تقی رحمانی

دسته های دو جناح نظام و نقش رئیسی و لاریجانی

در درون نظام دیگر دو جناح منسجم وجود ندارد بلکه در درون هر جناح دسته های گوناگونی شکل گرفته است که با توجه به سن رهبر نظام و تصور از این ریاست جمهوری در ایران 8 ساله است هر دسته به دنبال تکاپوی است که بتواند منافع حفظ کند و نقش خود را بازی کند.
اصلاح طلبان قصد شرکت در انتخابات با کاندیدای حداقلی دارند اما در میانشان دسته بندی شروع شده که از دسته بندی در احزابشان متفاوت تر است . مثلا شعار های تاج زاده دیگر در قالب هیچ گروه اصلاح طلب جای ندارد. مگر این که بعد بخواهد همچنان در اردوگاه خاتمی رهبری بماند و از کاندیدای اصلاح طلبان حمایت کند.
اما مهم تر دسته های اصول گرایان هستند. در درون اصول گرایان دسته بندی ها مهم تر است چرا با کمک رهبری نظام، حکومت در نظام بر دولت فائق امده است پس برنده بازی انتخابات در دسته اصول گرایی در اینده دست بالا در نظام را خواهد داشت.
ايجاد تعادل میان دوگانه نظامیان و روحانیون، مدیریت ان به وسیله موتلفه و انجمن اسلامی مهندسین نزدیک به موتلفه در این دوره مهم است.
این دوجریان بازیگر پشت پرده شده اند که شاید باهنر شاخص ترین ان باشد.
اما طرح رئیسی و بعد امدن لاریجانی نشان از چه دارد؟
تقسیم متعادل قدرت در میان روحانیون و نظامیان با توجه به تعادل بهتر برای روحانیون در این رفتار باهنر موج می زد.
این که سپاه در تعادلی با روحانیت نظام قرار بگیرد و رهبری انان را قبول کند اما در مدیریت نقش مهم داشته باشد برنامه ای است که با امدن رئیسی قابل طرح و اجرا است.که باهنر معمار ان است و موتلفه از این نگاه حمایت می کند.
اما امدن لاریجانی مدیریت دومی است که دسته دیگر اصول گرای به ان تمسک جسته است که این روش هم باز چند منظوره است.
با امدن لاریجانی در عمل کاندیدای اصلی اصلاح طلبان هم لاریجانی می شود یا به خاطر لاریجانی در میان اصلاح طلبان ریزش مهمی به سمت وي صورت می گیرد.
لاریجانی هم باز به نفع روحانیون نظام و بورکراسی ان و تعادل با سپاه حرکت خواهد کرد. او مورد حمایت روحانیون قم است هم حمایت موتلفه را دارد.در بیت و در هم نهاد های امنیتی نفوذ دارد.
اما نکته ای که روشن نیست این است که در این انتخابات قربانی اول رئیسی است یا لاریجانی. بعد هم ایا رئیس جمهور بعدی قربانی دوم خواهد بود.
این تلاش حساب شده باهنر و بعد امدن لاربجانی برنامه دسته های اصول گرایی است. در این میان ایا دسته احمدی نژاد که حالت مرزی دارد اما هوادارانشان مرزی نیستند به کدام از این دو تن تمایل پیدا می کنند؟
توان این دو کاندیدا یعنی رئیسی و لاریجانی به حاشیه بردن جبهه پایداری ها وامثال احمدی نژاد است .
اما این اغاز ماجرا است که مناظره ها و هم بعد هم نتیجه انتخابات می تواند تغییراتی ایجاد کرد که باید لحظه به لحظه حوادث را دنبال کرد.

مطالب مرتبط

جمال کنج*

وقتی آن حسابرسی فرا برسد، مورخان مسیر را ردیابی خواهند کرد که نشان می‌دهد چگونه قوی‌ترین ملت روی زمین اجازه داده است قدرت نظامی و سیاست خارجی‌اش برای خدمت به یک کشور خارجی برون‌سپاری شود

تاملی بر راهبرد سیاسی - نظامی و نگرش ژئوپولیتیک ایران و اسراییل

سران جمهوری اسلامی بنابر تحلیل هایی که کارشناسان سیاست بین المللی آن ارائه می دادند، از درک شکل گرفتن فضای نوین زور و قلدری غافل ماندند و در عمل بی توجه به واقعیت های ژئوپولیتیک نوین و غافل از اهمیت اصل موازنه نیروها بودند، و بر این پایه از یکسو به گسترش شبکه «محور مقاومت» و آوردجویی با حریفان مختلف دست زدند، و ازسوی دیگر بی محابا به فعالیت نگرانی آفرین غنی سازی در سطح بالا ادامه دادند.
افسوس که جمهوری اسلامی توانایی عبرت گرفتن از شکست های خود را ندارد، و شکست را پیروزی قلمداد می کند، و تحقیر شدن را سربلندی وانمود می نماید.

مطالب پربازدید

مقاله