

در شش‌ماهه نخست ۲۰۲۵، دست‌کم ۹۵ روزنامه‌نگار در ایران با بازداشت، تهدید یا احکام قضایی مواجه شده‌اند. سازمان "دفاع از جریان آزاد اطلاعات" در گزارش جدید خود از سرکوب سیستماتیک رسانه‌ها و تهدیدهای فرامرزی پرده برداشته است

عبدالله اوجالان بعد از ۲۶ سال حبس در پیامی ویدیویی خواستار صلح با دولت ترکیه شد

عبدالله اوجالان، رهبر حزب کارگران کردستان ترکیه پس از ۲۶ سال زندان در اولین پیام ویدیویی خود پایان مبارزه مسلحانه این گروه با دولت ترکیه را اعلام کرد و خواستار یک کمیسیون قانون‌گذاری برای نظارت بر روند صلح شد.

شورای نگهبان طرح «تشدید مجازات جاسوسی» را به مجلس بازگرداند

هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان گفت ایرادهای اصلی شامل ابهام در تعریف «دولت‌های متخاصم» و «گروه‌های متخاصم» و همچنین مفاهیمی مانند «ایجاد تفرقه» و «خدشه به امنیت ملی» در جرم‌انگاری‌ها است

مطالب پربازدید

مقاله