ملی مذهبی _ در حالی که رسانههای اصلاحطلب با استناد به قانون انتخابات، از رخدادی بیسابقه در انتخابات تهران خبر میدهند، رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران با معرفی معیار کسب حداقل ۲۰ درصدِ «آراء صحیح» به نقل از استاندار تهران، از راهیابی حدود ۱۳ نامزد به مجلس خبر میدهند.
مطابق ماده ۹ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، فرد منتخب در مرحله اول انتخابات باید حداقل بیست درصد (۲۰%) از «کل آرا» را کسب کند. بر همین اساس، روزنامه اصلاحطلب اعتماد روز یکشنبه گزارش داد که هیچیک از نامزدهای مجلس در تهران حائز ۲۰ درصد از کل آراء پایتختنشینان نشدهاند و در رخدادی بیسابقه انتخابات نمایندگان تهران به طور کامل به دور دوم کشیده میشود.
به گزارش یورونیوز ، اما خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، به نقل از علیرضا فخاری، استاندار تهران، نوشت: «طبق قانون کاندیدایی که ۲۰ درصد آرای صحیح را کسب کند وارد مجلس میشود و کسی که نتواند به دور دوم انتخابات میرود.» این خبرگزاری سپس با مخابره خبری دیگری مدعی شد که ۱۲ نفر از تهران موفق به کسب «بیش از ۲۰ درصدِ آراء صحیح» شده و در نتیجه در دور نخست انتخابات به مجلس راه یافتهاند.
مطابق این خبر، سیدمحمود نبویان (۵۱۷۴۹۰ رای)، حمید رسائی (۴٢٢۵٣٣ رای)، امیرحسین ثابتی منفرد (۴٢١٩۵٧ رای)، محمدباقر قالیباف (٣٨٨۵۵٠ رای)، رضا تقی پورانوری (٣۶۵٨٨٢ رای)، روح اله ایزدخواه (٣۵٢۴۵۴ رای)، مرتضی آقاطهرانی (٣۵٠٢۶١ رای)، منوچهر متکی (٣۴٨٩٨٣ رای)، اسماعیل کوثری (٣٣٣٧٣٣ رای)، مهدی کوچکزاده (٣١٨١۶۵ رای)، سیدعلی یزدیخواه (٢٨٩۶١۴ رای) و علی خضریان (٢٨۶١۴۶ رای) حائز ۲۰ درصد از آراء صحیح شدهاند و تکلیف ۱۸ کرسی دیگر مجلس برای نمایندگان حوزه انتخابیه تهران در دور دوم انتخابات و با حضور ۳۶ نامزدی که بیشترین آراء را در دور نخست کسب کردهاند، برگزار خواهد شد.
اما خبرگزاری تسنیم، دیگر خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران، ظهر یکشنبه از راهیابی ۱۳ نامزد تهرانی به مجلس خبر داد. تسنیم با افزودن نام مالک شریعتی نیاسر به فهرست اعلامی فارس، نوشت که کامران غضنفری و احمد نادری تنها چند صد رای نیاز دارند که بتوانند «۲۰ درصد آرای صحیح» را کسب کنند و این احتمال وجود دارد این که چند صد رای را از ۱۰۰ شعبه باقی مانده کسب کنند و به طور مستقیم به مجلس دوازدهم راه یابند.
تسنیم همچنین گزارش داد که برگزاری دور دوم انتخابات قطعی است و حداقل ۳۰ و حداکثر ۳۴ نامزد در دور دوم با یکدیگر رقابت خواهند کرد.
البته خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) روز یکشنبه بدون اشاره به میزان صندوقهای شمارش شده، تعداد رای متفاوتی برای نامزدهای پیشتاز در تهران اعلام کرد.
