عربستان و راهبرد «زر و زور و تزویر»

انتشار خبر تصمیم دبیرکل سازمان‌ملل درخصوص برداشتن موقت نام ائتلاف کشورهای عربی تحت نام عربستان‌سعودی از فهرست سیاه آن سازمان در روزهای اخیر، واکنش‌ها و تحلیل‌های مختلفی را در پی داشت.

از یک‌سو بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان‌ملل، اعلام کرده است که درج نام ائتلاف سعودی در فهرست سیاه که به دلیل کشتار کودکان اتخاذ شد اینک به علت تهدید قطع کمک‌های مالی به برنامه‌های سازمان‌ملل موجب این تصمیم شده است. وی درعین‌حال این تصمیم را دردناک‌ترین و دشوارترین تصمیم توصیف کرده است. از سوی دیگر دیده‌بان حقوق‌بشر و عفو بین‌الملل ضمن اعتراض به این تصمیم سازمان‌ملل که تحت فشار کشورها و گروه‌های مسلح ناقض حقوق کودکان در جنگ نیابتی یمن صورت گرفته است، این اقدام را موجب آسیب‌دیدن اعتبار جهانی سازمان‌ملل ارزیابی کرده‌اند.

در بررسی این رخداد باید به این سؤال پاسخ داد که چرا آمریکا درحالی‌که عوامل اصلی توسعه جنگ و خشونت‌ در منطقه و ریشه مسائلی چون حادثه ١١ سپتامبر و حضور اتباع عربستان در آن بر کسی پوشیده نیست، کماکان از سیاست‌های تجاوزکارانه عربستان در منطقه و به‌ویژه یمن و کشتار مردم بی‌دفاع آن سرزمین از عربستان‌سعودی پشتیبانی می‌کند؟! و این در حالی است که نفوذ دلارهای نفتی عربستان می‌تواند با پوشاندن واقعیات جنایات جنگی علیه کودکان و شهروندان بی‌گناه یمن اعتبار جهانی سازمان‌ملل و نهادهای حقوق‌بشری آن را زیر سؤال ببرد.

به نظر می‌رسد به قول زنده‌یاد دکتر علی شریعتی که در آستانه سالروز شهادت او قرار داریم (٢٩ خردادماه)، راهبرد «زر و زور و تزویر» در مدیریت حاکمان عربستان‌سعودی چنین پیامدهایی را در تحولات منطقه و سیاست‌های بین‌المللی موجب شده باشد. حاکمیت آل‌سعود در جایگاه نهاد دین و قدرت در عربستان و با دراختیارداشتن دلارهای نفتی و قدرت نظامی و سوءاستفاده از مناسک و ظواهر دینی این‌چنین در تقابل معارف اسلام رحمانی و ارزش‌ها و کرامت انسانی ایستادگی و بستری برای تأمین منافع کشورهای خارجی به‌ویژه آمریکا در منطقه فراهم می‌کند.

به طور اختصار، راهکار خروج از این وضعیت در منطقه، ایجاد تحول و تأمین آزادی، دموکراسی و حقوق‌بشر و حاکمیت ملت‌هاست که البته این تحول نیاز به طی فرایند توسعه آگاهی شهروندان و زمان خواهد داشت. اعتراض نهادهای مدنی و حقوق‌بشری و دولت‌ها در سراسر جهان به‌ویژه در منطقه خاورمیانه در بازنگری و توقف اجرای چنین تصمیمی در سازمان‌ملل می‌تواند مفید و تأثیرگذار باشد.

منبع: روزنامه شرق ۲۳ خرداد ۱۳۹۵

مطالب مرتبط

سعید مدنی / زندان دماوند

بی‌تردید تفاوتی ماهوی در دامنه و ابعاد خشونت علیه دانشجویان و دانشگاهیان حامی مردم غزه و طرفدار آتش‌بس در آمریکا با سرکوب دانشجویان در اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» ایران در سال ۱۴۰۱ وجود دارد

رضا خندان / زندان تهران بزرگ

به جرئت می توانم بگویم هیچ حکومتی در تاریخ چنین جفایی نسبت به فرزندان کشورش نکرده است. آن ها مرز وحشی گری، سرکوب و خشونت عریان را جابجا کردند. زندانیانی که ساعاتی قبل، آسیب دیدگان را نجات می دادند، حالا خود، هدف حمله ی نظامیان و مقامات شده بودند

ابوالفضل قدیانی و مهدی محمودیان

لحظاتی را از نزدیک دیدیم که نفس کشیدن در میان آتش و دود و انفجار، خود به یک رویا تبدیل شده بود. زمانی که صدای جنگنده‌ها و بمب‌ها همچون کابوسی بی‌پایان بر سر ما فرود می‌آمد، زنده ماندن تنها آرزویی دست‌نیافتنی بود. هر لحظه ممکن بود صدای انفجاری دیگر، جان هر یک از ما را بگیرد

مطالب پربازدید

مقاله