تونس شاهد اعتراضات مستمری است که شدیدترین و گسترده ترین اعتراضات از زمان کودتای قیس سعید در 25 ژوئیه 2021 تلقی می شود، روندی که تمام نیروهای سیاسی فعال در این کشور را حذف کرد و قدرت های سیاسی، پارلمانی و قضایی را در دستان رئیس جمهور متمرکز نموده است. در شرایطی که سیاست های دولت به فرار سرمایه گذاران و گردشگران خارجی انجامید ، این دولت نتوانست حمایت های اقتصادی کشورهای عرب رابرغم حمایت های سیاسی کودتا از سوی کشورهای غربی وعربی ، دریافت نماید.
سیاست های یکجانبهی سعید به دلیل گرانی مواد غذایی ، کمبود کالاهای اساسی و حتی داروها و بطری های آب کشور را در یکی از بدترین بحران های اقتصادی و معیشتی فرو برد و به نارضایتی شدید منجر شد و به سقوط ارزش پول محلی انجامید. نرخ تورم به 10 درصد نزدیک شد و تونسی ها ساعت ها در مقابل نانوایی ها و مغازه ها برای خرید کالاهای یارانه ای نیز با وجود افزایش 4 برابری قیمت سوخت به دلیل کمبود بنزین در مقابل پمپ بنزین ها صف کشیده و منتظر ماندند. امسال همه این پیامدها سطح فقر و بیکاری را بالا برد و به موج مهاجرت غیرقانونی کمک کرد تا جایی که غرق شدن جوانان تونسی در دریا به یک خبر غم انگیز روزانه تبدیل شد5
دولت تونس از بدو تولد به کلاسی تبدیل شده است که دستورات رئیس جمهور را دریافت می کند، به سخنرانی های او گوش می دهد و درخواست های او را اجرا می کند. علت بحران کنونی نیز فرار سرمایه گذاری ها، کاهش ارز ، کاهش صادرات ،کسری تجاری در نیمه اول سال جاری به میزان 3.6 میلیارد دلار و افزایش نرخ جرایم مرتبط با مراجع و دستگاه های ذی ربط آن مانند ارتشاء رشوه، دلالی و فساد مالی بود.
همانطور که انتظار می رفت، دولت با توجه به در آستانه ورشکستگی قرار گرفتن و با توجه به این که کسری تجاریاش به 5.32 میلیارد دلار رسیده ، با مقصر دانستن “فساد”، “بازار سیاه”، تورم جهانی وربط آن به بحران اوکراین به ایدهی وام گرفتن از خارج و پذیرش شرایط طلبکاران عمده بین المللی تسلیم شد.
اعتراضات اخیر همزمان با اعلام خبر صندوق بینالمللی پول مبنی بر توافق با تونس برای اعطای 1.9 میلیارد دلار به این کشور در طی 48 ماه بود. با این حال، دولت تونس هنوز برنامه «اصلاحات» مورد انتظار خود را توضیح نداده است ، زیرا ممکن است در عمل باعث التهاب خیابان علیه او شود،اعتراضات اخیر با کشته شدن یک جوان در اثر جراحات وارده در جریان تعقیب و گریز نیروهای امنیتی که همزمان با دفن آخرین غرق شدگان مهاجرت غیرقانونی در گورهای ناشناس بود، آغاز شد. مردم می خواهند رژیم را سرنگون کنند». آنها همچنین شعارهایی در محکومیت کودتا و دیکتاتوری سردادند.
تونس اولین انقلاب عربی بود که الهام بخش موسوم به بهار عربی شد و آخرین انقلابی هم هست که مورد حمله ضد انقلاب عربی و محلی قرار گرفته است. این راه واقعی برای دستیابی به عدالت و توسعه برای تونسی ها است. نه استقراض خارجی و پاداش مناصب دیپلماتیک (همانطور که در رای گیری اخیر مجمع عمومی سازمان ملل در مورد اوکراین اتفاق افتاد) برای التماس یا انتظار هدایای کشورهای ضد مردمی برای اعطای امتیازات.
————-
منبع: القدس العربی