ملی مذهبی _ ارتش اسرائیل بامداد سهشنبه ۱۸ مارس (۲۸ اسفند) حملات هوایی گستردهای را در سراسر نوار غزه آغاز کرد و اعلام کرد که این حملات، شدیدترین حمله از زمان اجرای آتشبس در ماه ژانویه است. به گفته مقامات بهداشتی حماس، حملات هوایی اسرائیل در غزه تاکنون جان دستکم ۴۰۰ نفر را گرفته است. رسانههای وابسته به حماس نیز از کشته شدن چهار مقام این گروه در این حملات خبر دادند.شبکه الحدث نیز از کشته شدن دو عضو ارشد جهاد اسلامی از جمله سخنگوی شاخه نظامی این گروه در حملات اسرائیل به غزه خبر داد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اعلام کرد که این حملات به دلیل «عدم پیشرفت در مذاکرات برای تمدید آتشبس» انجام شده است.
دفتر نخستوزیری اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد: «از این پس اسرائیل با قدرت نظامی فزایندهای علیه حماس اقدام خواهد کرد.»
اسرائیل اعلام کرد که به دنبال عدم پیشرفت در مذاکرات تمدید آتشبس و سر باز زدن گروه افراطی حماس از آزادی گروگانها، اقدام به حملات هوایی گستردهای در سراسر نوار غزه کرده است.
این اقدام اسرائیل روز سهشنبه ۲۸ اسفند با واکنش شماری از کشورها مواجه شده است.
این حملات هوایی که «سنگینترین حملات از زمان آغاز آتشبس» توصیف شده بامداد سهشنبه انجام شد و به گفته ارتش اسرائیل، تاسیسات حماس و شماری از فرماندهان و مقامهای این گروه افراطی هدف قرار گرفتند.
مقامات اسرائیلی گفتهاند این عملیات نظامی «محدود» نبوده و انتظار میرود گسترش یابد. ارتش این کشور پس از انجام حملات گسترده هوایی در سراسر نوار غزه، به ساکنان شرق این منطقه دستور داده است که به سمت مرکز غزه حرکت کنند.
این دستور که روز سهشنبه صادر شد، نشان میدهد که اسرائیل ممکن است عملیات زمینی جدیدی را در غزه آغاز کند.
حملات شب گذشته در حالی انجام شده است که در پی آتشبس اسرائیل و حماس، غزه در ماه رمضان شاهد آرامشی نسبی بود.
خبرگزاریهای رویترز و آسوشیتدپرس به نقل از مقامهای درمانی حماس گزارش دادهاند که شمار قربانیان در سراسر نوار غزه به دستکم ۴۰۰ کشته رسیده است.
حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروه تروریستی شناخته میشود در هفتههای اخیر پیشنهاد «تمدید آتشبس» را رد کرده و هشدار رئیس جمهور ایالات متحده درباره آزادی گروگانها را نادیده گرفته بود.
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اعلام کرد که او و وزیر دفاع این کشور به ارتش دستور دادند تا «اقدامی قدرتمند» علیه حماس در نوار غزه انجام دهد.
به نوشته این بیانیه، اقدام نظامی اسرائیل به دنبال مخالفتهای مکرر حماس با آزادی گروگانها و همچنین مخالفت آنها با تمام پیشنهاداتی صورت گرفت که از سوی استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا، و میانجیگرها ارائه شده بود.
در همین حال سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که اسرائیل روز دوشنبه درباره این حملات با واشینگتن رایزنی کرد.
کارولین لویت به شبکه تلویزیونی فاکس نیوز گفت: «اسرائیلیها درباره حملات امشب خود در غزه با دولت ترامپ و کاخ سفید مشورت کردند.»
