ملی مذهبی _ دعوت شدن به ظاهر تصادفی سردبیر پایگاه خبری آتلانتیک به یک گروه چت در پیامرسان رمزنگاریشده سیگنال، که در آن مقامات بلندپایه ایالات متحده درباره حمله به مواضع حوثیها در یمن بحث و تبادل نظر میکردند، موجی از واکنشها و انتقادات به دولت دونالد ترامپ را به همراه داشته است. به گزارش نشریه آتلانتیک برخی از مقامات ارشد امنیت ملی دولت دونالد ترامپ، از جمله وزیر دفاع، برنامههای محرمانه حملات نظامی قریبالوقوع به یمن را از طریق یک گروه گفتوگوی رمزگذاریشده در اپلیکیشن پیامرسان سیگنال ارسال کردهاند. در میان اعضای این گروه، جفری گلدبرگ، سردبیر نشریه آتلانتیک نیز حضور داشته است.
به گزارش یورونیوز، شورای امنیت ملی آمریکا در بیانیهای اعلام کرده که «به نظر میرسد این سری از پیامها واقعی باشد» و تحقیقات برای روشن شدن نحوه اضافه شدن شماره تلفن یک روزنامهنگار به این گروه در حال انجام است.
در پیامهای رد و بدل شده در این گروه، جزئیات عملیاتی مرتبط با حملات هوایی علیه نیروهای حوثی مورد حمایت ایران در یمن، از جمله اطلاعاتی درباره اهداف، نوع تسلیحات مورد استفاده آمریکا و ترتیب اجرای حملات ذکر شده است.
دو ساعت پس از آنکه گلدبرگ جزئیات این حمله را در ۱۵ مارس دریافت کرد، ایالات متحده مجموعهای از حملات هوایی علیه اهداف حوثی در یمن را آغاز کرد.
دونالد ترامپ در نخستین واکنش خود به خبرنگاران گفت از این موضوع بیاطلاع است و برای نخستین بار از خبرنگاران در این باره شنیده است.
با این حال، چند ساعت بعد، او با لحنی شوخیآمیز به ماجرا واکنش نشان داد و با بازنشر مطلبی طنز از یک سایت محافظهکار، اظهار داشت که برنامههای جنگی به آتلانتیک داده شده تا «هیچکس آنها را نبیند».
ایلان ماسک، مشاور ارشد دونالد ترامپ، نیز در پستی آتلانتیک را وبسایتی خواند که از فرط کممخاطب بودن «میشود در صفحه دوم آن جسد پنهان کرد».

این گروه در پیامرسان سیگنال شامل پیت هگست (وزیر دفاع)، جیدی ونس (معاون رئیسجمهور)، مارکو روبیو (وزیر خارجه)، تولسی گابارد (رئیس اطلاعات ملی) و مایک والتز (مشاور امنیت ملی) بوده است.
آقای گلدبرگ گفته که دعوتنامه عضویت در گروه را از سوی خود آقای والتز دریافت کرده است.
وزیر دفاع در واکنش، گلدبرگ را «فریبکار» و «روزنامهنگاری بیاعتبار» خوانده و بدون توضیح درباره استفاده از اپلیکیشن سیگنال، صرفاً گفت: «هیچکس برنامه جنگی پیامک نکرده، همین.»
در همین حال سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده که دونالد ترامپ به والتز و تیم امنیت ملی خود «همچنان اعتماد کامل» دارد.
در سوی مقابل، دموکراتها با لحنی شدید به این افشاگری واکنش نشان دادهاند.
چاک شومر، رهبر اکثریت دموکرات در سنا، این رویداد را «یکی از تکاندهندهترین رخنههای اطلاعاتی نظامی در چند دهه اخیر» خواند و خواستار تحقیقات کامل شد.
جک رید، سناتور دموکرات و رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا، نیز در بیانیهای گفت: «اگر این گزارش صحت داشته باشد، نمونهای بیسابقه از شکست در رعایت امنیت عملیاتی و منطق ابتدایی است.»

جیم هایمز، عضو ارشد کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان، نیز گفت: «اگر یک کارمند ردهپایین چنین کاری کرده بود، احتمالاً دسترسیاش به اسناد محرمانه را از دست میداد و تحت پیگرد قرار میگرفت.»
در میان جمهوریخواهان راجر ویکر، رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا، اعلام کرد که این موضوع به صورت دوجناحی بررسی خواهد شد.
اما مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان از حزب جمهوریخواه، گفت: «به نظر من نباید افرادی که در آن مکالمه شرکت داشتند، مجازات شوند. آنها صرفاً در تلاش بودند که کارشان را درست انجام دهند.»
در پیامهای گروه، جیدی ونس نسبت به افزایش احتمالی قیمت نفت پس از حملات هشدار داده و گفته که شاید زمانبندی عملیات اشتباه باشد.
