ملی مذهبی _ کانال ۱۲ اسرائیل به نقل از منابع مطلع خود جزئیات جدیدی را از عملیات ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، در تهران منتشر کرده است.اطلاعات تازه تنها چند روز پس از آن منتشر شدهاند که یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، به عنوان اولین مقام رسمی اسرائیل تأیید کرد که تلآویو پشت این عملیات بوده است.
بر اساس گزارش روز ۲۸ دسامبر (۸ دیماه) کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل، اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی گروه تروریستی حماس، طبق یک نقشه برنامهریزی شده دقیق و در اثر “انفجار بمب کنترل از راه دور” در اقامتگاه خود کشته شد.این شبکه تلویزیونی با بیان این که برنامهریزی برای اجرای این عملیات پیچیده در تاریخ ۱۰ مرداد ۱۴۰۳، ماهها زمان برده بود جزییات بیشتری درباره نحوه اجرای آن را منتشر کرد.
طبق این گزارش که روز شنبه منتشر شد، خرابی دستگاه تهویه هوای اتاق اسماعیل هنیه در تهران باعث شده بود که عملیات ترور تا آستانه لغو شدن پیش برود.به گفته منابع درگیر در این عملیات، اسماعیل هنیه در آستانه تغییر اتاق خود بود که کارکنان اقامتگاه سپاه پاسداران در تهران موفق شدند سیستم خنککننده را تعمیر کنند.
بر اساس اعلام کانال ۱۲ اسرائیل، اجرای عملیات حذف هنیه در لحظات آخر با چالشهای پیشبینی نشدهای روبرو شده بود. طبق این گزارش، کولر اتاق هنیه در نیمهشب خراب شد و هنیه برای مدتی طولانی اتاق خود را ترک کرد.این موضوع سبب شد که نگرانیهایی در زمینه انتقال او به اتاقی دیگر و در نتیجه لغو عملیات به وجود بیاید. اما با تعمیر فوری دستگاه تهویه مطبوع (کولر) و بازگشت هنیه به اتاق خود، نگرانی ماموران اسرائیلی برطرف شد و هنیه در اتاق خود ماند تا اینکه در ساعت ۱:۳۰ بامداد به وقت تهران این بمب منفجر شد.
کانال ۱۲ اسرائیل همچنین اضافه کرده که با توجه به کوچک بودن بمب مورد استفاده در این عملیات در اتاق هنیه، “در صورتی که او اتاق خود را عوض میکرد کشته نمیشد.”این شبکه تلویزیونی همچنین در گزارش خود اشاره کرد که ماموران مخفی موساد دریافته بودند که هنیه در تمامی سفرهای خود به تهران، در مکانی خاص و فقط در یک اتاق مستقر میشده است.
این گزارش میافزاید، بمبی که انفجار آن منجر به کشته شدن رهبر سیاسی حماس شد پیش از شروع مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، رئیسجمهور جدید جمهوری اسلامی در اتاق هنیه کار گذاشته شده بود تا حذف هنیه بدون آسیب به دیگران صورت بگیرد.گفته شده است که تصمیم اسرائیل برای حذف هنیه کمی پس از حمله ۷ اکتبر اتخاذ شده است، زمانی که وی در رأس فهرستی از اهداف اطلاعاتی ارشد اسرائیل قرار گرفت. از آن پس انجام این کار تنها وابسته به زمان بود.
پیش از این خبرگزاریهای متعددی از جمله اسکاینیوز مدعی شده بودند که حذف اسماعیل هنیه در اثر برخورد یک موشک هدایتشونده در محل اقامت او در تهران صورت گرفته است. العربیه نیز به نقل از یک منبع آگاه گزارش داده بود که “هنیه در تهران در اثر شلیک مستقیم یک موشک به بدنش کشته شده است.”خبرگزاری حکومتی فارس نیز در آن زمان با انتشار تصویر ساختمانی که با عنوان آخرین اقامتگاه هنیه در تهران منتشر شده بود، اعلام کرد که هنیه مورد “اصابت پرتابه” قرار گرفته و کشته شده است.
با این حال روزنامه بریتانیایی تلگراف پیش از این گزارش داده بود که موساد، با به کارگیری نیروهایی از سپاه پاسداران، در ساختمان محل اقامت هنیه در تهران بمبگذاری کرده و از این طریق او را حذف کرده است.
با وجود آن که هم حماس و هم جمهوری اسلامی، از همان ابتدا اسرائیل را عامل کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران معرفی کرده بودند اما اسرائیل تا پیش از اعلام ضمنی یسرائیل کاتس، وزیر دفاع این کشور در شامگاه دوشنبه ۲۳ دسامبر (۳ دی)، مسئولیت کشتن اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی گروه حماس در تهران را رسما بر عهده نگرفته بود.کاتس در اظهارات اخیر خود گفت: «ما رهبران حوثیها را هم از بین خواهیم برد، دقیقا همانگونه که اسماعیل هنیه، یحیی سنوار و حسن نصرالله را در تهران، غزه، و لبنان از بین بردیم.»
اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی پیشین حماس در نخستین ساعات روز دهم مردادماه، یک روز پس از شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران در تهران کشته شد.این انفجار در شرایطی صورت گرفت که تهران در آن زمان به دلیل میزبانی مراسم تحلیف مسعود پزشکیان و حضور مقامهای ارشد دولتی، فرماندهان نظامی و شخصیتهای ۸۶ کشور برای این مراسم، تحت تدابیر امنیتی شدید قرار داشت. اسماعیل هنیه روز چهارشنبه ۳۱ ژوئیه (۱۹ مرداد ۱۴۰۳) در حالی که برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان رئیسجمهور جدید ایران به تهران سفر کرده بود کشته شد.
شبکه ۱۲ اسرائیل گفته است که ترور هنیه در قطر خطر شکست مذاکرات برای گروگانها را، که از زمان شروع جنگ توسط دوحه میانجیگری میشد، به همراه داشت. از این رو گزینههای موجود برای ترور او به ترکیه، مسکو و تهران یعنی سه مکانی که هنیه به آنها سفر میکرد محدود شد.
مقاماتی که نخواستند نامشان فاش شود گفتهاند که اسرائیل از واکنش شدید رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه و همچنین خشم ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه واهمه داشت و برای همین تهران را مناسبترین گزینه میدانست. اقامت مکرر هنیه در مهمانسرایی در پادگان امام علی متعلق به سپاه پاسداران در محله مرفهنشین سعدآباد در شمال تهران، برنامهریزی عملیات را آسانتر کرد.

با این حال وی بهعنوان مهمان افتخاری توسط تیم امنیتی ارشد سپاه پاسداران به شدت حفاظت میشد و اسرائیل برای موفقیت عملیات نیاز به نفوذ عمیق در ساختار این نیرو داشت.
بنابر ادعای این شبکه، برنامه اولیه اسرائیل این بود که اسماعیل هنیه را در مراسم تشییع جنازه ابراهیم رئیسی رئیسجمهور سابق ایران ترور کند. با این حال این عملیات به دلیل نگرانی از کشتهشدن غیرنظامیان به تعویق افتاد.
اسرائیل بیش از دو ماه صبر کرد تا هنیه برای مراسم تحلیف مسعود پزشکیان رئیسجمهور جدید ایران به تهران بازگردد.
این بار اندکی قبل از انفجار برنامهریزیشده، سیستم تهویه اتاق هنیه خراب شد و او برای درخواست کمک از اتاق خارج شد. غیبت او آنقدر طول کشید که مقامات اسرائیلی عملیات تصور کردند ممکن است او به اتاق دیگری منتقل شده باشد، امری که میتوانست عملیات را به کلی مختل کند.

با این حال پس از تعمیر سیستم، هنیه به اتاق خود بازگشت و ساعت ۱:۳۰ بامداد، وقتی مقامات از حضور او مطمئن شدند دستگاه انفجاریای را که ۲۴ ساعت قبل در نزدیکی تخت وی کار گذاشته شده بود منفجر کردند. اندازه این دستگاه طوری طراحی شده بود که به اتاقهای مجاور یا طبقات بالایی آسیبی نرساند. این انفجار دیوار بیرونی اتاق را تخریب کرد و کل مجتمع سپاه را لرزاند.
به گفته منابع اطلاعاتی، چند ساعت پس از ترور اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران به علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی اطلاع داد که هنیه در حمله موشکی اسرائیل کشته شده است.
مقامات اسرائیلی گفتهاند این اطلاعات اشتباه باعث شد علی خامنهای دستور حمله موشکی متقابل به اسرائیل را صادر کند. با این حال، پس از بررسیهای بیشتر، مشخص شد که این ترور ناشی از یک انفجار در داخل اقامتگاه بوده و نه یک حمله موشکی.
پس از کشتهشدن هنیه معاون او «خلیل الحیه» به محل رسید و به گفته گزارشها با دیدن جسد خونین هنیه به زانو افتاد و گریه کرد. تحلیلگران کانال ۱۲ گفتهاند که این عملیات بسیار پیچیدهتر از آن بوده که تنها توسط مأموران اسرائیلی انجام شود و احتمالاً شهروندان ایرانی، اعضای سپاه پاسداران یا حتی مقاماتی از حماس در آن نقش داشتهاند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در آن زمان اسرائیل را به حمله تهدید کرد و گفت که این کشور با این اقدام، زمینه مجازات سختی را برای خود فراهم کرده است. او افزود: «ما وظیفه خود میدانیم که انتقام خون وی را همانطور که در خاک جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسید، بگیریم.»
حکومت ایران در پی کشته شدن رهبر حماس در تهران به مدت سه روز عزای عمومی اعلام کرده بود.