خانم لویت افزود: «همانطور که پرزیدنت ترامپ تصریح کرده، حماس، حوثیها، ایران، همه کسانی که به دنبال ارعاب نه تنها اسرائیل، بلکه ایالات متحده آمریکا هستند، تاوان آن را خواهند دید. جهنم به پا خواهد شد.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، پیشتر با عبارات مشابهی هشدار داده بود که گروه افراطی حماس باید همه گروگانها را آزاد کند.
در جریان آتشبس، ۳۳ گروگان اسرائیلی در ازای آزادی نزدیک به ۱۸۰۰ زندانی فلسطینی مبادله شده بودند.
در مجموع، ۵۹ گروگان همچنان در اختیار حماس هستند. اسرائیل معتقد است که از این تعداد، ۳۵ نفر جان خود را از دست دادهاند.
با ازسرگیری درگیریها، سرنوشت ۲۴ نفری که تصور میشود هنوز زنده باشند با ابهام بیشتری روبهرو شده است.
حماس در بیانیهای حملات اسرائیل را محکوم کرد و آن را «تشدید بیدلیل تنشها» خواند. این گروه هشدار داد که این اقدام، جان گروگانهای اسرائیلی را به خطر میاندازد.
یک مقام اسرائیلی، که نخواست نامش فاش شود، به رسانهها گفت «هدف این عملیات، زیرساختهای نظامی و فرماندهان حماس است» و اسرائیل «برنامهای برای گسترش عملیات فراتر از حملات هوایی دارد.»
یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، نیز اعلام کرد که اگر گروگانها آزاد نشوند «درهای جهنم در غزه باز خواهد شد».
وی اضافه کرد: «ما تا زمانی که تمامی گروگانها به خانه بازنگردند و به تمام اهداف جنگی خود دست نیابیم، از جنگ دست نخواهیم کشید.»
گذرگاه رفح بسته شد
در پی از سرگیری حملات اسرائیل به غزه، سخنگوی کمیسیون اروپا از بسته شدن گذرگاه مرزی رفح بین مصر و نوار غزه خبر داد و به خبرنگاران در بروکسل گفت که اتحادیه اروپا روند اجرای اقدامات اضطراری برای مدیریت وضعیت «در حال تحول» را آغاز کرده است.
در همین حال ارتش اسرائیل از رشته حملاتی به «مواضع توپخانه» در منطقهٔ «خان ارنبِه» در جنوب سوریه هم خبر داده است.
ارتش اسرائیل بدون اشاره به جزئیات، گفته «به هیچگونه تهدید نظامیای، اجازهٔ حضور در جنوب سوریه را نمیدهد و علیه چنین تهدیداتی، اقدام خواهد کرد».
واکنشهای بینالمللی به حمله اسرائیل
در تازهترین واکنشهای بینالمللی به این تحولات، وزارت خارجهٔ فرانسه با صدور بیانیهای، حملات سنگین سهشنبه اسرائیل به نوار غزه را محکوم کرد و خواستار توقف فوری درگیریها شد.
شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر، هم خواستار اقدام فوری جامعهٔ جهانی برای وادار کردن اسرائیل به اجرای فوری آتشبس مطابق با توافق پیشین و بازگشت به میز مذاکرات شد.
قطر به همراه مصر و ایالات متحده، سه کشوری هستند که برای دستیابی به توافق آتشبسی که از اول بهمنماه اجرایی شد، میانجیگری کرده و همچنان درگیر تلاش برای استمرار این آتشبس و توقف کامل جنگ هستند.
روسیه هم از حملات هوایی تازهٔ اسرائیل علیه غزه عمیقاً ابراز نگرانی و ناخرسندی، و تأکید کرد که هر اقدامی را که منجر به کشتهشدن غیر نظامیان شود، محکوم میکند.
در بیانیهٔ وزارت خارجهٔ فدراسیون روسیه آمده که «تجربه نشان داده که حل مشکل آزادسازی گروگانها از راه توسل به زور غیرممکن است». این بیانیه در ادامه، هر دو طرف درگیری را به بازگشت به مذاکرات فرا خوانده است.
