محمدعلی حسن‌نژاد

یادی از سعید مدنی، انسانی در اسارت

سعید مدنی ، از معدود نیروهای سیاسی و اجتماعی است که می توان او را به معنای واقعی کنشگر سیاسی و اجتماعی دانست .
همچنین از معدود افراد و فعالینی است که هم در عرصه فکر و اندیشه ، هم در عرصه سیاسی و هم در عرصه اجتماعی ، حضور فعال دارد .

اگر بخواهیم به آسیب شناسی کنشگران سیاسی جامعه ایران بپردازیم ، یکی از مسائل مهمی که نقش موثری در چند و چون موفقیت نیروها داشته است و این امر هم اکثر نیروهای قبل از انقلاب و هم بعد از انقلاب را شامل می شود ، ضعف توجه به ساختار واقعی ” جامعه ” ایران ، در مطالعات و طرح ها یشان  می باشد .

یکی از عوامل مهم در موفقیت یک طرح و راهبرد سیاسی و اجتماعی ، شناخت دقیق و واقع بینانه و فارغ از پیش داوری ها ، از واقعیت های جامعه ایران ، توانمندی ها،  ضعف ها و قوت های عینی و ذهنی جامعه ایران می باشد ‌.در واقع اگر ایده ها و طرح ها ، با ساختار اجتماعی  تناسبی نداشته باشند ، امید به تغییر و دگرگونی اجتماعی اندک خواهد بود .

اکثر کنش گران سیاسی و فعالین عرصه فکر و اندیشه اجتماعی و سیاسی  ، دهه های اخیر ایران ، کمتر سعی بر آن داشته اند که نقشه راه و اهداف خود را بر روی جامعه ایران بگستراند  و با توجه به واقعیات و توانمندی‌های و ویژگی ها و ظرفیت های آن،  طرح ها و ایده های حود را سمت و سو دهند .

تلاش ها ، آثار و شیوه کار سعید مدنی حاکی از سعی وافر او از شناخت مناسب از جامعه ایران می باشد. او نه تنها بر شناخت علمی آسیب های اجتماعی،  مانند فقر ، اعتیاد و روسپیگری ، تاکید داشته است ، بلکه تلاش های خود را معطوف بر  شناخت بستر ها و زمینه های شکل گیری فقر از سوئی،  و تاثیر آن بر فرایند شکل گیری شخصیت افراد درگیر فقر نموده  ، از سوی دیگر ، چگونگی مبارزه با آنزرا در مطالعات خود ، مد نظر داشته است .اما محور اصلی تفکرات او را که می توان آنرا  ، پیوندی اساسی میان کنش های سیاسی و فعالیت های اجتماعی دانست  ، تنظیم و تدوین حرکت ها ، اعتراض ها ، فعالیت ها و ..در قالب ” جنبش اجتماعی ” است .در واقع ، سعید مدنی ، این چنین اقدامات را ، نه یک سری فعالیت پراکنده و صرفا فردی ، بلکه آنها را در یک کنش جمعی، به عنوان ” جنبش ” تعریف می کند .و این امر ، اورا در درک و شناخت عینی تر جامعه ایران ، توانمند تر می سازد .

گرچه ممکن است که ایده ” جامعه جنبشی ” او ، را مورد بحث و گفتگو قرار داد ، اما نمی توان این امر را نادیده انگاشت که سعی او بر تنظیم و تدوین قاعده و نظم حاکم بر یک سری رفتارهای اجتماعی، امکان پیش بینی واقعیت جامعه ایران را فراهم می سازد .
مجموعه رویکرد ها و نگرش های سعید مدنی است که او را در برخی موارد ، از دیگر کنشگران سیاسی متمایز می سازد .

منبع: ایران فردا

مطالب مرتبط

آصف بیات

«فوراً تخلیه کنید؟ کجا؟» یکی از دوستانم در تهران پرسید؛ «اصلاً می‌دانند تهران کجاست؟ آیا تا به حال در خیابان‌ها یا بازار بزرگ آن پرسه زده‌اند تا زندگی پر جنب و جوشش را حس کنند؟» تهران شهری با حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت است

عزت‌الله سحابی

ما به ضرورت سراسری بودن و فراگیر بودن یک نهضت نجات‌بخش در ایران پی برده‌ایم‌. «همه پاسخ به چه می‌توان کرد؟» ما به‌طور خلاصه و کلی، در سعی و تلاش برای آغاز و پرورش یک نهضت عمومی فراگیر و سراسری هستیم

محمدرضا نیکفر

جنگ به جز به فرماندهان و هوراکشانش، به بقیه حس ناتوانی می‌دهد. ماشینی عظیم به راه افتاده که منطق حرکت آن به صورت قطبی دربرابر منطق امر مردم است. چگونه می‌توان در برابر این غول آدمی‌خوار ایستاد؟

مطالب پربازدید

مقاله