آتش‌بس در نوار غزه با تأخیری سه‌ساعته آغاز شد

آغاز اجرای توافق آتش‌بس در غزه؛ از مفاد توافقنامه اسرائیل و حماس چه می‌دانیم؟

ملی مذهبی _  آتش‌بس توافق‌شده در نوار غزه میان اسرائیل و گروه  حماس اجرایی شد. این آتش‌بس ساعت ۱۰:۱۵ به وقت آلمان، سه ساعت دیرتر از برنامه‌ریزی اولیه، به اجرا درآمد. اسرائیل حماس را مسئول این تأخیر می‌داند. آتش‌بس قرار بود در ساعت ۷:۳۰ بامداد امروز یکشنبه ۱۹ ژانویه (۳۰ دی) به وقت آلمان آغاز شود. اما تا آن زمان اسرائیل فهرست اسامی اولین گروگان‌هایی که حماس قصد آزاد کردن آنها را دارد، دریافت نکرده بود. در توافق میان اسرائیل و حماس مقرر شده بود که حماس اسامی این افراد را ۲۴ ساعت پیش از آغاز آتش‌بس اعلام کند.

به گزارش دویچه وله، دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، تأکید کرده بود، تا زمانی که این فهرست ارائه نشود، آتش‌بس آغاز نشده و ارتش اسرائیل عملیات خود را در نوار غزه ادامه خواهد داد. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نیز در نخستین ساعات بامداد روز یکشنبه ارسال این فهرست را شرط لازم برای آغاز آتش‌بس عنوان کرده بود.

حماس تأخیر در ارسال فهرست مزبور را به مشکلات فنی نسبت داد. این فهرست شامل اسامی سه گروگان اسرائیلی است که قرار است طی روز یکشنبه آزاد شوند. رسانه‌های اسرائیلی پیش‌تر گزارش داده بودند که این سه نفر زنانی غیرنظامی هستند که از اسرائیل ربوده شده‌اند. دفتر نتانیاهو اعلام کرد که خانواده‌های این سه گروگان در جریان برنامه‌ریزی برای آزادی آنان قرار گرفته‌اند. طبق این اطلاعیه، تحویل گروگان‌ها قرار است در نخستین ساعات بعد از ظهر امروز یکشنبه انجام شود.

قرار آزادی هم‌زمان زندانیان فلسطینی

در توافقی که روز چهارشنبه گذشته (۱۵ ژانویه) بر سر آتش‌بس حاصل شد، پیش‌بینی شده است که حماس در جریان آتش‌بس شش‌هفته‌ای در مجموع ۳۳ گروگان اسرائیلی را آزاد کند. در مقابل، اسرائیل آزادی صدها زندانی فلسطینی را تضمین کرده است. وزارت دادگستری اسرائیل روز گذشته فهرستی از اسامی ۹۵ زندانی فلسطینی که اکثرشان زن هستند را منتشر کرد که قرار هم‌زمان با آزادی گروگان‌ها، در گام نخست آزاد شوند.

در مورد شمار زندانیانی که قرار است در جریان آتش‌بس شش‌هفته‌ای آزاد شوند، ارقام متفاوتی مطرح شده است. در حالی که اسرائیل جمعه گذشته تعداد این زندانیان را ۷۳۷ نفر اعلام کرده بود، مصر روز بعد شمار آنان را بیش از ۱۸۹۰ نفر اعلام کرد.

حملات جدید به نوار غزه

پس از اعلام تأخیر در آغاز اجرایی شدن آتش‌بس توسط ارتش اسرائیل، حملات ارتش این کشور به اهدافی در نوار غزه از سر گرفته شد. ارتش در این حملات نواحی شرقی و مرکزی غزه را هدف قرار داد. به گزارش مقام‌های محلی تحت امر حماس، در این حملات چندین نفر جان خود را از دسد داده‌اند. طبق اعلام آنها، در شهر غزه دست‌کم پنج نفر کشته شده‌اند. این گزارش‌ها به صورت مستقل قابل تأیید نیستند.

نتانیاهو روز گذشته هشدار داد که اسرائیل آماده است در صورت نقض توافق توسط حماس یا بی‌فایده دیدن آتش‌بس، جنگ را در هر لحظه‌ای از سر بگیرد. وی تاکید کرد که برای این تصمیم از حمایت رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، و نیز جو بایدن، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده برخوردار است.

نتانیاهو در پیامی ویدیویی تهدید کرد: «اگر مجبور شویم به نبرد بازگردیم، این کار را به شکلی جدید و نیرومند انجام خواهیم داد». او افزود: «پرزیدنت ترامپ و پرزیدنت بایدن کاملا از حق اسرائیل برای بازگشت به نبرد حمایت می‌کنند، چنانچه اسرائیل به این نتیجه برسد که مذاکرات مرحله دوم بی‌ثمر هستند.»

