عفو بین‌الملل: اعدام‌ مجرمان مواد مخدر در ایران سه‌برابر شد

اعدام هم چنان اصلی ترین ابزار سرکوب برای حاکمیت است

ملی مذهبی _ عفو بین‌الملل می‌گوید، شمار اعدام‌های مربوط به جرایم مواد مخدر در ایران در سال جاری میلادی نسبت به مدت زمان مشابه در سال قبل تقریبا سه برابر شده است. این سازمان حقوق بشری جمعه ۱۲ خرداد (۲ ژوئن) در برلین اعلام کرد که از شروع سال جدید میلادی دست کم ۱۷۳ نفر در ایران بابت این جرایم اعدام شده‌اند.

این مجازات بیش از همه دامن قشرهای محروم اقتصادی و حاشیه‌نشین‌ را گرفته است. به گفته مدافعان حقوق بشر، در سال جاری در مجموع ۲۸۲ نفر در ایران اعدام شدند که حدود دو برابر شمار اعدام‌ها در مدت زمان مشابه در سال گذشته می‌شود.

شمار اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر در این مدت حدود دوسوم کل شمار اعدام‌ها بوده است.

در سال جاری هفت نفر نیز در ارتباط با اعتراضات سراسری پس از جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد اعدام شده‌اند که واکنش های بین‌المللی را در پی داشته است.

بی‌اعتنایی به حق زندگی

یولیا دوخرو، معاون بخش آلمانی عفو بین‌الملل به شدت از اعدام‌ها انتقاد کرده و آن‌ها را نقض حقوق بین‌الملل خوانده است: «مقامات ایران با سرعت بی‌شرمانه‌ای انسان‌ها را به دلیل جرایم مواد مخدری اعدام می‌کنند. این فقدان انسانیت و بی‌اعتنایی آن‌ها به حق زندگی را آشکار می‌سازد.»

عفو بین‌الملل به این نتیجه رسیده است که اعدا‌م‌های مجرمان مرتبط با مواد مخدر اغلب پس از تحقیقات ناکافی ارگان‌های امنیتی انجام می‌شود. این سازمان می‌گوید، محاکمه‌ها در دادگاه‌های انقلاب انجام شده و “به صورت روش‌مند ناعادلانه” بوده است. زندانی‌ها از محاکمه‌های قاعده‌مند محروم بوده و محکومیت‌ها بر پایه اعتراف‌هایی شکل گرفته که زیر شکنجه به دست آمده است.

به گفته عفو بین‌الملل، ایران یکی از کشورهایی است که بیش‌ترین شمار اعدام‌ها را دارند. 

بر اساس گزارش این سازمان در سال ۲۰۲۲ دست کم ۵۷۶ نفر در ایران اعدام شده‌اند.

پیش‌ترسازمان حقوق بشر ایران از  اعدام ۳۰۷ نفر در پنج‌ماهه نخست سال جاری در ایران خبر داده بود.

در گزارش این سازمان مستقر در نروژ آمده که آمار اعدام‌ها در این بازه زمانی نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته میلادی (۱۷۴ نفر) ۷۶درصد افزایش یافته است.

سازمان حقوق بشر ایران با اعلام این که تنها در ماه مه ۱۴۲ نفر قربانی احکام اعدام شدند از جامعه بین‌المللی خواست، با “گام‌های تنبیهی عملی، ماشین کشتار حکومت را متوقف کند.”

مطالب مرتبط

ضیا نبوی

اگر قرار است در کشاکشِ این تراژدی هولناک، جبهه‌ای را انتخاب کنیم، بهتر آن است که آن سو، طرفِ زندگی باشد و ازینکه بواسطه یک چنین انتخابی چگونه داوری می‌شویم و مطابقِ گفتارهای زندگی‌ناباورِ موجود، در کدام دسته قرار می‌گیریم، پروایی نداشته باشیم. اگر آری گفتن به شیوه‌ی پوششی که می‌پسندیم ما را از نظر مدافعین وضعیت، در صفِ براندازان تعریف می‌کند، نهراسیم و اگر بواسطه‌ی آری گفتن به غریزه‌ی زیستن یا همدلی با هموطنانمان آسیب‌دیده‌ از جنگ در صف مدافعین نظام قرارمان می‌دهند، پروایی نداشته باشیم.

گزاره ای خطرناک برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان

همه می‌دانیم جنگی که اکنون درگرفته، محصول مشترک «نظم بین الملل نابرابر» و وحشی، از یک طرف و «ساختار غیردموکراتیک و فاسد داخلی» از سوی دیگر است.
«این جنگ ما نیست، جنگ جمهوری اسلامی با اسراییل است». خطر این گزاره برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان در شرایط کنونی، بسیار بیشتر از جنگنده های F35 است. این گزاره ایست که اسراییل، خیلی بیشتر از ادوات جنگی اش روی آن حساب باز کرده است و بال رسانه ای اش یعنی شبکه اینترنشنال بسیار عریان در حال القای آن است و بی پروا مردم را به شورش دعوت می کند. متاسفانه بستر چنین گزاره ی خطرناکی را با هزار آه و افسوس، فساد نظام سیاسی ایران مهیا کرده است.

در پی حمله اسرائیل به مناطق غیرنظامی

بنا بر گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های بین‌المللی همچون هدف اصلی حملات، ایجاد اختلال در زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای ایران و ضربه به فرماندهان ارشد نظامی اعلام شد. با این حال، شواهد میدانی و گزارش‌های منابع داخلی ایران از تلفات گسترده میان شهروندان غیرنظامی حکایت دارد.

مطالب پربازدید

مقاله