الدكتور خيام الزعبي|مترجم: علی سرداری

آیا دوره الجولانی) در سوریه (تمام شده است؟!

تظاهرات گسترده مخالفان با هیئت تحریرالشام که از سقوط رهبر آن، ابو محمد الجولانی، در چارچوب انقلابی که از 4 ماه پیش برای سقوط او آغاز شده است، ادامه دارد. این در حالی است که هیئت تحریرالشام برای جلوگیری از تظاهرات در شهرها، روستاها و شهرستان‌های شمال غربی سوریه، یک حصار امنیتی بزرگ ایجاد کرده است. این وضعیت به وضوح نشان‌دهنده‌ی حجم نارضایتی مردمی و تمایل به خلاص شدن از الجولانی و گروهش به هر قیمتی است ..”

در این زمینه، دامنه اعتراضات علیه الجولانی در حال افزایش و گسترش به مناطق مختلف است هرچند با استفاده از وسایل نقلیه زرهی و سلاح گرم متفرق شدند اما خواستار اصلاحات واقعی، آزادی بازداشت شدگان مظلوم، سرنگونی الجولانی و برچیده شدن دستگاه امنیت عمومی به شکل کنونی آن و ورود به مرحله جدیدی شده است رهبری و یگان‌های امنیتی و وفاداران وابسته به هیئت تحریر نسبت به چندین خطر هشدار می‌دهد. آنها  با صدور دستورالعملی مبنی بر محاصره تظاهرات و جلوگیری از حرکت آنها بین روستاها و شهرها به جلوگیری از رسیدن تظاهرات به شهر ادلب با استفاده از استقرار یگان های نظامی و خودروهای زرهی در جاده ها و تیراندازی تصادفی برای ارعاب تظاهرکنندگان و متفرق کردن آنها با گاز اشک آور  اقدام کردند.

شکی نیست که توسل الجولانی به استفاده از خشونت علیه تظاهرکنندگان نتیجه ناکامی او در دستیابی به برآوردن خواسته های مردم و ناتوانی اش در انجام اصلاحات است که او را بر آن داشت تا نیروهایش را در مناطق غیرنظامی مستقر کند تا از گسترش تظاهرات مردمی جلوگیری و آنها را متلاشی کند . زیرا در نتیجه ادامه تظاهرات ، تحریر الشام تسلط مرکزی  خود را در منطقه از دست خواهد داد به همین دلیل آنها برای کنترل ادلب اگر مجبور به تقویت ساختار دولت نجات (بازوی غیرنظامی خود) و یا تقویت بازوی نظامی بپردازند به منزله تضعیف بازوی دیگرش خواهد شد .

به همین دلیل الجولانی در تلاش های خود برای سرکوب این اعتراضات مردمی و یا خاموش کردن این جنبش موفق نخواهد شد، صرف نظر از اینکه چقدر ممکن است به خشونت متوسل شود. زیرا اوضاع در مناطق شمال روسیه با وجود تهدید الجولانی به سمت تشدید و درگیری با مردم و معترضان پیش می رود و در نتیجه میخ نهایی بر تابوت سازمان جنایتکار او در ادلب زده می شود.

امروز شرط اول بر روی آگاهی مردم سوریه و شرط دوم بر روی مقاومت و مبارزه و شجاعت آنها در برابر نیروهای افراطی است که تاکنون چندین مرحله تعیین کننده را در مبارزه سوریه به دست آورده است. دولت سوریه به نمایندگی از ارتش و پلیس، مصمم به تایید اقتدار و توانایی آن در تحمیل امنیت و محاصره گروه های خشونت آمیز است . از این منظر، طرف های بین المللی با توجه به منافع و سیاست‌هایشان،مجبور به تجدید نظر در مواضع خود شدند حقایق را در صحنه شکل می‌دهند، به‌ویژه پس از آشکار شدن ناکامی «تحریرالشام» در ارائه پوشش مردمی برای طرح های خود واعمال خشونت در این کشور که منجر به افزایش سطح نفرت نسبت به آن شد و شهرت آن را با تروریسم خدشه دار کرد و خواسته های مردمی برای حذف شبه نظامیان و سازمان های مسلح و اعلام آنها در ردیف گروه های تروریستی افزایش یافت.

از این رو، تنها نقشه راه ممکن برای دستیابی به امنیت و ثبات در سوریه، نقشه‌ای است که از رویارویی با چالش‌های کنونی با دوراندیشی و شرط‌بندی برای آینده، به دور از وابستگی به گذشته و تسویه حساب‌های کوچک آن و کار زیر یک سقف آغاز شود. یک پروژه سیاسی که همه اجزای سوریه جدید مورد نظر را در بر می گیرد. اولین هدفی که باید روی آن متمرکز شود، آشتی میان همه فرقه ها و احزاب حاضر در صحنه سوریه و تلاش برای یافتن اهداف و معانی مشترک و متحد کننده برای ان که بتواند همه مردم سوریه را زیر یک سقف جذب و جمع کند.

در پایان، مقاله خود را با این جمله به پایان می‌برم که به نظر می رسد سازمان‌های مسلح پس از انجام قتل‌عام علیه شهروندان، و از دست دادن همدلی مردم و باخت تمام شرط‌بندی‌های بزرگ خود نمی تواند در رقابت با میلیون ها نفری که حضورشان در سوریه را رد می کنند، پیروز شود . بنابراین، آنها باید بر روی ادامه حضور آن در حمایت از امنیت و ثبات منطقه ای با توجه به شرایط پیچیده بین المللی در این منطقه شرط بندی کنند.

روزهای اینده ادلب شاهد تحولات و پیروزی های بسیاری خواهد بود و پرچم سوریه بر فراز سرزمین ادلب برافراشته خواهد شد و مردم سوریه پرچم های سیاه بیگانگانی را که قصد جدا کردن شهر ادلب را داشتند در هم خواهند پاشید و ضربه سختی به این گروه ها خواهند زد ضربه ای که تأثیرات مستقیمی بر بحران سوریه خواهد گذاشت و به تغییر مواضع پارامترهای بسیاری در عرصه های منطقه ای و بین المللی خواهد انجامید.

منبع : العربی الجدید

مطالب مرتبط

آصف بیات

«فوراً تخلیه کنید؟ کجا؟» یکی از دوستانم در تهران پرسید؛ «اصلاً می‌دانند تهران کجاست؟ آیا تا به حال در خیابان‌ها یا بازار بزرگ آن پرسه زده‌اند تا زندگی پر جنب و جوشش را حس کنند؟» تهران شهری با حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت است

عزت‌الله سحابی

ما به ضرورت سراسری بودن و فراگیر بودن یک نهضت نجات‌بخش در ایران پی برده‌ایم‌. «همه پاسخ به چه می‌توان کرد؟» ما به‌طور خلاصه و کلی، در سعی و تلاش برای آغاز و پرورش یک نهضت عمومی فراگیر و سراسری هستیم

محمدرضا نیکفر

جنگ به جز به فرماندهان و هوراکشانش، به بقیه حس ناتوانی می‌دهد. ماشینی عظیم به راه افتاده که منطق حرکت آن به صورت قطبی دربرابر منطق امر مردم است. چگونه می‌توان در برابر این غول آدمی‌خوار ایستاد؟

مطالب پربازدید

مقاله