لغو تحریم‌ها علیه سوریه به شرط فاصله‌گیری اسد از ایران

مذاکرات آمریکا و امارات برای ترغیب سوریه به جدایی از ایران/ خامنه‌ای به اسد: «گذشته را فراموش نکن»

ملی مذهبی _ به گفته چندین منبع خبرگزاری رویترز، طی ماه‌های اخیر گفت‌وگوهایی شدت گرفته که بر اساس آن شاید بتوان به طور مشروط تحریم‌ها علیه رژیم بشار اسد در سوریه را لغو کرد. دلیل اصلی در اینجاست که تحریم‌های گسترده آمریکا علیه سوریه در تاریخ ۲۰ دسامبر منقضی خواهند شد و دلیل دیگر این‌که کارزار اسرائیل، شبکه منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران، از جمله حزب‌الله در لبنان، حماس در غزه و دارایی‌های ایران در سوریه را هدف قرار داده است.خبرگزاری رویترز به نقل از منابع خود گزارش کرده است که ایالات متحده و امارات عربی متحده با یکدیگر در مورد امکان لغو تحریم‌ها علیه بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه در ازای تغییر موضع رژیم دمشق در قبال ایران گفتگو کرده‌اند.

به گفته این منابع، مقامات آمریکایی و اماراتی در حال مذاکره بر سر این هستند که اگر بشار اسد از ایران فاصله بگیرد و مسیرهای تسلیحاتی را برای حزب‌الله لبنان قطع کند، تحریم‌ها علیه او را ملغی کنند.

بنابر گزارش خبرگزاری رویترز، گفتگوها در ماه‌های اخیر تشدید شده است که ناشی از انقضای احتمالی تحریم‌های گسترده آمریکا در ۲۰ دسامبر علیه حکومت بشار اسد و همچنین کارزار اسرائیل علیه «شبکه منطقه‌ای تهران» از جمله حزب‌الله لبنان، حماس در غزه و دارایی‌های ایران در سوریه است.

بر اساس این گفت‌وگوها، در صورتی که بشار اسد از جمهوری اسلامی ایران فاصله بگیرد و مسیرهای ارسال سلاح به حزب‌الله لبنان را قطع کند، آمریکا و امارات متحده عربی حاضر خواهند بود که تحریم‌های خود علیه رژیم سوریه را لغو کنند.

این مذاکرات پیش از حمله شورشیان اسلا‌م‌گرای ضد اسد به حلب در هفته گذشته انجام شده است. این حمله، بزرگترین عملیات شورشیان در سوریه طی سال‌های اخیر به شمار می‌رود.

بهره‌برداری از ضعف اتحاد اسد و ایران

منابع رویترز اظهار داشتند پیشروی جدید شورشیان نشان‌دهنده ضعف در اتحاد بشار اسد با جمهوری اسلامی ایران است؛ امری که امارات و آمریکا تلاش دارند از آن بهره ببرند. با این حال، در صورتی که بشار اسد برای یک ضدحمله به شورشیان به کمک ایران تکیه کند، این امر می‌تواند تلاش‌ها برای ایجاد شکاف میان او و تهران را پیچیده‌تر سازد.

این مذاکرات قبل از حمله شورشیان مخالف اسد به حلب در هفته گذشته انجام شده است و به گفته منابع، پیشروی جدید شورشیان دقیقاً «نشانه‌ای از نوعی ضعف در اتحاد اسد با ایران» است که ابتکار عمل امارات و آمریکا قصد بهره‌برداری از آن را دارد.بنابر آنچه منابع به رویترز گفته‌اند اگر بشار اسد از کمک ایران برای ترتیب دادن یک ضد حمله علیه شورشیان استقبال کند، تلاش‌ها برای فاصله انداختن بین این دو متحد دیرینه احتمالا پیچیده خواهد شد.

عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز یکشنبه اول دسامبر (۱۱ آذرماه) به سوریه سفر کرد تا حمایت ایران از بشار اسد را به نمایش بگذارد. همچنین شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات، در آخر هفته گذشته تلفنی با بشار اسد درباره تحولات اخیر گفت‌وگو کرده است. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، برای نشان دادن حمایت تهران از بشار اسد به سوریه سفر کرد و شیخ محمد بن زاید آل نهیان رئیس‌ امارات عربی متحده نیز در تماس تلفنی با اسد درباره آخرین تحولات آخر هفته به گفتگو پرداخت.رسانه‌های لبنانی پیش از این گزارش کرده بودند که اسرائیل پیشنهاد لغو تحریم‌های آمریکا علیه سوریه را داده است، با این حال ابتکار مشترک امارات با ایالات متحده قبلاً گزارش نشده بود.امارات عربی متحده نقش رهبری را در جهان عرب برای احیای اسد در میان کشورهای عرب مسلمان سنی داشته است.

