حسن روحانی:

وعده های دولت در مورد خبرنگاران تحقق نیافته است

گفتگوی زیر، مصاحبه ی هفته نامه پایتخت کهن با مهندس محمد توسلی تحت عنوان “ضرورت تسریع در بازگشایی انجمن صنفی مطبوعات” است. مهندس توسلی در بخشی از این پرسش و پاسخ می گوید: “با حساسیت خاصی که روی رسانه ها و خبرنگاران در سالهای اخیر وجود داشته است متاسفانه به رغم اینکه بازگشایی  انجمن صنفی مطبوعات در برنامه های اصلاحات فرهنگی- اجتماعی دولت یازدهم پیش بینی شده است اما تاکنون این انجمن نتوانسته مجوز لازم را برای تجدید فعالیت خود دریافت کند. این امید وجود دارد که پس از رتق و فتق مسائل سیاست خارجی، دولت یازدهم با تمرکز به مسائل سیاست داخلی مشکلات سر راه بازگشایی دفتر انجمن صنفی مطبوعات و تجدید فعالیت آنها در چارچوب قانون فراهم شود و به این ضرورت و انتظار روزنامه نگاران جامه عمل پوشانده شود.”

متن کامل این گفت و گو به شرح زیر است:

به نظر شما، آیا خبرنگاران در آزادی خواهی ملت ایران و پیشرفت و بهبود زمینه‌های فرهنگ، سیاست و اقتصاد نقشی دارند؟

بدون تردید خبرنگاران رسانه‌ها در کنار نهادهای مدنی و احزاب سیاسی، در یک جامعه باز و دموکراتیک و در حال گذار به دموکراسی نقش اساسی در پاسداری از آرمان ها، انعکاس دیدگاه‌ها و مطالبات مردم از جمله در خصوص آزادی خواهی و برنامه‌های توسعه و پیشرفت جامعه دارند و به صورت پل ارتباطی دو طرفه بین مردم و حاکمان زمینه‌های تعامل و تبادل نظر فیمابین را فراهم می‌کنند. اگر در اصول قانون اساسی و معارف اسلامی امر به معروف و نهی از منکر جایگاه رفیعی در جلوگیری از انحراف و ایجاد تعادل و بستر سازی لازم برای پیشرفت و توسعه جامعه دارند، خبرنگاران رسانه‌ها در این عرصه نقش مهمی برای اطلاع رسانی، آگاهی بخشی و تامین امکانات لازم جهت گردش آزاد اطلاعات و آگاهی بخشی در جامعه ایفا می‌کنند.

اگر دانستن و آگاهی حق هر شهروندی است که در جریان رویدادهای واقعی جامعه خود قرار گیرند، خبرنگاران رسانه‌ها در این عرصه نقش کلیدی و خطیری بر عهده دارند. در جامعه امروز ارتباطات و حوزه اطلاع رسانی بصورت علمی  بسیار توسعه پیدا کرده است و ضرورتاً خبرنگاران بایستی از دانش و تخصص لازم در زمینه خاص اطلاع رسانی خود از جمله در زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی وسیاسی بهره‌مند باشند تا بتوانند به طور موثر عمل کنند. بعنوان مثال خبرنگاری که بخواهد در زمینه حوزه مدیریت شهری اطلاع رسانی کند الزاماً علاوه بر دانش کلی ارتباطات بایستی با مفاهیم و سئوالات مختلف در حوزه مدیریت شهری و سوابق تاریخی آنها آشنا باشد تا با شناخت مسائل بتواند به رسالت آگاهی بخشی خود در زمینه تنظیم اخبار و گزارش‌ها و در موارد لازم بررسی و نقد رویکردها و عملکردها به طور موثر عمل نماید.

