ده‌ها کشته در شدیدترین درگیری‌های هند و پاکستان در دهه‌های اخیر

ادامه درگیری نظامی هند و پاکستان؛ افزایش شمار قربانیان در هر دو سوی جبهه نبرد

ملی مذهبی _ پس از اینکه پاکستان اعلام کرد هند بامداد چهارشنبه ۷ مه به نقاطی از این کشور حمله کرده است، اسلام‌آباد به شورای امنیت سازمان ملل متحد خبر داد که «حق پاسخگویی» به هند را برای خود محفوظ می‌دارد.

درگیری‌های سنگین توپخانه‌ای میان هند و پاکستان در امتداد مرز مورد مناقشهٔ این دو کشور روز چهارشنبه در حالی رخ داد که دهلی نو حملات موشکی مرگباری را علیه رقیب دیرینهٔ خود آغاز کرد. این شدیدترین خشونت میان دو همسایهٔ مسلح به سلاح هسته‌ای در دو دههٔ گذشته بوده است.

به گزارش منابع رسمی، در این درگیری‌ها دست‌کم ۳۸ نفر جان باختند. اسلام‌آباد اعلام کرد که ۲۶ غیرنظامی در اثر حملات و تیراندازی‌های هند در مرز کشته شده‌اند، در حالی که دهلی نو گزارش داد که حداقل ۱۲ نفر در اثر گلوله‌باران پاکستان جان خود را از دست داده‌اند.

این درگیری‌ها دو هفته پس از آن رخ داد که دهلی نو اسلام‌آباد را به حمایت از حمله‌ای در بخش کشمیر تحت کنترل هند متهم کرد، ادعایی که پاکستان آن را رد کرد.

این دو همسایهٔ جنوب آسیا از زمان استقلال از استعمار بریتانیا در سال ۱۹۴۷ و تقسیم شبه‌قاره، چندین بار بر سر منطقهٔ مورد مناقشهٔ کشمیر جنگیده‌اند.

ارتش هند روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت اعلام کرد که «عدالت برقرار شده است» و گزارش داد که ۹ اردوگاه «تروریستی» را منهدم کرده است. دهلی نو تأکید کرد که اقداماتش «هدفمند، سنجیده و غیرتصاعدی» بوده و «هیچ تاسیسات نظامی پاکستان هدف قرار نگرفت».

اما خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، در مصاحبه با شبکه‌های تلویزیونی این کشور گفت که هند نقاط غیرنظامی را هدف قرار داده است.او متعهد شد که پاکستان «خیلی زود» پاسخ خواهد داد.

وزیر دفاع پاکستان، نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، را متهم کرد که این حملات را برای افزایش محبوبیت داخلی خود آغاز کرده است و افزود که اسلام‌آباد «زمان زیادی برای تسویه حساب نیاز نخواهد داشت».

احمد شریف چودری، سخنگوی ارتش پاکستان، اعلام کرد که پنج جنگندهٔ هندی در طول شبانه‌روز گذشته در آن سوی مرز سرنگون شده‌اند. پاکستان به شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد در مکان و زمانی که خود انتخاب خواهد کرد، و بر اساس ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد، به حملات هند پاسخ خواهد داد.

وزیرخارجه پاکستان در بیانیه‌ای حمله بامداد چهارشنبه هند به پاکستان را «تخاصم بی‌پروا» خواند و از آن به عنوان «تهدید علیه صلح جهانی و امنیت پاکستان» یاد کرد.

همزمان با تبادل آتش میان هند و پاکستان، دو کشور مدارس و دانشگاه‌های خود را در برخی نقاط تعطیل کردند.

چند شرکت هواپیمایی هند نیز از لغو پروازهای خود به مقصد کشمیر تحت کنترل هند و چند ایالت مجاور آن از جمله پنجاب و راجستان خبر دادند.

تنش میان دو همسایه دارای سلاح هسته‌ای به دنبال حمله به گردشگران در کشمیر هند در ماه گذشته که ۲۶ کشته بر جای گذاشت بالا گرفت. در آن زمان، هند پاکستان را متهم به حمایت از این حمله کرد و قول داد که پاسخ آن را خواهد داد، ادعایی که توسط اسلام‌آباد رد شد.

