قوه قضائیه ایران: غیرقانونی و غیرشرعی است

تحسین آوازخوانی مهسا احمدی، «قمرالملوک» جسورِ زمان بدون حجاب اجباری

ملی مذهبی _  «کنسرت فرضی» پرستو احمدی بدون حجاب اجباری، موجی از واکنش‌ها را به همراه داشت.در حالی که شماری شجاعت این خواننده را ستودند و او را به «خورشیدی خاموش‌نشدنی» تشبیه کردند، قوه قضائیه اعلام کرد که برای عوامل این کنسرت پرونده قضائی تشکیل شده و برخورد قانونی با آن‌ها در دستور کار قرار دارد.

برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی این اقدام را با حرکت تاریخی «قمرالملوک وزیری» مقایسه کرده‌اند، زمانی که او در سال ۱۳۰۳ خورشیدی بدون حجاب در گراندهتل روی صحنه رفت و پس از آن نظمیه از او خواست که دیگر بدون حجاب کنسرت ندهد. این قیاس به‌دلیل شباهت‌های ساختارشکنی و مخالفت با هنجارهای اجتماعی مطرح شده است.

برگزاری این کنسرت واکنش‌های متعددی از سوی هنرمندان و فعالان اجتماعی به همراه داشته است. مژگان شجریان در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت: «درود بر پرستو و همراهان شجاعش که ارزش شجاعت و راستی را در روزگار ترس و وحشت یادآورند. سر تعظیم دارم بر منش و کردار زیبایتان».

واکنش مژگان شجریان و ایرج جنتی عطایی به کنسرت پرستو احمدی
واکنش مژگان شجریان و ایرج جنتی عطایی به کنسرت پرستو احمدیشبکه‌های اجتماعی

داریوش اقبالی و عارف عارف‌کیا نیز با بازنشر شعار «زن، زندگی، آزادی» در اینستاگرام خود از این حرکت حمایت کردند.

واکنش داریوش اقبالی و عارف عارف‌کیا  به کنسرت پرستو احمدی
واکنش داریوش اقبالی و عارف عارف‌کیا به کنسرت پرستو احمدیشبکه‌های اجتماعی

مهرنوش سهیلی، خواننده ایرانی، این کنسرت را «باشکوه‌ترین کنسرت یک زن در ۴۵ سال گذشته» توصیف کرد و آن را «جسورانه و حیرت‌انگیز» دانست.

حسن شماعی‌زاده در اشاره به محدودیت‌های موجود برای خوانندگان زن در ایران گفت: «اگر خواننده‌های زن اجازه خواندن داشتند، اکنون هایده‌ها، مهستی‌ها، گوگوش‌ها و حمیرا‌ها داشتیم».

رضا شفاخواه، وکیل دادگستری، نیز ضمن حمایت از خانم احمدی، تاکید کرد که در صورت بروز مشکلات قضائی برای او و همکارانش، آنها را «در راهروهای دادگستری» تنها نخواهند گذاشت.

از سوی دیگر، دستگاه قضائی ایران در واکنشی تند اعلام کرد که برای عوامل این اجرا پرونده قضائی تشکیل شده و با دست‌اندرکاران آن برخورد خواهد شد. خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، این کنسرت را «غیرقانونی» خوانده و اعلام کرد که در آن موازین قانونی و شرعی رعایت نشده است. این خبرگزاری همچنین از تشکیل پرونده قضائی علیه خواننده و عوامل اجرایی کنسرت خبر داد.

بدون شک، این گروه از احتمال مشکلاتی که ممکن است با آن مواجه شوند آگاه بوده‌اند. همین نکته باعث شده تا برخی از حامیان «کنسرت فرضی» آن را نشانه‌ای از شجاعت و جسارت گروه بدانند.

پرستو احمدی پیش از این در جریان جنبش زن، زندگی، آزادی، تصنیف «از خون جوانان وطن» را اجرا کرده بود. پس از آن نیروهای امنیتی منزل او را تفتیش کرده و از او خواسته بودند تا به دادسرای امنیتی تهران مراجعه کند.

