منبع : الجزیره ترجمه علی سرداری

آیا بایدن از اتحاد اسرائیل و کشورهای خلیج فارس ضد ایران هیجان زده می شود؟

تلوزیون الجزیره با شخصیت هایی  که در دولت های آمریکا از جایگاه های مهمی برخوردار بوده اند گفت و گویی را توسط محمد المنشاوي صورت داده است ۰همه این گفت و گوها درباره مسافرت بایدن  به منطقه خاورمیانه صحبت کرده اند و جناب آقای سرداری این گفتگوها را به فارسی برگردانده است.

متن:

نظر دیوید دی روش، فرمانده سابق نظامی و استادیار در حال حاضر مرکز مطالعات استراتژیک خاور نزدیک و جنوب آسیا در دانشگاه دفاع ملی پنتاگون، در مصاحبه با الجزیره نت درباره سفر بایدن به خاورمیانه این گونه بود که :«گام های ادغام نظامی اسرائیل با کشورهای خلیج فارس بسیار پیچیده هست و اجرای آنها دشوار است شیخ محمد بن زاید، رئیس امارات متحده عربی (سمت چپ) در نهم ژوئن در ابوظبی از نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل پذیرایی کرد.توسعه فوق العاده در روابط امنیتی اسرائیل با امارات و بحرین برای بسیاری از ناظران در داخل و خارج از واشنگتن، پایتخت آمریکا، تعجب آور است. به گفته ناظران، تمایل اسرائیل برای استقرار رادارهای مشترک در مناطق خلیج فارس شدت یافته است وآن تهدید مستقیم برای امنیت ملی ایران می باشد.
هشدار ایران به برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس برای تصمیم گیرندگان در واشنگتن که موضعی دوگانه در قبال اوج گیری تنش در خلیج فارس اتخاذ می کنند، تعجب آور نبود.
از یک سو، آن ها از هر گونه همکاری نظامی که عادی سازی روابط اسرائیل با هر کشور عربی را تقویت ،ونیز حمایت می کنند و از سوی دیگر رئیس جمهور آمریکا در تلاش است تا توافق هسته ای با ایران را احیا کند و بسیاری از تحریم های اعمال شده علیه ایران را لغو کند و درآمدهای ارزی سخت آن را دو برابر نماید.»

*بایدن از متحدان خود: اسرائیل و اعراب حمایت می کند

دیوید پولاک، یکی از مقامات سابق وزارت امور خارجه و دفاع و اکنون کارشناس موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک، نیز معتقد است که «دولت بایدن می خواهد به متحدان خود – اعراب و اسرائیل را- در دفاع از خود در برابر ایران کمک کند.» پولاک در گفت و گو با الجزیره نت افزود:«هیچ تناقضی بین این دو هدف وجود ندارد.زیرا این یک استراتژی برای بازدارندگی ایران است و شاید این امر باعث شود تا ایران بار دیگر برای رسیدن به توافق تلاش کند.»
دولت بایدن تمام تلاش خود را برای ادغام نظامی اسرائیل با شبکه متحدان خود در منطقه انجام می دهد. در اول سپتامبر گذشته، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اعلام کرد که اسرائیل رسماً وارد حوزه مسئولیت نظامی فرماندهی مرکزی «سنتکام» شده است و این اقدام یک سال پس از امضای قراردادهای موسوم به ابراهیم و در حالی صورت گرفت که چندین کشور عربی مانند امارات، بحرین و مراکش روابط خود را با اسرائیل عادی کردند. اقدام اخیر پنتاگون امکان تقویت هماهنگی بین نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه،و شرکای عرب آن و متحدش اسرائیل را فراهم می کند.، در زمانی که دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا بر مقابله با تهدیدات فزاینده ایران متمرکز شده است.

در سال 1983 (EUCOM) با توجه به وضعیت خصومت بین اسرائیل و کشورهای عربی که ستون فقرات دامنه عملیات فرماندهی مرکزی را تشکیل می دهند، از آنجایی که طی دهه های گذشته، اسرائیل در محدوده  تاسیس شده قرار گرفته است..

به دلیل وضعیت خصومت بین اسرائیل و کشورهای عربی که ستون فقرات دامنه عملیات فرماندهی مرکزی را تشکیل می‌دهند، در دهه‌های گذشته، اسرائیل در محدوده فرماندهی اروپا از زمان تاسیس آن درآن1983 قرار گرفته است.