اینک ارتش هند اعلام کرده که ۹ نقطه را در پاکستان و منطقه کشمیر تحت کنترل اسلام‌آباد هدف حمله قرار داده است. بر اساس بیانیه ارتش هند، نیروهای نظامی این کشور در جریان عملیات «سُندور» (یا «خال هندو») در بامداد چهارشنبه زیرساخت‌هایی در خاک پاکستان را هدف قرار دادند که حمله ماه گذشته به کشمیر هند از آنجا «برنامه‌ریزی و هدایت» شده بود.

ارتش هند در بیانیه خود تصریح کرده که حملات این کشور «متمرکز، سنجیده و غیرتشدیدکننده» بوده و «هیچ» تاسیسات نظامی پاکستان هدف قرار نگرفته است.

اما خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان با بیان اینکه هند نقاط غیرنظامی را هدف قرار داده است، متعهد شد که کشورش «خیلی زود» به آن پاسخ می‌دهد.

شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان نیز در بیانیه‌ای بر پاسخ قاطع کشورش به «اقدام جنگی» هند تاکید کرد.

در همین زمینه، ارتش هند اعلام کرد که آتشباری توپخانه‌های پاکستان در امتداد خط کنترل دو کشور در کشمیر به کشته شدن «سه غیرنظامی» منجر شده است. ارتش هند تاکید کرد که به این اقدام پاکستان به شیوه‌ای «متناسب» پاسخ خواهد داد.

سقوط سه هواپیما

تنها ساعاتی پس از آغاز حملات موشکی هند به پاکستان در بامداد چهارشنبه، سه فروند هواپیما در مناطق مختلف هند و کشمیر تحت کنترل هند سقوط کرده‌اند. یک منبع ارشد امنیتی هند، که نخواست نامش فاش شود، گفت که سه جنگندهٔ این کشور در خاک هند سقوط کرده‌اند.تنش بین دو همسایه دارای سلاح هسته‌ای ماه گذشته و به دنبال حمله به گردشگران در کشمیر هند که ۲۶ کشته بر جای گذاشت بالا گرفت و اکنون به درگیری نظامی کشیده است. هند همسایه خود پاکستان را متهم به حمایت از حمله ماه پیش کرده و قول داده بود که پاسخ خواهد داد. پاکستان هرگونه ارتباط با آن حمله را رد کرده و در روزهای اخیر گفته بود بر اساس اطلاعاتی که در دست دارد، هند در حال برنامه‌ریزی برای حمله به این کشور است.

در حادثه نخست، یک هواپیمای ناشناس بر روی ساختمان یک مدرسه در روستای وویان در حومهٔ سرینگر سقوط کرد. به گفتهٔ منابع محلی، این حادثه در پی حملات موشکی هند به وقوع پیوست و نیروهای آتش‌نشانی و ارتش برای مهار آتش و کنترل منطقه وارد عمل شدند.

در روستای «بهاردا کلان» نزدیک خط کنترل، یک هواپیمای دیگر در زمین‌های کشاورزی سقوط کرد. شاهدان گفتند دو خلبان زخمی در محل پیدا شده و توسط ارتش منتقل شدند.

سومین سقوط در ایالت پنجاب هند رخ داد. یک مقام پلیس این حادثه را تأیید کرد اما جزئیات بیشتری ارائه نشد.

ارتش پاکستان: دست‌کم ۲۶ نفر کشته شدند

همزمان ارتش پاکستان از کشته شدن دست‌کم ۲۶ نفر در حملات هند به شش مکان مختلف در این کشور خبر داد که در میان آن‌ها یک کودک و چهار غیرنظامی هستند. بر اساس اعلام ارتش پاکستان، ۴۶ نفر نیز در پی این حملات زخمی شده‌اند.

احمد شریف چودری، سخنگوی ارتش پاکستان گفت که چند مسجد در حملات هند به کشورش هدف قرار گرفته شده‌اند.

شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان، در بیانیه‌ای اعلام کرد که کشورش کاملا حق دارد به «این اقدام جنگی» هند پاسخی قاطع بدهد.

در بیانیهٔ دفتر نخست‌وزیر پاکستان آمده است که نیروهای مسلح این کشور مجاز به انجام «اقدامات متقابل» شده‌اند.

در همین حال، در استان پنجاب پاکستان، هم‌مرز با هند، وضعیت اضطراری اعلام شده است.

پاکستان تمام پروازها و فعالیت در فرودگاه‌های لاهور و اسلام‌آباد را برای ۴۸ ساعت به حالت تعلیق درآورده و فرودگاه لاهور، مرکز ایالت پنجاب پاکستان، تخلیه شده است.