مطابق این خبر، سیدمحمود نبویان (۵۴۵۸۰۵ رای)، حمید رسائی (۴۴۶۹۱۰ رای)، امیرحسین ثابتی منفرد (۴۴۵۷۷۰ رای)، محمدباقر قالیباف (۴۰۹۸۰۸ رای)، رضا تقی پورانوری (۳۸۵۹۹۴ رای)، روح اله ایزدخواه (۳۷۱۵۹۷ رای)، مرتضی آقاطهرانی (۳۶۹۸۰۷ رای)، منوچهر متکی (۳۶۸۷۲۵ رای)، اسماعیل کوثری (۳۵۱۶۷۱ رای)، مهدی کوچکزاده (۳۳۵۴۹۳ رای)، سیدعلی یزدیخواه (۳۰۵۰۱۶ رای)، علی خضریان (۳۰۲۹۷۰ رای) و مالک شریعتی نیاسر (۳۰۱۲۲۸ رای)، کامران غضنفری (۲۸۹۰۲۶ رای)، احمد نادری (۲۷۵۷۶۰ رای) را به عنوان ۱۵ نامزد پیشتاز تهران معرفی کرد.
با توجه به این که رای آقایان غضنفری و نادری به عنوان مرز کسب ۲۰ درصد آراء صحیحِ اخذ شده در تهران عنوان شده، بدین ترتیب اگر نتایج اعلام شده توسط ایرنا که نهایی ذکر نشده، آن گونه که تسنیم خبر داده، حاصل از شمارش آراء صحیح ۴۹۰۰ صندوق از مجموع ۵۰۰۰ صندوق باشد، مجموع آراء صحیح اخذ شده در تهران (با لحاظ نسبت) حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار رای بوده است.
در چنین شرایطی، تاکید استاندار تهران بر لزوم رعایت معیار آراء صحیح به جای کل آراء ماخوذه این فرضیه را تقویت میکند که همچون تعداد دیگری از کلانشهرها همچون یزد، میزان آراء باطله انداخته شده به صندوقها در تهران نیز بالا بوده است.
اما خبرگزاری اصولگرای مهر بعد از ظهر یکشنبه بر اساس شنیدههای خبرنگارش در وزارت کشور مدعی شده که آرای باطله فقط کمتر از ۱۲ درصد کل آرای ماخوذه در حوزه انتخابیه را شامل میشود. این در حالی است که روز شنبه برخی رسانهها در ایران گزارش دادند که حدود ۴۰ درصد آراء ماخوذه در تهران باطله بوده است. اما ارزیابی آمار چه چیزی را نشان میدهد؟
پیشتر، خبرگزاری مهر میزان مشارکت مردم تهران در انتخابات روز جمعه را ۲۴ درصد اعلام کرد که ۲ واحد درصد کمتر از انتخابات پیشین مجلس شورای اسلامی است.
عباس جوهری، معاون سیاسی استاندار تهران، حدود یازده روز پیش، واجدان شرایط رای دادن در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، پردیس و اسلامشهر را ۷ میلیون و ۷۷۵ هزار و ۳۵۷ نفر اعلام کرده بود.
بدین ترتیب، مشارکت ۲۴ درصدی به معنای حضور حدود یک میلیون و ۸۶۶ هزار نفر در پای صندوقهای مستقر در پایتخت بوده است؛ با در نظر گرفتن یک میلیون و ۴۰۰ رای صحیح، این بدان معناست که بیش از ۴۶۶ هزار رای باطله در حوزه انتخابیه تهران ثبت شده که معادل ۲۵ درصد کل آراء است. لذا شمار آراء باطله در تهران پس از تعداد رایهای آقای نبویان در رتبه دوم قرار گرفته است.
همچنین، اگر معیار ۲۰ درصد کل آراء بر پایه قانون انتخابات برای راهیابی نمایندگان در دور نخست در نظر گرفته میشد، تنها ۶ نفر نخست یعنی آقایان محمود نبویان، حمید رسائی، امیرحسین ثابتی منفرد، محمدباقر قالیباف، رضا تقی پورانوری و روح اله ایزدخواه در دور نخست به مجلس شورای اسلامی راه پیدا میکردند و تکلیف ۲۴ نفر دیگر باید در دور دوم مشخص میشد.
به جز تهران، انتخابات در ۱۴ حوزه انتخابیه دیگر از جمله تبریز، اصفهان، مشهد، کرج و شیراز نیز به دور دوم کشیده شده که فروردین آینده برگزار میشود.