ملی مذهبی _ سه ماه پس از سانحه سقوط بالگرد «ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، به نقل از یک «منبع آگاه امنیتی»، علت حادثه را وضعیت آب و هوایی و سنگینی بالگرد حامل رئیسی عنوان کرد و همچنین دخالت عوامل انسانی در این حادثه را رد کرد. بنا بر ادعای فارس «حدود ۳۰ هزار نفر پس از این حادثه مورد آنالیز امنیتی و اطلاعاتی قرار گرفتهاند».
خبرگزاری امنیتی فارس در گزارشی که امروز ۳۱ مرداد منتشر کرده، به نقل از یک منبع آگاه امنیتی درباره پرونده سقوط بالگرد رئیسی نوشت که این پرونده«بصورت کامل در نهادهای نظارتی و امنیتی تکمیل و برآوردهای نهایی درباره علت سقوط حاکی از آن است که گروه پروازی و مسوولان امر به جز ۲ مورد، باقی پروتکلهای لازم برای تشریفات و امنیت رئیس جمهور را رعایت کردهاند.»
این منبع امنیتی به فارس گفته: «بنا بر پروتکلهای استاندارد امنیتی در سفر رئیسجمهور، از دو نوع هلیکوپتر استفاده شده و بر اساس تدابیر امنیتی از پیش تعیین شده بالگردها دارای جی پی اس نبودند…همچنین این بالگردها به جهت اینکه عمده سامانههایشان از نوع مکانیکی بوده اساسا امکان خرابکاری از نوع جَمر و هک سامانههای الکترونیکی نیز منتفی است.»
به گفته منبع فارس «در بررسیهای انجام شده هیچ نشانهای از عوامل شیمیایی و مواد آسیب زا نیز یافت نشده است.»
بر اساس این گزارش «حدود ۳۰ هزار نفر پس از این حادثه مورد آنالیز امنیتی و اطلاعاتی قرار گرفتهاند و نتایج این بررسیها نیز حاکی از عدم وجود عامل انسانی بوده و هیچ عامل مشکوکی شناسایی نشده است. هواشناسی یک شب قبل شرایط پروازی لازم را به تیمهای پروازی اعلام کرده بود و تیم های پروازی باید قبل از ساعت سیزده، پرواز را انجام میدادند.
این منبع آگاه امنیتی درباره دو عامل شناسایی شده در سقوط بالگرد گفته: «هنگام شروع پرواز تاخیری که به سبب دیدارهای رئیس جمهور پیش آمده وضعیت هوایی را نامطلوب کرد و از طرف دیگر وزن بالای بالگرد در فشار هوایی آن منطقه عامل مهمی در عدم توانایی خلبان برای کنترل بالگرد بوده است.»
او افزوده: «در این زمینه بررسیها حاکی است بالگرد حامل رئیسی ۲ نفر بیش از پروتکلهای امنیتی را حامل بوده و زمانی که خلبان توده مه را مشاهده کرده و خواسته بالگرد را در ارتفاع پروازی مناسب تنظیم کند قدرت بالگرد کشش کافی را برای این اقدام نداشته و در محدودیت دید حاصل از مه برخورد با کوه حادث شده است.»
بنا بر گفته این خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران، نهادهای امنیتی و اطلاعاتی بررسیهای دقیق خود را تکمیل کردهاند و اطمینان قطعی وجود دارد که آنچه اتفاق افتاده یک حادثه بوده است.»
ابراهیم رئیسی، هشتمین رئیسجمهوری اسلامی ایران عصر یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مسیر بازگشت از مراسم افتتاح سد «قیز قلعهسی»، در منطقه ورزقان استان آذربایجان شرقی دچار سانحه هوایی شد و او و هفت تن همراهش جان خود را از دست دادند. «محمد باقری»، رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی دوشنبه ۳۱ اردیبهشت، دستور بررسی ابعاد و علل سانحه سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی را صادر کرد. تا کنون دو گزارش در این حادثه منتشر شده است. در دو گزارش پیشین ستاد کل ارتش، به عدم وجود عامل انسانی در سقوط بالگرد اشاره شده ولی علت سقوط فقط وضعیت آب و هوایی ذکر شده بود و به سنگینی بالگرد اشارهای نشده بود.