همزمان دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، ضمن اشاره به گزارشها از آمار بالای تلفات غیرنظامی ناشی از حملات هوایی اسرائیل به غزه، نسبت به احتمال «بالاگرفتن مجدد درگیریها» عمیقاً ابراز نگرانی کرد.
جمهوری اسلامی ایران و ترکیه نیز حملات جدید اسرائیل به نوار غزه را محکوم کردهاند.
واکنش آمریکا و کشورهای اروپایی به از سرگیری حملات اسرائیل به غزه
به دنبال حملات اسرائیل به نوار غزه، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که تلآویو روز دوشنبه درباره این حملات با واشنگتن رایزنی کرده است.
کارولین لویت به شبکه تلویزیونی فاکسنیوز گفت: «همانگونه که پرزیدنت ترامپ تصریح کرده است، حماس، حوثیها، ایران، و همه افرادی که به دنبال ارعاب نه فقط اسرائیل، بلکه آمریکا هستند، تاوان آن را خواهند داد. جهنم به پا خواهد شد.»
پیشتر استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا، که همراه با مصر و قطر در تلاش برای میانجیگری است، هشدار داده بود که «حماس باید گروگانهای زنده را فوراً آزاد کند، در غیر این صورت هزینه سنگینی پرداخت خواهد کرد.»
اما وزارت خارجه فرانسه از سرگیری حملات اسرائیل به غزه را محکوم کرد و خواستار پایان فوری خشونتها شد که میتواند جان گروگانهای در دست حماس و غیرنظامیان فلسطینی را با خطر مواجه سازد.
همزمان، سخنگوی کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا گفت کشورش میخواهد توافق آتشبس «در اسرع وقت» برقرار شود. او همچنین کشته شدن غیرنظامیان را در جریان حملات اسرائیل به غزه، «وحشتناک» توصیف کرد.
حاجه لحبیب، مسئول کمکهای بشردوستانه اتحادیه اروپا نیز در حساب کاربری خود در شبکه ایکس، خواستار پایان فوری خشونتهای از سر گرفته شده در غزه شد و بازگشت فوری به آتشبس را «ضروری» دانست.
گزارشهای بیمارستانی حاکی از آن هستند که یک حمله هوایی اسرائیل در شب گذشته یک زندان تحت مدیریت حماس در نوار غزه را بهطور کامل ویران کرده است و دهها زندانی و مأمور پلیس در این حمله کشته شدهاند.
این زندان در اردوگاه پناهجویان الشاطی در شهر غزه قرار داشت. تصاویر منتشر شده توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس نشان میدهد که ساختمان کاملاً فروریخته و مردم در تلاش برای بیرون کشیدن اجساد از زیر آوار هستند.
بیش از ۳۶ جسد از زندانیان و نیروهای امنیتی به بیمارستان الشفاء منتقل شدهاند.
دولت تحت کنترل حماس پیش از آغاز جنگ نیروی پلیسی متشکل از دهها هزار مأمور داشت که پس از برقراری آتشبس در ماه ژانویه، به سرعت به خیابانها بازگشته بودند.
از زمانی که آتشبس دو هفته پیش به پایان رسید، دو طرف نتوانستهاند بر سر مرحله دوم مذاکرات که شامل آزادی حدود ۶۰ گروگان باقیمانده و پایان جنگ است، به توافق برسند.
حماس خواهان پایان جنگ و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه در ازای آزادی گروگانهای باقیمانده است. در سوی مقابل اسرائیل تأکید کرده است که جنگ را تا نابودی کامل توانایی نظامی و حکومتی حماس و آزادی تمامی گروگانها ادامه خواهد داد.
جنگ ۱۷ ماهه اسرائیل در غزه تاکنون بیش از ۴۸ هزار فلسطینی را کشته و ویرانی گستردهای در این منطقه ایجاد کرده است.