از جانب دیگر، کنگره در تلاش است تا دولت بایدن را ترغیب کند برای ادغام اسرائیل با کشورهای حاشیه خلیج فارس اقدامات بیشتری انجام دهد و اعضای هر دو حزب پیشنهاد قانونی ارائه کرده اند که از پنتاگون خواسته شده است تا به ادغام دفاع هوایی کشورهای متحد خاورمیانه کمک کند. همکاری امنیتی در برابر تهدیدات تهران این قانون را پیشنهاد می کند که واشنگتن هم به اسرائیل و هم به کشورهای عربی در هماهنگی دفاع هوایی خود در برابر ایران از طریق اقدام پنتاگون برای ادغام پدافند هوایی با  این کشورها و پیوند آن ها با یکدیگر باشند.

*ترس ازبالا گرفتن تنش بی سابقه

از زمان پیروزی انقلاب ایران در سال 1979، روابط ایران و اسرائیل با درجات مختلفی از تنش، و جنگ های نیابتی مواجه بوده است. جردن ریمر، کارشناس استراتژیک نظامی است، در مصاحبه با الجزیره نت، اشاره کرد که تنش فعلی با آنچه در سال های گذشته می دانستیم متفاوت است.

ریمر در همین باره گفت: «تنش کنونی از نظر گستردگی حملات بین دو کشور – هم از نظر کمیت و هم از نظر تنوع دامنه ها – و تمایل به استفاده مکرر آشکار از زور منحصر به فرد است. ما شاهد این جنگ سایه بین ایران و اسرائیل بوده ایم.  در هوا، زمین، دریا و فضای مجازی خشمگین است. برای اولین بار شاهد حملات مکرر ایران و اسرائیل به کشتی‌های یکدیگر بوده‌ایم که در آن جان‌هایی از دست رفتند. همچنین شاهد معرفی حملات پهپادی از جمله از کشورهای همسایه.»

رایمر که پیش از این چندین سمت در وزارت امور خارجه، وزارت دفاع و ستاد مشترک ارتش مرتبط با خاورمیانه داشت، تاکید می کند که همیشه این احتمال وجود دارد که حملات متقابل بین اسرائیل و ایران به یک اقدام آشکار تبدیل شود.
نتیجه آن می تواند جنگ، محدود یا طولانی، به دلیل اشتباه محاسباتی، یا عبور یکی از دو کشور از آستانه تحمل خشونت یا تلفات طرف مقابل نیز باشد اما به نظر می رسد تا کنون، رهبران دو کشور قصد دارند هر چند با آرامش درگیری را ادامه دهند، تا اطمینان حاصل شود که آن ها مجبور به ورود به جنگی فراگیرتر از تشدید جنگ قبلی نمی شوند.

از سوی دیگر، چارلز دان، یک مقام سابق اطلاعاتی و در حال حاضر محقق در موسسه خاورمیانه، گفت «آن چه که اکنون در همکاری نظامی اسرائیل با برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس در حال رخ دادن است، تهدیدی برای ایران است»
وی افزود: «شاید ایران به این نتیجه رسیده باشد که حجم تهدیدها و فشارها علیه خود در حال افزایش است. بنابراین تصمیم گرفت  به سراغ گزینه هسته‌ای برود،. ، جنگ روسیه علیه اوکراین به محاسبات کشوری مانند ایران افزود همانطور که سناریوهای رویارویی با کشور بزرگی مانند ایالات متحده را پیش بینی کرده است.»
نظر تشارلز دان، در مصاحبه ای با الجزیره اما این است که «ایران ممکن است به محیط خصمانه اطراف خود نگاه کند و آن را از طریق مثال کره شمالی یا حتی مثال حمله روسیه به اوکراین، به عنوان نمونه ای از آنچه باید انجام دهد، قضاوت کند. یا حداقل اگر به فکر نادیده گرفتن این موضوع هست، حساب های هزینه را به طور جدی افزایش دهند.»
*پیچیدگی های هماهنگی نظامی اسرائیل با کشورهای حاشیه خلیج فارس
نظردیوید دی ، فرمانده سابق نظامی و در حال حاضر استادیار مرکز مطالعات استراتژیک خاور نزدیک و جنوب آسیا در دانشگاه دفاع ملی پنتاگون، در مصاحبه با الجزیره نت نیز این بوده است که «گام های ادغام نظامی اسرائیل با کشورهای خلیج فارس بسیار پیچیده هستند و اجرای آنها دشوار می باشد.»