در یکی از نخستین واکنش‌ها، دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، حمله هند علیه پاکستان را «مایهٔ تأسف» خواند.

آقای ترامپ در کاخ سفید در جمع خبرنگاران گفت که از این حمله مطلع شده و امیدوار است که این درگیری «خیلی سریع پایان یابد».

دبیرکل سازمان ملل متحد نیز خواستار خویشتن‌داری حداکثری نظامی از سوی هند و پاکستان شده است.

هند: حملات ما به پاکستان بر اساس اطلاعات معتبر انجام شدند

اما در مقابل، دو فرمانده ارشد هند گفتند اهدافی که در پاکستان هدف قرار گرفتند بر اساس «اطلاعات معتبر» انتخاب شده بودند.

آن‌ها که در یک نشست خبری شرکت کرده بودند، گفتند که این حملات از ساعت یک و ۵ دقیقه تا یک و ۳۰ دقیقه بعد از نیمه‌شب به وقت هند انجام شده‌اند.

این دو مقام نظامی همچنین تصاویری از آنچه که «اردوگاه‌های تروریستی تخریب‌شده» عنوان می‌کردند، به نماش گذاشتند.

واکنش‌های بین‌المللی به حمله هوایی هند به پاکستان

در پی حملات هوایی هند به پاکستان، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار «حداکثر خویشتن‌داری» از سوی دو کشور شد. استفان دوجاریک، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد به نقل از آقای گوترش گفت: «جهان تاب و توان یک رویارویی نظامی میان هند و پاکستان را ندارد.»

همزمان خبرگزاری رویترز در گزارشی خبر داد که هیاتی از سازمان ملل متحد از محل حمله هند در مظفرآباد پاکستان بازدید کرده است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا نیز این حملات را «تأسف‌بار و شرم‌آور» توصیف و ابراز امیدواری کرد که هرچه زودتر متوقف شود.

در یکی دیگر از نخستین واکنش‌ها به حمله هوایی هند به پاکستان، روون آزار، سفیر اسرائیل در هند در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت که تل‌آویو از حق هند برای دفاع از خود حمایت می‌کند. او در ادامه نوشت تروریست‌ها باید بدانند که جایی برای پنهان شدن وجود ندارد.

روسیه نیز با ابراز نگرانی نسبت به تشدید درگیری نظامی میان هند و پاکستان، از دهلی و اسلام‌آباد خواست «خویشتن‌داری» نشان دهند. وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای که درباره تنش نظامی میان هند و پاکستان منتشر کرده، هرشکلی از تروریسم را محکوم کرده است.

در همین زمینه، چین با ابراز تأسف از حمله هوایی هند به پاکستان، از هر دو کشور خواست از انجام اقداماتی که وضعیت را پیچیده‌تر می‌کند، خودداری کنند.

ژاپن نیز از اینکه تنش نظامی بین هند و پاکستان موجب «اقدامات تلافی‌جویانه بیشتر» و در نهایت به یک درگیری نظامی «تمام‌عیار» منجر شود، ابراز نگرانی کرد.

مطالب مرتبط

تعداد کشته‌شدگان حملات ۱۲ روزه اسرائیل به ایران به ۹۳۵ نفر رسید

تصاویر ماهواره‌ای جدید از تاسیسات هسته‌ای «فردو» نشان‌دهنده تداوم فعالیت‌ها پیرامون دهانه‌های تهویه و سوراخ‌های ایجاد شده در جریان حملات هوایی آمریکا را نشان می‌دهند

در هفته‌های اخیر نیز موج گسترده‌ای از بازداشت‌ها صورت گرفت

در هفته گذشته ۱۸ نفر به دار آویخته شدند. روندی که نه تنها نگران‌کننده، بلکه نمایانگر تلاش حاکمیت برای ارعاب جامعه در پاسخ به شرایط خاصی است که پس از جنگ ۱۲ روزه ایجاد شده است

مکالمه شنودشده از طریق جاسوسی سیگنالی‌ به دست آمد

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفتگو با شبکه خبری سی‌بی‌اس که روز یکشنبه منتشر شد، گفت که اگرچه آسیب وارده به تاسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان در حملات آمریکا «بسیار جدی‌» است

مطالب پربازدید

مقاله