تشدید فشار داخلی بر نتانیاهو

موافقت نتانیاهو با توافق با حماس فشارهای داخلی بر او را به شدت افزایش داد. ایتامار بن‌گویر، وزیر راست‌گرای امنیت ملی اسرائیل، امروز یکشنبه اعلام کرد که حزبش از ائتلاف با حزب نتانیاهو، لیکود، خارج خواهد شد.

بن‌گویر قبلاً چندین بار تهدید کرده بود که در صورت توافق با حماس، ائتلاف را ترک خواهد کرد، اما در عین حال تأکید کرده بود که نمی‌خواهد باعث خلع نتانیاهو از قدرت شود. اگرچه نتانیاهو بدون بن‌گویر و نمایندگان او هنوز هم اکثریت را در پارلمان خواهد داشت، اما این وضعیت ممکن است در صورتی که احزاب دیگری هم به بن‌گویر بپیوندند، تغییر کند.

به گزارش یورونیوز ، رومی گونن، امیلی دمری و دورون استاینبرچر، سه گروگان زن اسرائیلی، در نخستین مرحله اجرای این توافق آزاد شدند. تصاویر منتشر شده توسط رسانه‌های عربی حاکیست که سه گروگان‌ زن از سوی شبه‌نظامیان حماس به نیروهای صلیب سرخ تحویل داده شدند تا برای بازگشت به اسرائیل، تحویل بالگرد نیروی هوایی این کشور شوند.

اما این گروگان‌های اسرائیلی که هستند و چه شد که اسیر شبه‌نظامیان حماس شدند؟

رومی گونن

خانم گونن، ۲۳ ساله، رقصنده اسرائیلی ایرانی‌تبار است. مادربزرگ او، عزیزه خانم، با نام یهودی‌اش دوورا لشم، متولد ایران است.

رومی گونن یکی از هزاران نفر شرکت‌کننده جشنواره موسیقی نوا در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ بود و در حمله حماس به این جشنواره اسیر شد. خانم گونن پیش از اینکه گلوله شبه‌نظامیان حماس به دستش اصابت کند، ساعت‌ها به همراه دوستانش تلاش کرد که خود را از دید مهاجمان پنهان کند. او همزمان با تلفن همراهش در حال مکالمه با خانواده‌اش بود.

«امروز می‌میرم»، آخرین حرفی بود که خانواده رومی گونن از او شنیدند. سپس صدایی به عربی گفت: «او زنده است. بیایید ببریمش.»

ردیابی تلفن همراه خانم گونن توسط مقامات اسرائیلی نشان داد که او در نوار غزه است.

دورون استاینبرچر

خانم استاینبرچر، پرستار دامپزشکی ۳۰ ساله‌ای است که شبه‌نظامیان حماس در جریان حملات ۷ اکتبر و در حمله به کیبوتص «کفار عزه»، او را از خانه‌اش ربودند و به غزه منتقل کردند. چند ساعت پس از آغاز حملات، دورون استاینبرچر در تماس با خانواده‌اش گفت که وحشت‌زده است و مهاجمان به خانه‌اش نزدیک شده‌اند. او سپس در پیامی صوتی که به دوستان و نزدیکانش ارسال کرده بود، گفت: «آن‌ها رسیدند و مرا گرفتند.»

امیلی دمری

خانم دمری، شهروند بریتانیایی-اسرائیلی است که شبه‌نظامیان حماس او را نیز، مانند خانم استاینبرچر، از خانه‌اش در کیبوتص «کفار عزه» ربودند. او در لندن بزرگ شده و از هواداران تیم فوتبال «تاتنهام هاتسپر» است. به گفته مادر خانم دمری، دست او مورد اصابت گلوله مهاجمان قرار گرفته و به پایش نیز ترکش برخورد کرده است.

مطالب مرتبط

کارگردان برنده اسکار ابتدا مورد حمله قرار گرفت و سپس بازداشت شد

مستند «لا أرض أخرى» که امسال برنده جایزه اسکار بهترین مستند شد، داستان مبارزه ساکنان فلسطینی منطقه «مسافر یطا» را برای جلوگیری از تخریب روستاهایشان به دست ارتش اسرائیل روایت می‌کند

کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» در شصت‌ویکمین هفته‌

۸۵ درصد از اعدام‌های سال ۱۴۰۳ در دوره‌ی «ریاست‌جمهوری پزشکیان» صورت گرفته است. این آمار نشان می‌دهد که تغییر جناح‌ها در ساختار قدرت جمهوری اسلامی تأثیری در کاهش اعدام‌ها نداشته و سیاست سرکوب و حذف همچنان ادامه دارد

امام‌اوغلو در مارس ۲۰۱۹ در انتخابات شهرداری استانبول پیروز شد

روز یکشنبه حزب جمهوری‌خواه خلق امام‌اوغلو را به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری معرفی کرد. وی حمایت ۱.۷ میلیون عضو حزب و ۱۳ میلیون نفر از خارج از حزب را به دست آورده است

مطالب پربازدید

مقاله