او نوشته است: «حاضرم با نظر تیم همراه شوم، اما به نظرم میشد این حملات را یک ماه عقب انداخت و ابتدا افکار عمومی را آماده کرد.»
وی همچنین گفته که این حملات به نفع اروپا خواهد بود و آمریکا بار دیگر هزینه امنیت آنها را میپردازد. هگست در پاسخ نوشته: «از تنبلی اروپاییها متنفرم. واقعاً اسفباره. اما حمله کنیم، من موافقم.»

با این حال دفتر جی دی ونس در بیانیهای گفت که معاون رئیسجمهور به طور کامل از سیاست خارجی دولت حمایت میکند.
کارشناسان میگویند استفاده از سیگنال، با وجود اینکه یک پیامرسان رمزگذاریشده محسوب میشود، جایگزینی برای سامانههای محرمانه رسمی نیست و انتشار اطلاعات حساس در چنین فضایی میتواند نقض قانون باشد.
قوانین سختگیرانهای از جمله «قانون جاسوسی» برای حفاظت از اطلاعات دفاعی در ایالات متحده وجود دارد. حتی جابجایی سهوی اطلاعات طبقهبندیشده از محلهای رسمی نگهداری، جرم محسوب میشود.
در دوران جو بایدن، برخی مقامات اجازه استفاده از اپلیکیشن سیگنال را داشتند، اما تنها برای اطلاعرسانیهای ساده مانند زمانبندی جلسات محرمانه یا پیامهای هشدار استفاده میشد و نه برای برنامهریزی عملیات نظامی.
در چت خصوصی چه چیزهایی منتشر شد؟
مقامات ارشد امنیت ملی دولت ترامپ در یک چت خصوصی، به صراحت از اروپا انتقاد کردهاند.
در چتی که به طور اتفاقی محتوای آن فاش شده مقامهای دولت ایالات متحده اظهارنظرهای تندی را درباره کشورهای اروپایی مطرح کردهاند.در این چت که به صورت اشتباهی، جفری گلدبرگ، سردبیر نشریه آتلانتیک نیز در آن حضور داشته است، پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، نوشته: «من کاملاً با تنفر شما از اروپای سربار موافقم. واقعاً اسفناک است.» این مکالمه، که بین مقامات ارشد امنیت ملی دولت ترامپ در جریان بود، باید محرمانه میماند، اما بهطور تصادفی درز پیدا کرد.
دموکراتها به سرعت این اتفاق را محکوم کردند و آن را «احتمالاً غیرقانونی» خوانده و خواستار تحقیقات شدند. در مقابل، جمهوریخواهان سعی کردند موضوع را کماهمیت جلوه دهند.
برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، در واکنش گفت: «بهنظر میرسد مکالمات گزارششده واقعی باشد و ما در حال بررسی این هستیم که چطور یک شماره ناآشنا به این چت اضافه شده است.»
کاخ سفید نیز اعلام کرد که ترامپ «کماکان اعتماد کامل به تیم امنیت ملی خود دارد»، در حالی که خود او ساعاتی قبلتر گفته بود که «چیزی درباره این موضوع نمیداند.»
اعضای این گروه شامل پیت هگست، وزیر دفاع، جیدی ونس، معاون رئیسجمهو، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه و مایکل والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ بودند. محتوای چت زمانی فاش شد که سردبیر نشریه آتلانتیک، ظاهراً به اشتباه، به گروه اضافه شد.
در این مکالمه، اعضای گروه درباره حملات برنامهریزیشده علیه شورشیان حوثی در یمن صحبت کردند؛ حملاتی که چند ساعت بعد انجام شد.
اما این چت فقط شامل اطلاعات نظامی نبود. دیدگاه منفی مقامات آمریکایی درباره اروپا هم در آن آشکار شد، موضوعی که جیدی ونس، معاون رئیسجمهور، پیشتر در کنفرانس امنیتی مونیخ هم مطرح کرده بود.
در این گفتوگو، که در اپلیکیشن سیگنال انجام شده بود، ونس از اینکه «دوباره مجبور به کمک به اروپا» هستند، ابراز نارضایتی کرد. او گفت که حملات به حوثیها و باز شدن مسیرهای تجاری، بیشترین منفعت را برای اروپا دارد.
او نوشت: «فقط ۳ درصد از تجارت آمریکا از کانال سوئز عبور میکند، اما این رقم برای اروپا ۴۰ درصد است. خطر این است که مردم متوجه این موضوع نشوند و ندانند چرا این حملات ضروری است.»
ونس ادامه داد: «مطمئن نیستم که رئیسجمهور بداند این اقدام چقدر با موضع فعلیاش درباره اروپا تناقض دارد.» او پیشنهاد داد که حملات به حوثیها یک ماه به تعویق بیفتد.
