یزدی انتخاب های بزرگ؟

????یزدی در سه پرده

1- برگشت از مصر زمانی که ناصر می خواست انان بر نام خلیج عربی صحه بگذارند و اختیار عمل این گروه یعنی سماع را در دست بگیرند. زمینه سازی برای چمران بعد ها به لبنان رفت. یعنی نشان داد که ایرانی است.ایران برایش الویت اول دارد.

2- یزدی و انتخاب بازرگان به جای خمینی،او آزادی را انتخاب کرد اگر او طرف خمینی می رفت به گمان مقام ریاست جمهوری در مشتش بود.

3- بازرگان معیار اصلاح طلبی ایرانی است در سال 1357 ه.ش یزدی و دوستانش او را در ک نکردند. اما یزدی و سحابی زودتر از بسیاری به بازرگان رسیدند.

اصلاح طلبی بازرگان ان بود که ساختار دولت اسقاط نشود اشتباه یزدی و سحابی و دیگران این بود که این درک را نداشتند یا نمی دانستند که اسقاط ساختاردولت خطرناک است.
بختیارو سنجابی مانند بازرگان چنین می اندیشدند.اما بختیار لج بازی و جاه طلبی اش به اسقاط دولت در 22 بهمن کمک کرد . سنجابی در دوره وزارت امور خارجه تحت فشار قرار گرفت تا استعفا داد.

بازرگان به دنبال نام و عنوان و این که انقلاب کنیم یا ادعای اسلامی یا شعار انقلابی بدهیم نبود او می دانست که محتوا مهم است. آن دوره همه علیه بازرگان بودند یزدی زود به بازرگان رسید. بی گمان نقد بررسی یزدی مهم است .

اما برخی معاصران وی در نقد یزدی اول باید جای خود را روشن کنند . نقادان جوان دوره انقلاب را بفهمند. این را هم بدانند که در سرمشق انقلاب یزدی نرم ترین انقلابی بود. در همان روز 22 بهمن با تیمسار رحیمی که حاضر نیست به سخن فرماندهان ارتش تن دهد و اعلام بی طرف ارتش را به رسمیت بشناسد گفتگو می کند تا او با اعلام بازگشت به پادگان به نیروهایش باعث خونریزی کمتری شود.اما داستان این بود که شاه رهبر منفی انقلاب بود شاهی که بختیار را دیر اورد . شاهی که فرماندهی کل قوا را به بختیار نداد. به تصریح خلخالی یزدی و بازرگان مخالف اعدام ژنرال هتای ارتش و هم هویدا بودند. تاریخ را از اول به اخر بخوانیم.
منتقدان جوان یزدی خود را هم محک بزنند در این سرمشق زمانه که انقلاب را نفی می کنند خودشان چقدر جو زده هستند .یزدی کمتر جو زده بود بازرگان جو زده نبود پس مقبول زمانه اش هم نبود. اما بازرگان فرصت طلب هم نبود . یزدی هم برای خود فرصت طلبی نداشت.
یزدی انسان بزرگی بود انتخاب های بزرگی هم کرد.یزدی را اگر با بازرگان ها بسنحیم چیزی کم دارد ، اما نه با بسیاری دیگر. باید انصاف داشت.

مطالب مرتبط

آصف بیات

«فوراً تخلیه کنید؟ کجا؟» یکی از دوستانم در تهران پرسید؛ «اصلاً می‌دانند تهران کجاست؟ آیا تا به حال در خیابان‌ها یا بازار بزرگ آن پرسه زده‌اند تا زندگی پر جنب و جوشش را حس کنند؟» تهران شهری با حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت است

عزت‌الله سحابی

ما به ضرورت سراسری بودن و فراگیر بودن یک نهضت نجات‌بخش در ایران پی برده‌ایم‌. «همه پاسخ به چه می‌توان کرد؟» ما به‌طور خلاصه و کلی، در سعی و تلاش برای آغاز و پرورش یک نهضت عمومی فراگیر و سراسری هستیم

محمدرضا نیکفر

جنگ به جز به فرماندهان و هوراکشانش، به بقیه حس ناتوانی می‌دهد. ماشینی عظیم به راه افتاده که منطق حرکت آن به صورت قطبی دربرابر منطق امر مردم است. چگونه می‌توان در برابر این غول آدمی‌خوار ایستاد؟

مطالب پربازدید

مقاله