این خواننده در مقدمه‌ای که در آغاز کنسرت چهارشنبه او نقش بست، نوشته بود: «من، پرستو؛ دختری که می‌خواهم برای مردمی که دوستشان دارم بخوانم. این حقی است که نمی‌توانستم از آن چشم بپوشم؛ خواندن برای خاکی که عاشقانه دوستش دارم. اینجا، در این نقطه از ایران عزیزمان، در این تکه‌ای که تاریخ و اسطوره‌های ما به هم پیوند می‌خورند، صدای من را در این کنسرت فرضی بشنوید و خیال کنید، این وطن زیبا را…»

این اقدام او بار دیگر نگاه‌ها را به محدودیت‌های هنری و اجتماعی زنان در ایران معطوف کرد. حسن نمکدوست، استاد ارتباطات، گفت: «قانون حجاب ‌و عفاف، پیام است، اجرای کنسرت فرضی خانم پرستو احمدی نیز یک پیام. مانند همیشه بخش بزرگی از جامعه‌ی امروز ایران، پیام اول را تحکم و تهدید معنا می‌کند و دومی را آزادی و حق. حاکمیت هم برعکس و طبق معمول، اولی را حق می‌داند و دومی را تهدید. یک گسست ارتباطی تام و تمام.»

ایرج جنتی عطایی شاعر و ترانه‌سرا در واکنش متن یکی از ترانه‌های خود را روی تصویری از «کنسرت فرضی» در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد و نوشت: «صدای تو بیداری ریشه آواز سبز برگه، صدای تو پر وسوسه مثل شبخونی تگرگه، صدای تو آهنگ شکستن بغض یه دنیا حرفه، تصویری از آواز صریح قندیل نور و برفه»

این کنسرت تا زمان نوشتن این گزارش نزدیک به یک میلیون بار در یوتیوب دیده شده است.

خبرگزاری میزان (وابسته به قوه قضائیه ایران) روز پنجشنبه نوشت: «روز گذشته فیلمی با عنوان «کنسرت فرضی» در یک کاروانسرا در فضای مجازی منتشر شد که در آن یک گروه به خوانندگی خانمی بدون رعایت موازین قانونی و شرعی در حال اجرای یک قطعه موسیقی هستند.»

در ادامه این خبر آمده است: «در پی انتشار کلیپ مورد اشاره که هیچ مجوز قانونی نداشته و موازین قانونی و فرهنگی کشور نیز در آن رعایت نشده است، با ورود دستگاه قضایی ضمن برخورد مقتضی، علیه خواننده و عوامل تولید آن پرونده قضایی تشکیل شده است.»

پرستو احمدی، خواننده و آهنگساز ایرانی، چهارشنبه شب، در یکی از کاروانسراهای ایران «کنسرت کاروانسرا» را با پوشش اختیاری اجرا کرد که به صورت زنده از کانال یوتیوب او پخش شد؛ اجرایی که با بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی مواجه شد.

خانم احمدی در جریان شکل‌گیری جنبش زن، زندگی، آزادی تصنیف قدیمی «از خون جوانان وطن» را اجرا کرد که پس از همرسانی گسترده آن در شبکه‌های اجتماعی، منزل او توسط ماموران امنیتی تفتیش شد و از او خواسته شد تا به دادسرای امنیتی تهران مراجعه کند.

فعالیت‌ هنری زنان در ایران به‌ویژه در حوزه آواز با موانع زیادی مواجه است و بسیاری از هنرمندان به دلیل این محدودیت‌ها از ادامه مسیر خود منصرف شده یا به مهاجرت روی آورده‌اند.

در مرداد ماه امسال، زارا اسماعیلی، خواننده جوان، به‌دلیل آوازخوانی در مکان‌های عمومی دستگیر و حساب اینستاگرام او توسط قوه قضائیه مسدود گردید.

سال گذشته نیز یوشا قربانی، خواننده گروه «اتاق بند»، در جریان اجرای کنسرت خود در تهران توسط نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت و پس از مدت کوتاهی آزاد شد.

مطالب مرتبط

نگاهی به معاهده 47 بندی در 7 بند

مسکو و تهران اگرچه در این معاهده بر تقویت همکاری‌های نظامی دو کشور تأکید دارند اما از انعقاد یک پیمان دفاعی دوجانبه همانند پیمان دفاعی دو‌جانبه میان روسیه و کره شمالی خودداری کرده‌اند.

پخشان روزنامه‌نگار و مددکار اجتماعی اهل مهاباد است

کارشناسان از مقام‌های حکومت ایران خواستند فوراً حکم اعدام علیه خانم پخشان عزیزی را لغو کنند، اتهام‌های شکنجه و نقض حقوق دادرسی عادلانه را بررسی کنند، و به آزار و هدف‌گیری زنان فعال در ایران پایان دهند.

قوه قضاییه بازداشت کارکنان کاخ دادگستری را تکذیب کرد

اما در پی ترور دو قاضی بلندپایه حکومت جمهوری‌اسلامی، واکنش‌ها به خصوص از سمت فعالین سیاسی و زندانیان سابق سیاسی که از دست این دو حکم گرفته بودند، در شبکه‌های اجتماعی بالا گرفت.

مطالب پربازدید

مقاله