با شروع تحریم نفتی اروپا و افزایش مشکلات برای خریداران عمده نفت ایران( چین،هند،ترکیه،آفریقای جنوبی،ژاپن و کره شمالی ) تولید ناخالص ایران با بیش از 40 درصد کاهش در سال 2012 روبرو خواهد شد و این به معنی از دست رفتن 80 درصد درآمد ملی ایران خواهد بود.
تهران در حال تلاش برای انطباق خود با فشار مضاعف بین المللی است بدون آنکه برنامه هسته ای مناقشه انگیز خود را شفاف سازی کند.
در ایران وضعیت جدی است؛ چیزی نمی توان گفت جز اینکه جمهوری اسلامی نبرد مرغ را باخته است. کمبود مرغ که ایرانی ها در بیشترغذاهای خود از آن استفاده می کنند به بهترین سمبل جنگ اقتصادی غرب علیه رژیم ایران تبدیل شده است، جنگی که غرب برای شفاف سازی برنامه هسته ای مخفیانه ایران به راه انداخته است.
پس از افزایش تحریم های اقتصادی اروپا و امریکا علیه ایران در اول ژوئیه 2012، قیمت مرغ از کیلویی سه هزار تومان (1.4 یورو) در عرض سه هفته به نه هزار تومان(4 یورو) افزایش پیدا کرده است.
روز دوشنبه 23 ژوئیه، مردم نیشابور(شمال غربی ایران) در اعتراض به کمبود مرغ و افزایش قیمت ها دست به تظاهرات زدند. در تمامی کشور صف های طولانی در مقابل فروشگاه های عرضه مرغ به قیمت دولتی به مبلغ 4700 تومان وجود دارد. نارضایتی ها به حدی است که اسماعیل احمدی مقدم رئیس پلیس کشور، از تلویزیون ایران درخواست کرده است تا از پخش فیلم هایی که خوردن مرغ را نشان می دهد خودداری کند. وفتی نمی توان تب را پائین آورد باید دماسنج را شکست.
استان گیلان (شمال ایران) دست به ابتکار زده است و به روزنامه نگاران این امکان را داده است که با ارائه کارت خبرنگاری خود، مرغ را به قیمت دولتی خریداری کنند. محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در26 ژوئیه به رسانه های داخلی دستور داد تا مشکلات اقتصادی را بزرگنمایی نکنند و تلاش رسانه های خارجی برای ملتهب کردن فضا را خنثی کنند. یدالله جوانی یکی از مشاوران رهبر ایران آیت الله علی خامنه ای هشدار داد “غرب به دنبال جدا کردن ملت از نظام است”.
در نگاه اول به سختی می توان ارتباطی بین قیمت مرغ و تحریم های هدفمند نظامی – صنعتی مرتبط با فعالیت های هسته ای یافت. در واقع به نظر می رسد کاهش ارزش پول ملی ایران ( 40 درصد از فوریه 2012) واردات گندم و طلا را با مشکل مواجه کرده است.این سقوط، نتیجه غیر مستقیم تحریم های همه جانبه سیستم بانکی ایران که شامل بانک مرکزی و شرکای خارجی اش نیز می شود، می باشد.
“پس از بایکوت آفریقای جنوبی به دلیل آپارتاید، هیچگاه چنین تلاشی برای جداکردن یک کشور از بقیه جهان دیده نشده است”.هنری ان زولین وکیل فرانسوی ایرانی الاصل متخصص در تجارت، به صورت ویژه برای بررسی آثار تحریم های امریکا و برای اعمال شدیدتر و همه جانبه ترتحریم های امریکا علیه ایران در دوبی مستقر شده است.هدف او به مراتب فراتر از مبارزه با برنامه هسته ای ایران است. این یک تلاش شدید،سیستماتیک و طراحی شده برای به زانو درآوردن ایران به لحاظ اقتصادی است.
نمونه هایی ازاین دست بیش از ده ها مورد است، به عنوان مثال بانک HSBC چند هفته قبل با یک ایرانی ثروتمند که در خارج ازکشور زندگی میکند تماس گرفته و به او اطلاع داده است که تنها دو هفته برای خارج کردن میلیون ها دلار پول خود از این بانک قبل از بسته شدن حسابش فرصت دارد.
یک تاجر ایرانی ساکن دوبی در نوامبر 2011 به دلیل ارسال پیچ هایی به ایران از طریق DHL که احتمال استفاده از آنها در صنعت هوا فضا وجود دارد، در فرودگاه پراگ دستگیر و همچنان در بازداشت به سر می برد .
تحریم ها همچنین شامل شرکت هایی که قصد صادرات فرش و پسته از ایران به خارج را دارند نیز می شود. در تمامی موارد مشکل همان مساله سابق است: عدم امکان ارسال پول از ایران یا به ایران از طریق سیستم بانکی.
یک منبع دیپلماتیک گفت: “هیچ هفته ای نیست که یک نماینده از خزانه داری امریکا به دوبی نیاید و مدیران بانک ها، شرکت های بیمه و موسسه های خارجی را برای قطع تمامی ارتباط ها با ایران تشویق نکند”.فشار امریکایی ها به شدت موثر واقع شده است، شرکت فرانسوی زعفران ترجیح داده است برای افزایش شانس خود در مناقصه های امریکا از کار در ایران انصراف دهد.
باراک اوباما رئیس جمهور امریکا در 31 ژوئیه اعلام کرد که درصدد افزایش دوباره تحریم ها بر بخش نفتی ایران است. همچنین امریکا دسترسی بانک عراقی الاف و بانک چینی کنلن را به بخش اقتصادی این کشور به دلیل هموار کردن مسیر جابجایی میلیون ها دلار از طریق بانک های ایرانی برای فغالیت های گسترش سلاح های اتمی، ممنوع کرد.
کنگره امریکا در روز چهارشنبه اول اوت با تصویب قانونی، این مجازات ها را برای تمامی اشخاص یا شرکت هایی که در زمینه گاز طبیعی، نفت و اورانیوم ایران فعالیت می کنند سنگین تر کرد.در مقابل این فشار بی سابقه به نظر می رسد حکومت ایران از مواجه شدن با آن خودداری کرده و نشان داده است که قصد دارد با بسیج ملی و تمرکز بر وطن پرستی ایرانی ها تاثیر تحریم ها را به حداقل برسانند تا ضعیف به نظر نرسند و روحبه خود را از دست ندهند.
همچنین رهبر ایران آیت الله علی خامنه ای روز یکشنیه 29 ژوئیه در دیدار با مدیران کارخانه ها اعلام ریاضت اقتصادی کرد.
محمود بهمنی رئیس بانک مرکزی ایران به صورت واضح این را یک جنگ اعلام کرده و گفت ” مانند مبارزه نظامی که در آن از تاکتیک های جنگی استفاده می شود ما نیز برای شکستن این تحریم ها باید یک جنگ اقتصادی نامنظم را در نظر بگیریم”.
با شروع تحریم نفتی اروپا و افزایش مشکلات برای خریداران عمده نفت ایران( چین،هند،ترکیه،آفریقای جنوبی،ژاپن و کره شمالی ) تولید ناخالص ایران با بیش از 40 درصد کاهش در سال 2012 روبرو خواهد شد و این به معنی از دست رفتن 80 درصد درآمد ملی ایران خواهد بود.
لوموند سوم اوت
سایت ملی – مذهبی محلی برای بیان دیدگاههای گوناگون است。