امارات در سال ۲۰۲۲ میزبان بشار اسد بود. این اولین دیدار وی از یک کشور عربی از زمان آغاز جنگ در سال ۲۰۱۱ محسوب می‌شد. اندکی بعد اتحادیه عرب نیز عضویت سوریه را بازگرداند.

بنابر گزارش‌ها، مذاکرات قبل از حمله شورشیان به حلب انجام شده است
بنابر گزارش‌ها، مذاکرات قبل از حمله شورشیان به حلب انجام شده استعکس: آسوشیتد پرس

به گفته منابع، امارات مدت‌ها امیدوار بوده است که با دور کردن بشار اسد از ایران، روابط تجاری با سوریه ایجاد کند. اما تحریم‌های آمریکا این تلاش‌ها را با مشکل مواجه کرده است.حزب‌الله و حامی آن ایران از سال ۲۰۱۲ در سوریه مداخله کردند تا بشار اسد را در برابر شورشیان سنی حمایت کنند.

یک منبع آمریکایی مطلع گفت که مقامات کاخ سفید با اشاره به علاقه امارات متحده عربی به تامین مالی بازسازی سوریه و «تضعیف موقعیت» اسد پس از تهاجم اسرائیل به حزب‌الله با مقامات اماراتی گفتگو کرده‌اند.وی که نخواست نامش فاش شود، اضافه کرد امکان لغو تحریم‌ها برای اسد، در حالی که اسرائیل به متحدان ایران ضربه می‌زد، «فرصتی» برای اعمال «رویکرد چماق و هویج» جهت شکستن اتحاد سوریه با ایران و حزب‌الله ایجاد کرد.

ایالات متحده پس از سرکوب اعتراضات علیه اسد در سال ۲۰۱۱، تحریم‌هایی را علیه سوریه اعمال کرد. این تحریم‌ها در سال‌های جنگ بارها تشدید شدند و سخت‌ترین آن‌ها معروف به قانون «قیصر» است که در سال ۲۰۱۹ در کنگره آمریکا تصویب شد.

این تحریم‌ها در سراسر بخش‌های تجاری سوریه اعمال می‌شود و هر کسی را که با سوریه یا نهادهای روسی و ایرانی در سوریه سروکار دارد، بدون در نظر گرفتن ملیت هدف قرار می‌دهد.

تحریم‌ها در ۲۰ دسامبر به اصطلاح «غروب» کرده یا منقضی می‌شوند، مگر اینکه توسط قانونگذاران آمریکایی تمدید شوند.

یکی از مذاکره‌کنندگان سوری گفته است امارات پس از تلاش ناموفق برای لغو تحریم‌ها برای اسد پس از زلزله مرگبار در فوریه ۲۰۲۳، دو ماه پیش اجازه انقضای آن‌ها را با مقامات کاخ سفید مطرح کرد.این در حالی است که فعالان حقوق بشری سوری امیدوارند قانون سزار در کنگره آمریکا تمدید شود.

یک دیپلمات خارجی مستقر در خلیج فارس نیز به رویترز گفته است که امارات و عربستان سعودی در ماه‌های اخیر «مشوق‌های مالی» به اسد برای جدایی از ایران ارائه کرده‌اند و گفته‌اند که این مشوق‌ها بدون هماهنگی با واشنگتن ممکن نبوده باشد.

یک دیپلمات لبنانی نیز گفته است که امارات همچنین متعهد شده به سوریه کمک کند تا زیرساخت‌های ویران‌شده از جنگ را بازسازی کند تا راهی برای «دورتر کردن اسد از ایران» شود.

همزمان اما به گزارش رویترز ایران به بشار اسد هشدار داده است. یک دیپلمات ارشد منطقه‌ای مطلع از موضع تهران به رویترز گفته است که علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی از طریق مشاور ارشد خود علی لاریجانی این پیام را به اسد ابلاغ کرده که: «گذشته را فراموش نکن».

این دیپلمات گفت: «این پیام به عنوان یک یادآوری به اسد بود که متحدان واقعی او چه کسانی هستند.»

از زمانی که شبه‌نظامیان حماس در ۷ اکتبر سال گذشته به خاک اسرائیل حمله کردند، ایران شبکه متحدان خود را برای ضربه زدن به اسرائیل بسیج کرده است اما بشار اسد تا حد زیادی از پیوستن به آن اجتناب کرده است حتی زمانی که اسرائیل به اهداف حزب‌الله در کشورش حمله کرد و یک مجتمع دیپلماتیک ایران در دمشق را بمباران کرد.پیش از این بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، با بیان اینکه اسرائیل تلاش‌های ایران، حزب‌الله و ارتش سوریه برای وارد کردن سلاح به لبنان را خنثی کرده گفته بود: «اسد باید بفهمد که با آتش بازی می‌کند».