دی  خاطرنشان کرد که:« لایحه پیشنهادی در حال مذاکره یا هماهنگی با دولت بایدن نیست، در عین حال مخالفت دولت با آن دشوار خواهد بود. اعضای کنگره معتقدند که آنها به حل مشکل طولانی مدت کمک می کنند. آن ها جدا از کسانی که بیش از یک دهه تلاش کرده اند تا شرکای ما در خاورمیانه را به توسعه سیستم دفاع هوایی و موشکی مشترک وادار کنند،که اکنون نیز دارند  در آن روند تلاش  می کنند.»
این کارشناس نظامی اذعان دارد که «سامانه یکپارچه پدافند هوایی برای کمک به مقابله با تهدید موشکی بالستیک ایران بسیار مفید است . وجود شبکه توزیع شده از حسگرها و موشک‌های پدافند هوایی، سیستمی موثر را فراهم می‌کند تا موشک‌ها را بلافاصله پس از پرتاب آن‌ها شناسایی کرده و آنها را بهتر از سامانه‌های دفاعی متعلق به هر کشور منفرد رد گیری کند. ، سیستمی موثر را فراهم می‌کند و می‌تواند موشک‌ها را بلافاصله پس از پرتاب آن‌ها راشناسایی کرده و آنها را بهتر از سامانه‌های دفاعی متعلق به هر کشور منفرد را ردگیری کند.»

دی در عین حال تأکید می کند که «این تصور بسیار پیچیده و اجرای آن در زمین بسیار دشوار است» و او هم چنین می گوید که «حتا در میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، مقاومت در برابر اتصال شبکه های پدافند هوایی آنها وجود دارد» و افزود : «اسراییل به این ترکیب احتمالاً مشکل را بیشتر از اینکه آن را برطرف کند پیچیده تر می کند. مساله نداشتن این سیستم های دفاعی است. موضوع در اختیار داشتن این سیستم های دفاعی نیست، بلکه عدم اعتماد به نفس است که آن اطمینان در دسترس نیست، حتی پس از توافقات مصالحه در سطح بالا، اعتماد وجود ندارد. آیا امارات می تواند سایت های محافظت نشده خود را به اسرائیل نشان دهد؟آیا امارات می تواند مواضع حفاظت نشده خود را در یک سیستم دفاعی یکپارچه به اسرائیل نشان دهد ویا بالعکس.آیا واقعا فکرمی کنید که اسرائیل جزئیات دفاع هوایی راکتور هسته ای دیمونا را با مصر،بحرین و ابوظبی درمیان بگذارد؟ این همان چیزی است که لایحه پیشنهادی کنگره خواستار آن است۰»

*بایدن به اسرائیلی ها چه خواهد گفت؟
موضوع رویارویی با ایران در رأس سفر جولای آینده رئیس جمهور بایدن به منطقه خواهد بود که با این چشم انداز وی را به اسرائیل و پادشاهی عربستان سعودی خواهد برد.

پولاک در گفت و گو با الجزیره نت اشاره کرده است که «جو بایدن، دراین سفربه اسرائیلی ها خواهد گفت که واشنگتن شرایط خود را در رابطه با پرونده های توافق هسته ای برای دستیابی به توافق کاهش خواهد دادو اسرائیلی ها آن را خواهند پذیرفت۰»

جورجیو کافیرو، مدیر مؤسسه مطالعات خلیج فارس در پایتخت آمریکا، نیز در همین باره گفت: «صرف نظر از این که بایدن با رهبران اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج فارس چه صحبتی خواهد کرد، و مهم نیست مذاکرات هسته ای ایران چگونه پیش برود، می توان شرط بندی کرد که امارات وبحرین از یک سو واسرائیل ازسوی دیگر، آن ها به تلاش های خود برای ایجاد یک مرکز امنیتی جدید در منطقه ناآرام که از استقلال فزاینده از واشنگتن برخوردار هستند، ادامه خواهند داد.»

مطالب مرتبط

آصف بیات

«فوراً تخلیه کنید؟ کجا؟» یکی از دوستانم در تهران پرسید؛ «اصلاً می‌دانند تهران کجاست؟ آیا تا به حال در خیابان‌ها یا بازار بزرگ آن پرسه زده‌اند تا زندگی پر جنب و جوشش را حس کنند؟» تهران شهری با حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت است

عزت‌الله سحابی

ما به ضرورت سراسری بودن و فراگیر بودن یک نهضت نجات‌بخش در ایران پی برده‌ایم‌. «همه پاسخ به چه می‌توان کرد؟» ما به‌طور خلاصه و کلی، در سعی و تلاش برای آغاز و پرورش یک نهضت عمومی فراگیر و سراسری هستیم

محمدرضا نیکفر

جنگ به جز به فرماندهان و هوراکشانش، به بقیه حس ناتوانی می‌دهد. ماشینی عظیم به راه افتاده که منطق حرکت آن به صورت قطبی دربرابر منطق امر مردم است. چگونه می‌توان در برابر این غول آدمی‌خوار ایستاد؟

مطالب پربازدید

مقاله