در ادامه مکالمه، مایکل والتز از ضعف نیروی دریایی اروپا انتقاد کرد و گفت: «در نهایت این آمریکا خواهد بود که مسیرهای تجاری را بازگشایی میکند. طبق درخواست رئیسجمهور، ما در حال بررسی این هستیم که هزینه این عملیات را از اروپا دریافت کنیم.»
هگست در پاسخ نوشت: «من کاملاً با شما موافقم. این وابستگی اروپا به آمریکا واقعاً اسفناک است.»
سایر مقامات حاضر در گروه گفتند که آمریکا باید به اروپا و مصر «بهوضوح بگوید که در ازای این اقدامات، چه انتظاری از آنها دارد.» فردی که ادعا میشد استیو میلر، رئیس کارکنان کاخ سفید است، در آن چت نوشته است: «باید راهی پیدا کنیم که آنها را مجبور به پرداخت هزینه کنیم. مثلاً اگر اروپا جبران خسارت نکرد، چه کنیم؟»
پیت هگست، که پیش از وزارت دفاع مجری فاکسنیوز بود و تجربهای در اداره سازمانهای نظامی بزرگ نداشت، حاضر نشد مسئولیت این اشتباه امنیتی را بپذیرد. او در گفتوگو با خبرنگاران در اواخر دوشنبه، به جای پاسخگویی، به سردبیر آتلانتیک حمله کرد و گفت: «هیچکس در این چت، برنامههای جنگی را به اشتراک نگذاشته است.»
با این حال، کاخ سفید تأیید کرد که این اتفاق رخ داده است.
گلدبرگ نوشته است که هگست اطلاعاتی درباره اهداف حمله، سلاحهایی که آمریکا به کار خواهد گرفت و ترتیب عملیات را در این گروه به اشتراک گذاشته است.
او در مقاله خود نوشت: «طبق پیام طولانی هگست، اولین انفجارها در یمن دقیقاً دو ساعت بعد، در ساعت ۱:۴۵ بعدازظهر به وقت شرقی، رخ خواهد داد.» این پیشبینی دقیقاً مطابق با زمان واقعی حملات بود.
اگر گلدبرگ این اطلاعات را زودتر منتشر کرده بود، این افشاگری میتوانست آسیب جدی به عملیات وارد کند، اما او چنین نکرد.
تلاش برای ایجاد تنش
ونس اولین بار در کنفرانس امنیتی مونیخ، با اظهارات تند خود رهبران اروپایی را شوکه کرد. او هشدار داد که اروپا باید از «دشمن داخلی» بترسد و قوانین رسانهای این قاره را بهشدت مورد انتقاد قرار داد.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت که ونس «عمداً میخواهد بین آمریکا و اروپا درگیری ایجاد کند.»
او همچنین گفته بود: «به نظر میرسد که آنها دنبال درگیری هستند، در حالی که ما نمیخواهیم با دوستانمان درگیر شویم.»
ونس ماه گذشته هم جنجال دیگری به پا کرد. او در صحبت درباره مذاکرات آتشبس اوکراین، بریتانیا و فرانسه را «دو کشور معمولی که در ۳۰ یا ۴۰ سال اخیر جنگی نکردهاند» توصیف کرد. این در حالی است که هر دو کشور در جنگ افغانستان در کنار آمریکا جنگیدهاند.
سخنان هگست هم با موضعگیریهای قبلی او درباره اروپا همخوانی دارد. او در ماه فوریه گفته بود که واشنگتن «دیگر حاضر نیست روابط نامتوازن با اروپا را تحمل کند.»
ترامپ حتی پیش از بازگشت به کاخ سفید هم موضع تندی علیه اروپا داشت. او اتحادیه اروپا را به سوءاستفاده از آمریکا متهم و تهدید کرده بود که تعرفه ۲۰۰ درصدی بر مشروبات الکلی اروپایی اعمال میکند.
او همچنین متحدان اروپایی را با اظهاراتش درباره مالکیت گرینلند (قلمرو دانمارک) و موضعگیریهایش درباره جنگ روسیه و اوکراین خشمگین کرده است.
چاک شومر، رهبر اقلیت سنا، فاش شدن این اطلاعات را «یکی از شوکهکنندهترین موارد افشای اطلاعات نظامی» توصیف کرد و خواستار بررسی فوری موضوع شد.
هیلاری کلینتون، که ترامپ در گذشته بارها او را بهخاطر استفاده از ایمیل شخصی در زمان وزارت امور خارجه هدف حملات خود قرار داده بود، در شبکه اجتماعی ایکس یا همان توییتر سابق نوشت: «باورکردنی نیست!»
در مقابل، جمهوریخواهان، از جمله مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان، واکنش ملایمتری نشان دادند و تلاش کردند موضوع را کماهمیت جلوه دهند.