لغو تحریم‌ها

آمریکا در سال ۲۰۱۱ تحریم‌هایی را پس از سرکوب اعتراضات علیه رژیم بشار اسد علیه سوریه اعمال کرد و این تحریم‌ها در سال‌های جنگ داخلی تشدید شد. شدیدترین آنها، معروف به “قانون سزار”، در سال ۲۰۱۹ توسط کنگره تصویب شد.

این تحریم‌ها تقریباً تمام بخش‌های تجاری سوریه را دربر می‌گیرد و شامل هر کسی می‌شود که با سوریه یا با نهادهای روسی و ایرانی در سوریه تعامل داشته باشد. بشار اسد این تحریم‌ها را به عنوان “جنگ اقتصادی” توصیف کرده و آنها را مسئول سقوط ارزش واحد پولی سوریه و کاهش سطح زندگی در این کشور دانسته است.

در صورتی که این تحریم‌ها توسط قانون‌گذاران آمریکایی تمدید نشوند، در تاریخ ۲۰ دسامبر سال جاری منقضی خواهند شد. به گفته یکی از منابع آمریکایی و سه واسطه سوری، بخشی از مذاکرات اخیر آمریکا و امارات بر سر اجازه دادن به انقضای “قانون سزار” بدون تمدید تحریم‌ها متمرکز بوده است.

یک واسطه سوری اظهار داشت که امارات دو ماه پیش موضوع انقضای این تحریم‌ها را با مقامات کاخ سفید مطرح کرده است، پس از آنکه تلاش‌های این کشور برای کاهش دو ساله تحریم‌ها به دلیل زلزله مرگبار فوریه ۲۰۲۳ به نتیجه نرسید.

انگیزه‌های مالی برای اسد

کشورهای عربی نیز گزینه‌های دیگری برای تشویق بشار اسد به دوری از جمهوری اسلامی در اختیار دارند. یک دیپلمات خارجی مستقر در خلیج فارس به رویترز گفت که در ماه‌های اخیر امارات و عربستان سعودی “انگیزه‌های مالی” به اسد پیشنهاد داده‌اند تا او را به فاصله‌گیری با ایران تشویق کنند. این پیشنهادها بدون هماهنگی با واشنگتن امکان‌پذیر نبوده است.

یک منبع مطلع به رویترز گفت که موضوع سوریه، در کنار سایر بحران‌های منطقه، در جریان سفر محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، به امارات در روز یکشنبه اول دسامبر (۱۱ آذرماه) مورد بحث قرار گرفته است.

یک واسطه لبنانی نیز اظهار داشت که امارات متعهد به تأمین مالی بازسازی زیرساخت‌های جنگ‌زده سوریه شده است، تا از این طریق “اسد را بیشتر از ایران دور کند”.

هشدار خامنه‌ای به اسد

به گزارش رویترز، جمهوری اسلامی نسبت به فاصله گرفتن اسد از ایران هشدار داده است. یک دیپلمات ارشد منطقه‌ای که از مقامات تهران کسب اطلاع کرده، گفت که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، چندی پیش پیامی از طریق علی لاریجانی، مشاور ارشد خود، به بشار اسد ارسال کرده که در آن گفته است: «گذشته را فراموش نکن.»

این پیام به عنوان یادآوری به بشار اسد بود که چه کسانی متحدان واقعی او هستند.

هشدار ارتش اسرائیل به ایران در مورد قاچاق تسلیحات برای حزب‌الله

دریاسالار دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، در گفت‌وگو با اسکای نیوز عربی اظهار داشت که ارتش اسرائیل شاهد اعزام نیروهای تقویتی از سوی ایران به سوریه در پی حمله شورشیان به این کشور در هفته جاری بوده است.

به گزارش تایمز اسرائیل، هاگاری گفت: «ما به دقت آنچه در سوریه اتفاق می‌افتد را دنبال می‌کنیم. ما دیده‌ایم که رژیم ایران در حال ارسال نیروهای تقویتی به سوریه است.» این اظهارات بر اساس بیانیه‌هایی است که توسط ارتش اسرائیل ارائه شده است.

او افزود: «سوریه متعلق به سوری‌هاست و آنچه در سوریه رخ می‌دهد به سوریه مربوط است، نه به اسرائیل» اما ارتش اسرائیل «باید اطمینان حاصل کند که ایران تسلیحاتی به لبنان و حزب‌الله قاچاق نخواهد کرد».