در شرایط کشورهای در حال توسعه که خبرنگاران از امنیت لازم برخوردار نیستند و یا در دوران جنگ و درگیری‌ها، خبرنگاران برای انجام رسالت اطلاع رسانی خود معمولاً با مخاطرات و پرداخت هزینه‌های بسیار سنگین برای خود و خانواده روبرو می‌شوند در این شرایط حساس بسیاری از خبرنگاران برای انجام این وظایف و رسالت حرفه‌ای خود با ایثار و فداکاری قهرمانانه ایستادگی می‌کنند و از خود و حرفه خبرنگاری نام نیک بر جای می‌گذارند. در سطح جهانی و به خصوص در کشور خودمان در دهه‌های اخیر شاهد چنین خبرنگارانی بوده‌ایم که با حفظ شرافت قلم و اخلاق حرفه‌ای به رسالت آگاهی بخشی خود عمل کرده‌اند، ایستاده‌اند و هزینه‌های بسیار سنگینی را هم متحمل شده‌اند و از خود نام نیک در حرفه خبرنگاری و اجتماعی به ثبت رسانیده‌اند و نام و یادشان همواره در جامعه ما زنده و مورد احترام بوده است.

به نظر شما دولت یازدهم چه اقدامات مفیدی را نسبت به خبرنگاران برای جبران توقیف و تعطیلی نشریات انجام دهد؟

در دولت یازدهم در حد انتظار تاکنون اقدامات موثری برای تامین امنیت شغلی و آزادی عمل آنها در چارچوب قانون بعمل نیامده است. اگر چه رسانه ها به طور نسبی آزادتر از دوران دولت قبل به خدمات خود عمل می کنند، اما چند مورد تجربه محدود توقیف روزنامه ها نشان داد که امنیت شغلی خبرنگاران در حد  وعده های رئیس جمهور محترم در دولت یازدهم مورد عمل قرار نگرفته است. امید است بعد از حل و فصل مسائل و مشکلات سیاست خارجی و اجرایی شدن “برجام” و توافق هسته ای و اعلام لایحه حقوق شهروندی؛ خبرنگاران با امنیت و آرامش خاطر بیشتری بتوانند به وظیفه آگاهی بخشی خود عمل کنند.

هر صنفی در کشور دارای تشکل است، به نظر شما چرا روزنامه‌نگاران از برخورداری انجمن صنفی محروم هستند؟

با حساسیت خاصی که روی رسانه ها و خبرنگاران در سالهای اخیر وجود داشته است متاسفانه به رغم اینکه بازگشایی  انجمن صنفی مطبوعات در برنامه های اصلاحات فرهنگی- اجتماعی دولت یازدهم پیش بینی شده است اما تاکنون این انجمن نتوانسته مجوز لازم را برای تجدید فعالیت خود دریافت کند. این امید وجود دارد که پس از رتق و فتق مسائل سیاست خارجی، دولت یازدهم با تمرکز به مسائل سیاست داخلی مشکلات سر راه بازگشایی دفتر انجمن صنفی مطبوعات و تجدید فعالیت آنها در چارچوب قانون فراهم شود و به این ضرورت و انتظار روزنامه نگاران جامه عمل پوشانده شود.

منبع: هفته نامه پایتخت کهن ۱۷/۰۵/۱۳۹۴

مطالب مرتبط

سعید مدنی / زندان دماوند

بی‌تردید تفاوتی ماهوی در دامنه و ابعاد خشونت علیه دانشجویان و دانشگاهیان حامی مردم غزه و طرفدار آتش‌بس در آمریکا با سرکوب دانشجویان در اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» ایران در سال ۱۴۰۱ وجود دارد

رضا خندان / زندان تهران بزرگ

به جرئت می توانم بگویم هیچ حکومتی در تاریخ چنین جفایی نسبت به فرزندان کشورش نکرده است. آن ها مرز وحشی گری، سرکوب و خشونت عریان را جابجا کردند. زندانیانی که ساعاتی قبل، آسیب دیدگان را نجات می دادند، حالا خود، هدف حمله ی نظامیان و مقامات شده بودند

ابوالفضل قدیانی و مهدی محمودیان

لحظاتی را از نزدیک دیدیم که نفس کشیدن در میان آتش و دود و انفجار، خود به یک رویا تبدیل شده بود. زمانی که صدای جنگنده‌ها و بمب‌ها همچون کابوسی بی‌پایان بر سر ما فرود می‌آمد، زنده ماندن تنها آرزویی دست‌نیافتنی بود. هر لحظه ممکن بود صدای انفجاری دیگر، جان هر یک از ما را بگیرد

مطالب پربازدید

مقاله