ملی مذهبی _ بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه مشترک خود که همزمان با نشست فصلی شورای حکام آژانس منتشر شد، اعلام کردند که ایران طی پنج سال گذشته فعالیت هستهای خود را به جایی رسانده که برای کشوری بدون برنامه تسلیحات هستهای بیسابقه است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش خود به اعضای شورای حکام اعلام کرد که ایران طی سه ماه گذشته ذخیره اورانیوم ۶۰ درصدی خود را کاهش داده و میزان اورانیوم با خلوص ۶۰ درصدی آن در قیاس با ماه نوامبر “پنج درصد” کاهش یافته است.
در بیانیه سه کشور اروپایی با اشاره به این “کاهش”، اعلام شده که ایران هم اکنون ۲۷ برابر حد مجاز در توافقنامه برجام، اورانیوم غنیشده دارد و تاکید شده است: «کاهش جزئی اخیر ذخایر اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد نباید ما را به امید واهی و نتیجهگیریهای غلط سوق دهد: غنیسازی تا سطح ۶۰ درصد بیوقفه ادامه داشته است».
در این بیانیه همچنین گفته شده که ایران طی سه ماه ذخائر اورانیوم خود را ۳۰ درصد افزایش داده و احتمالا از اورانیوم با غلظت بسیار بالا برای تولید سه کلاهک هستهای برخوردار است.
سه کشور اروپایی در بیانیه خود گفتهاند که از همه اهرمهای دیپلماتیک برای عدم دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی استفاده خواهند کرد.
کشورهای اروپایی از سوی دیگر در بیانیه خود اعلام کردند: «ایران همچنین سانتریفوژهای پیشرفتهتری را نصب کرده و زمینه را برای توسعه بیشتر قابلیتهای غنیسازی خود از جمله در سایت زیرزمینی فردو فراهم کرده است».
بیانیه سه کشور اروپایی از جمهوری اسلامی خواسته تا “تشدید تنش هستهای” را متوقف کند، به “محدودیتهای درنظر گرفته شده در برجام، بهویژه در مورد قابلیتها و فعالیتهای غنیسازی بازگردد” و “به تعهداتی که در خصوص شفافیت و همکاری با آژانس برای راستیآزمایی و نظارت مؤثر داده است، عمل کند”.
اتحادیه اروپا: نگران گزارشهای آژانس درباره ایران هستیم
اتحادیه اروپا نیز با انتشار بیانیهای که در نشست فصلی آژانس توسط کارل هالگارد، سفیر و نماینده دائم این اتحادیه قرائت شد اعلام کرد، به شدت نگران است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی هنوز در موقعیتی نیست که تضمین دهد برنامه هستهای ایران منحصراً صلحآمیز است.
اتحادیه اروپا تأکید کرد که نمیتواند صحت و کامل بودن آن چه که ایران در مورد پایبندی به موافقتنامه پادمانی میگوید را تأیید کند.
کارل هالگارد در نشست آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: «پنج سال است که از کشف ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در تورقوزآباد میگذرد و سه سال و نیم هم از کشف ذرات مشابه در ورامین میگذرد. اتحادیه اروپا عمیقاً نگران حضور مواد هستهای در این مکانهای اعلامنشده است و همچنین نگران این که مکان فعلی این مواد هستهای یا تجهیزات آلوده به مواد هستهای، که ممکن است امروز هم در ایران وجود داشته باشد، برای آژانس شناخته شده نیست.»
اتحادیه اروپا از ایران خواست تا درباره منشاء آلودگیهای هستهای در تورقوزآباد و ورامین توضیح دهد، دوربینهای نظارتی آژانس را دوباره فعال کند و امکان بازگشت و فعالیت بازرسان ممنوعالورود را فراهم آورد.
اتحادیه اروپا همچنین از ایران خواست که به سرعت و به طور اساسی با آژانس در راستای اجرای تعهدات خود همکاری و به تعهدات پادمانی خود عمل کند و همچنین اقدامات مشخصشده در قطعنامه نوامبر ۲۰۲۲ را اجرا کند.