هاگاری تأکید کرد: «ما باید مطمئن شویم که تهدید نمی‌شویم. ما یک کشور دارای حاکمیت هستیم و تضمین می‌دهیم که تسلیحات ایرانی به حزب‌الله قاچاق نخواهد شد.»

سخنگوی ارتش اسرائیل افزود: «حزب‌الله در این نبرد شکست خورده است و باید مطمئن شویم که از طریق سوریه تسلیحاتی از ایران دریافت نمی‌کند. اگر آنها بخواهند چنین کاری انجام دهند، ما متناسب با آن عمل خواهیم کرد.»

درباره آتش‌بس با حزب‌الله

در رابطه با آتش‌بس با حزب‌الله، هاگاری اظهار داشت: «مردم لبنان و دولت لبنان باید اطمینان حاصل کنند که این مناطق در بیروت یا جنوب لبنان عاری از تسلیحات باشند؛ نه در خانه‌ها، نه در حیاط خانه‌ها و نه در اتاق‌های کودکان.»

او افزود: «ما به توافق آتش‌بس متعهد هستیم. این ۶۰ روز یک گام تدریجی برای اطمینان از این است که حزب‌الله به ما آسیب نرساند یا توافق را همانند سال ۲۰۰۶ نقض نخواهد کرد. دولت لبنان و نیروهای یونیفیل باید وظایف خود را انجام دهند، زیرا این به نفع آنها نیز هست. ما به این دوره نیاز داریم تا مطمئن شویم که هیچ پایگاه تروریستی در آنجا وجود ندارد.»

شین‌بت: بیش از ۲۰۰ تلاش فیشینگ ایران علیه اسرائیل شناسایی شد

آژانس امنیت اسرائیل “شین‌بت” یا “شاباک” اعلام کرد که بیش از ۲۰۰ تلاش فیشینگ توسط ایران برای دسترسی به اطلاعات شخصی مقامات ارشد اسرائیلی را شناسایی کرده است.

فیشینگ روشی برای جمع آوری اطلاعات شخصی افراد یا شرکت‌ها و نهادها با استفاده از ایمیل‌ها و وب سایت‌های مجهول است. فیشینگ یکی از رایج ترین حملات سایبری است.

به گفته شین‌بت، افرادی که هدف قرار گرفته‌اند شامل مقامات ارشد امنیتی و سیاسی، دانشگاهیان و شخصیت‌های رسانه‌ای بوده‌اند.

هکرها تلاش کردند تا اسرائیلی‌ها را وادار به دانلود یک برنامه کنند که اطلاعات شخصی آنها را به اشتراک بگذارد. در برخی موارد، هدف این بود که بعدها از این اطلاعات برای انجام حملات استفاده شود.

شین‌بت توضیح داد که اهداف این حملات با داستان‌های پوششی خاص و دقیق به‌گونه‌ای به افراد مورد نظر نزدیک شوند که شک آنها برانگیخته نشود. در یک نمونه که توسط شین‌بت ارائه شد، هکری خود را به عنوان یوسی فوکس، دبیر کابینه، جا زده و به فرد مورد نظر اعلام کرده بود که در حال هماهنگی برای دیداری با نخست‌وزیر است.

شین‌بت می‌گوید که افراد مورد نظر این کارزار، شناسایی و نسبت به این تهدیدات توجیه شده‌اند.

مطالب مرتبط

کارگردان برنده اسکار ابتدا مورد حمله قرار گرفت و سپس بازداشت شد

مستند «لا أرض أخرى» که امسال برنده جایزه اسکار بهترین مستند شد، داستان مبارزه ساکنان فلسطینی منطقه «مسافر یطا» را برای جلوگیری از تخریب روستاهایشان به دست ارتش اسرائیل روایت می‌کند

کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» در شصت‌ویکمین هفته‌

۸۵ درصد از اعدام‌های سال ۱۴۰۳ در دوره‌ی «ریاست‌جمهوری پزشکیان» صورت گرفته است. این آمار نشان می‌دهد که تغییر جناح‌ها در ساختار قدرت جمهوری اسلامی تأثیری در کاهش اعدام‌ها نداشته و سیاست سرکوب و حذف همچنان ادامه دارد

امام‌اوغلو در مارس ۲۰۱۹ در انتخابات شهرداری استانبول پیروز شد

روز یکشنبه حزب جمهوری‌خواه خلق امام‌اوغلو را به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری معرفی کرد. وی حمایت ۱.۷ میلیون عضو حزب و ۱۳ میلیون نفر از خارج از حزب را به دست آورده است

مطالب پربازدید

مقاله