ملی مذهبی _ خبرگزاری بلومبرگ روز پنجشنبه ۲۷ مارس (۷ فروردین) گزارش داد تقریبا یازده نفتکش که تحت تحریمهای آمریکا قرار دارند، با محمولههای نفت خام ایران در سواحل مالزی متوقف شدهاند.
بلومبرگ میگوید بیش از ۱۰ تانکر حامل نفت خام ایران که توسط آمریکا تحریم شدهاند، در نزدیکی سواحل مالزی معطل ماندهاند که میتواند نشانهای از کند شدن عملیات انتقال نفت ایران به چین باشد. این رسانه آمریکایی در گزارشی که روز پنجشنبه ۷ فروردین منتشر شد، همچنین خبر داده تعدادی از این نفتکشها بیش از یک ماه است که در آبهای اطراف مالزی لنگر انداختهاند و هنوز مشتری ندارند. بر اساس این گزارش و بر مبنای اطلاعات مسیریابی کشتیها، دستکم ۱۱ نفتکش حامل نفت خام ایران این هفته در اطراف مالزی متوقف شدند یا با سرعت بسیار پایین حرکت میکنند.
به گزارش رادیو فردا ، بلومبرگ نوشته که این کشتیها حدود ۱۷ میلیون بشکه نفت ایران را حمل میکنند و در منطقهای واقع در غرب شبهجزیره مالزی جمع شدهاند؛ نقطهای که برای انتقال کشتی به کشتی نفت ایران استفاده میشود.
طبق این گزارش برخی از این نفتکشها بیش از یک ماه است که در این منطقه که بهعنوان یک مرکز مهم انتقال نفت شناخته میشود، حضور دارند. این وضعیت میتواند نشانهای از کند شدن روند لجستیکی این تجارت حساس با چین باشد.
طبق دادههای ردیابی نفتکشها که توسط بلومبرگ جمعآوری شده است، حداقل ۱۱ نفتکش حامل نفت ایران این هفته در نزدیکی مالزی متوقف شدهاند که با سرعت بسیار کمی حرکت میکنند. این کشتیها که مجموعا حدود ۱۷ میلیون بشکه نفت حمل میکنند، در منطقهای در شرق شبهجزیره مالزی تجمع کردهاند. این منطقه یکی از نقاط رایج برای انتقال کشتیبهکشتی نفت ایران محسوب میشود.
بر اساس اطلاعاتی که سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای» پیشتر منتشر کرده بود، نفت ایران در این آبها به نفتکشهایی «با مالکیت مبهم و نامشخص» منتقل شده و سپس به راه خود به طرف چین یا مقاصد دیگر ادامه میدهد.
دونالد ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید بار دیگر سیاست «فشار حداکثری» را در قبال ایران در پیش گرفته است؛ سیاستی که از جمله تلاش برای «به صفر رساندن» صادرات نفت ایران با هدف ممانعت از تأمین مالی گروههای شبهنظامی نیابتیاش در منطقه و دستیابی به سلاح هستهای را شامل میشود.
افزایش تولید نفت ایران در سالهای اخیر
انتقال نفت خام ایران در ماههای اخیر از پایانههای اصلی صادراتی مانند جزیره خارک به مناطق کلیدی تعویض محموله مانند مالزی با دقت بیشتری رصد شده است. این افزایش نظارت پس از آن صورت گرفت که دولت ترامپ سیاست فشار حداکثری علیه تهران را تشدید کرد و مجموعهای از تحریمها را علیه کشتیها و نهادهای پشتیبان رژیم ایران اعمال کرد.
طبق دادههای شرکت اویل ایکس OilX که زیرمجموعه شرکت مشاوره Energy Aspects است، میزان نفت ایران که حداقل یک ماه در نزدیکی مالزی و سنگاپور معطل مانده به بالاترین سطح خود از ماه اوت سال گذشته رسیده است.
کارشناسان صنعت نفت میگویند که این تجمع نفتکشها بیشتر از حد معمول بوده است، اما تعداد دقیق کشتیهای متوقفشده در این منطقه نیز مشخص نیست، زیرا بسیاری از نفتکشها فرستندههای دیجیتالی خود را خاموش میکنند تا تردد و نقل و انتقالات خود را مخفی نگه دارند.
ابهامات در مورد سرنوشت نفتکشها
دادههای شرکت اوبل ایکس نشان میدهد که تعداد کشتیهای متوقفشده حامل نفت ایران طی یک هفته گذشته افزایش یافته است. با اینحال، هنوز مشخص نیست که آیا نفتکشهای حامل نفت ایران که در نزدیکی مالزی متوقف شدهاند، در انتظار انتقال کشتیبهکشتی هستند یا منتظرند تا پالایشگاههای خصوصی چینی برای خرید این نفت اقدام کنند.
