هديل سلام |مترجم: علی سرداری

رابطه عراق با ایران در خطر است

رابطه عراق با ایران در خطر است: آیا عراق پایبندی به دستورات آمریکا را انتخاب خواهد کرد یا با عواقب سرنوشت ساز تصمیمش روبرو خواهد شد؟

در این لحظه، عراق باید یک تصمیم سرنوشت ساز بگیرد که می تواند آینده کشور را برای همیشه تغییر دهد.

  آمریکا شرایط سختی را برای عراق در نظر گرفته است تا به آن پایبند باشد که اگر این شرایط نادیده گرفته شود، می تواند فاجعه ای کامل برای عراق به بار آورد. با خطر سقوط مالی و آشفتگی سیاسی در افق، رهبری سیاسی عراق باید انتخاب کند که آیا به خواسته های تعیین شده توسط ایالات متحده پایبند باشد یا با پیامدهای همراهی یا دستورات آمریکایی‌ها روبرو شود.

منابع مختلف رسانه ای می گویند که واشنگتن  سقف خواسته های خود را بالا برده و عراق را با دو گزینه روبرو قرار داده : یا با آمریکا باشد یا بر ضد آن.

تصمیم نخست وزیر عراق، محمد شیعه السودانی، چالشی است که نباید آن را دست کم گرفت، زیرا به توقف حمایت و روابط بین عراق و ایران مربوط می شود، اما در مقابل به عادی سازی روابط بین عراق و اسرائیل توجه دارد.

این شرایط توسط سفیر ایالات متحده در عراق، آلینا رومانوفسکی، در واشنگتن نهایی شد و نخست وزیر را  در یک دوراهی حساس  با پیامدهای سیاسی و شخصی بی شماری قرار داد.

السودانی توضیح داد که همکاری مستمر با همسایه ایرانی در شرف پایان است و هشدار داد که زمان پریدن از کشتی در حال غرق شدن تهران فرا رسیده است، در غیر این صورت عراق نیزغرق خواهد شد و به بحران هایی خواهد رسید که عراق سال ها است آن را ندیده یا نداشته است.

هیچ راه حلی وجود ندارد که هر دو طرف را بدون گوش دادن به درخواست‌های آمریکا راضی کند. امروزه  همه کشورها زیر ذره بین فدرالی آمریکا قرار دارند به خصوص نظام سیاسی در عراق تحت نظارت خزانه داری آمریکا قرار گرفته است و همه ما می دانیم که تصمیمات خزانه داری آمریکا مهمتر از تصمیمات وزارت خارجه امریکاست.

در این راستا به عراق دستور داده شده  که تمام مبادلات مالی اش را با ایران متوقف کند و بانک هایی که قبلاً چنین نقل و انتقالاتی را تسهیل می کردند، اکنون با تهدید توقیف دارایی ها و بسته شدن مواجه هستند. نخست وزیر سودانی گفته است که هرگونه تلاش برای دور زدن محدودیت های اعمال شده از سوی آمریکا بر عراق، اقدامی پرریسک خواهد بود.

این تصمیم وزن زیادی دارد و می تواند پیامدهایی فراتر از اقتصاد داشته باشد و به طور بالقوه بر کل سیستم سیاسی عراق تأثیر بگذارد. بنابراین، السودانی معتقد است که پایبندی به دستورات خزانه داری آمریکا برای باقی ماندن در قدرت کاملاً ضروری است پس هر گونه درخواستی برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق باید پس گرفته شود، زیرا از ترس ناآرامی های سیاسی بسیار بیشتر از آنچه او می گوید است، که معمولاً در عراق به آن حمله می شود.

در چارچوب هماهنگی های سیاسی که هدف اصلی آن تصمیم گیری برای بحث در مورد واقعیت های جدید سیاسی و اقتصادی بود همه رهبران در سکوت به صحبت های السودانی گوش می دادند.

برخی از رهبران پیشنهاد کردند حتی اگر مردم مجبور به پرداخت هزینه باشند، از شرایط محدود کننده دوری کنند، اما حالات چهره سودانی نشان می دهد که این موضوع قطعی شده و اکنون تنها باید به رسمیت شناخته شود.

به گفته این منابع، سخنان نخست وزیر سودانی حاکی از آن بود که عراق اکنون مانند یک دست نشانده تحت کنترل آمریکا است و چارچوب هماهنگی این واقعیت را در درون خود پذیرفته است.

در واقع همان موقع هم که واشنگتن با تشکیل یک دولت درچارچوب  هم آهنگی نزدیک به تهران موافقت کرد، می دانست چه می کند.

انتقال دلار آمریکا به همسایه ایرانی پس از این تصمیم دیگر امکان پذیر نیست، سخنان السودانی نشان می دهد که در صورت مخالفت با دستورالعمل های آمریکا، قدرت سیاسی در دست آنها ممکن است به سرعت از بین برود.
عراقی ها در حال حاضر دوران بسیار سختی را پشت سر می گذارند، زیرا شاهد تحولات سیاسی غیرمنتظره و قابل توجهی هستند.
در حال حاضر، عراق با یک تصمیم بسیار بحرانی و سرنوشت ساز مواجه است، رهبران سیاسی باید اقدامات قاطعی را برای تضمین آینده کشور و شهروندان عراقی انجام دهند.

نادیده گرفتن شرایط سخت آمریکا و تلاش برای فرار از آنها هرگز گزینه ای خوبی برای عراق نخواهد بود و هرگونه تلاش یا نیمه تلاش برای دور زدن این شرایط خطر بزرگی با عواقب ویرانگربه همراه خواهد داشت. چنین اقداماتی می تواند منجر به عواقب ناگواری از جمله فروپاشی اقتصادی و آشفتگی سیاسی برای عراق و مردمانش باشد.

در حالی که اکنون  عراق در آستانه بلاتکلیفی قرار دارد، رهبران سیاسی آن با تصمیمی حیاتی روبرو می شوند که می تواند کل مسیر آینده این کشور را تغییر دهد. یک اشتباه در اتخاذ چنین تصمیمی می تواند منجر به زنجیره ای فاجعه آمیز از حوادث منجر شود که کل منطقه را در هرج و مرج فرو ببرد. همانطور که و بیست سه سال گذشته شاهد آن بوده ایم.

منبع

مطالب مرتبط

عزت‌الله سحابی

ما به ضرورت سراسری بودن و فراگیر بودن یک نهضت نجات‌بخش در ایران پی برده‌ایم‌. «همه پاسخ به چه می‌توان کرد؟» ما به‌طور خلاصه و کلی، در سعی و تلاش برای آغاز و پرورش یک نهضت عمومی فراگیر و سراسری هستیم

محمدرضا نیکفر

جنگ به جز به فرماندهان و هوراکشانش، به بقیه حس ناتوانی می‌دهد. ماشینی عظیم به راه افتاده که منطق حرکت آن به صورت قطبی دربرابر منطق امر مردم است. چگونه می‌توان در برابر این غول آدمی‌خوار ایستاد؟

ایرج سبحانی، استاد علوم پزشکی دانشگاه کرتی پاریس، فرانسه


در سال‌های اخیر، نظم بین‌الملل که روزگاری بر پایه احترام به قواعد و گونه‌ای اخلاق جمعی بنا شده بود، با بحران بی‌سابقه‌ای مواجه شده است. نه تنها ارزش‌های مشترک مانند حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون تضعیف شده، بلکه نهادهای جهانی که وظیفه‌ی پاسداری از این ارزش‌ها را داشتند، به شدت مورد بی‌اعتمادی و تردید قرار گرفته‌اند.

مطالب پربازدید

مقاله