بلومبرگ در گزارش روز پنجشنبه خود نوشته انتقال نفت خام ایران از پایانههای اصلی صادرات نفت مانند جزیره خارک به مناطق انتقال کشتی به کشتی مانند مالزی، در ماههای اخیر و در پی اجرای سیاست رئیسجمهور آمریکا در قبال ایران بهشدت زیر نظر قرار گرفته است.
این نشریه بر اساس دادههای «اویلایکس» اعلام کرده نفت ایران که در نزدیکی مالزی و سنگاپور سرگردان مانده است، بیشترین میزان بعد از ماه اوت سال جاری میلادی است. مشخص نیست این محمولهها در انتظار انتقال کشتی به کشتی هستند یا منتظر خریداران چینی از پالایشگاههای خصوصی ماندهاند.
ایران در سالهای اخیر برای انتقال و فروش نفت خود از کشتیهایی موسوم به «ناوگان ارواح» بهره میبرد؛ نفتکشهایی که با خاموش کردن سیستم شناسایی خودکار و عملیاتهای تخلیه و بارگیری مجدد در دل اقیانوسها، تغییر برند نفت و غیره، نهایتاً نفت خود را به بنادر چین میرسانند.
دولت دونالد ترامپ علاوه بر تحریم وزیر نفت ایران، تنها در دو ماه گذشته چهار دور تحریم اقتصادی را علیه تهران اعلام کرده که شامل نفتکشهای ایرانی و حتی پالایشگاههای کوچک و خصوصی چین نیز میشود.
بر اساس آمار بلومبرگ، از اواخر ماه فوریه تا به حال بیش از دوسوم نفتکشهایی که حامل نفت خام ایران بودند، تحریم شدهاند.
این نشریه در عین حال پیشبینی کرده که اقدامات ایالات متحده احتمالا نمیتواند تجارت نفت میان ایران و چین را به شکل کامل متوقف کند.
این در حالی است که دولت آمریکا روز چهارشنبه گفت برای مصادره درآمد حاصل از یک میلیون بشکه نفت ایران بهعنوان غرامت به دلیل ارتباط آن با سپاه پاسداران در یک دادگاه در پایتخت این کشور اعلام شکایت کرده است.
پیچیدگیهای جدید در انتقال نفت در دریا
به گزارش دویچه وله، انتقال محمولههای نفتی در دریا روزبهروز پیچیدهتر میشود، زیرا تعداد نفتکشهایی که تحت تحریم آمریکا قرار ندارند و قادر به جابهجایی نفت ایران هستند، کاهش یافته است.
افراد و نهادهای فعال در زنجیره تامین نفت ایران، از مالکان کشتیها گرفته تا بنادر و پالایشگاهها در وضعیت هشدار قرار دارند.
این امر پس از آن شدت گرفت که آمریکا اخیرا پالایشگاه خصوصی چینی “تیپات” و یک پایانه ذخیرهسازی نفت و چندین نفتکش را تحریم کرد.
دریاهای مالزی از دیرباز محل انتقال نفت خام و فرآوردههای نفتی ایران بوده است و جمهوری اسلامی توانسته است از طریق مالزی تحریمهای نفتی را دور بزند.
دولت پیشین آمریکا نسبت به این موضوع حساسیتی نشان نمیداد اما با روی کار آمدن ترامپ و فعال شدن سیاست “فشار حداکثری” عرصه بر صادرات نفت ایران و دور زدن آن تنگتر شده است.
تحریمهای آمریکا و تغییر نام و پرچم نفتکشها
تا اواخر فوریه سال جاری بیش از دو سوم نفتکشهایی که در سال ۲۰۲۴ نفت ایران را حمل کرده بودند، در فهرست سیاه آمریکا قرار گرفتند. این اقدام همزمان با کاهش سرعت انتقال نفت در دریا بوده و باعث شده برخی از کشتیها برای دور زدن تحریمها، نام و پرچم خود را تغییر دهند.
بااینحال، کارشناسان معتقدند که تلاشهای آمریکا احتمالا قادر نیست بهطور کامل تجارت نفتی ایران و چین را متوقف کند.
ایران هنوز ظرفیت حملونقل ذخیرهای قابل توجهی دارد. طبق دادههای شرکت “تانکر تراکرز” TankerTrackers بیش از ۲۰ نفتکش خالی در نزدیکی پایانه جزیره خارک لنگر انداختهاند.
این شرکت که از تصاویر ماهوارهای و ابزارهای دیگر برای ردیابی صادرات نفت خام استفاده میکند، گزارش داده که ایران همچنان ظرفیت ارسال نفت خود را حفظ کرده است.