كناره‌گيري برني سندرز

آيا كناره‌گيري برني سندرز از انتخابات و رقابت‌هاي درون حزبي به موقع و طبيعي بود؟ خاتمه كمپين وي چگونه ارزيابي مي‌شود؟ به عنوان يك سوسياليست دموكرات، برني سندرز همواره يك پا در حزب دموكرات داشت و يك پا خارج از حزب.
وي از زمان مسند شهرداري برلينگتون در ايالات ورمانت، همواره مترقي‌تر و چپ‌تر از پارادايم معمول در حزب دموكرات بود. سپهر سياسي در حوزه عمومي امريكا به‌گونه‌اي ا‌ست كه بر خلاف كشور‌هاي اروپا و كانادا، هيچ‌گاه در امريكا يك حزب سوسيال دموكرات شكل نگرفت. دو حزب جمهوريخواه و دموكرات، هر دو در سمت راست يك حزب سوسيال دموكرات قرار مي‌گيرند.
در تاريخ امريكا، فقط اقدامات دولت فرانكلين روزولت (در زمان ركود سال 1930) به رويكرد سوسيال دموكرات تا حدودي شباهتي داشت.  كمپين برني سندرز در سال 2016 يا 2020 با دو فرآيند متضاد روبه‌رو بود. از طرفي شخص سندرز و پلتفرم مترقي وي با تعصب فرهنگي ضدسوسياليستي جامعه امريكا (ايديولوژي) مواجه بود. ولي از طرف ديگر، موفقيت چشمگير وي در بسياري از ايالات نشانگر آن بود كه به‌رغم «ايديولوژي امريكايي»، بخشي از جمعيت امريكا پذيراي برنامه‌هاي مترقي و مردمي سندرز است. (شعار‌هاي كمپين باراك اوباما در سال 2007، تمركز بر «تغيير و تحول» داشت، ولي در عين حال مراقب بود كه ايدئولوژي مسلط را به چالش نكشد).
در پانزده ماه كمپين انتخاباتي بين 18 كانديداي حزب دموكرات، سندرز در نظرسنجي‌ها همواره بين رتبه اول و سوم در نوسان بود. عوامل تعيين‌كننده تصميم اخير سندرز اين بود كه در روز سوپر سه‌شنبه سوم مارس كه انتخابات در ايالات كثيري برگزار شد و سندرز از جو بايدن عقب افتاد و نمايندگان (دليگت‌هاي) بايدن اضافه شد.
شبكه‌هاي رسانه‌اي همه به‌طور منظم عليه سندرز به كار افتاده كه با پلتفرم كمپين و خود سندرز مخالفت كنند. اين روند قطعا شوك‌آور بود، چراكه رسانه‌ها ‌بايد موضع ظاهري «بي‌طرفي» را حفظ كنند. نيويورك‌تايمز در صفحه اول خود مقالاتي منتشر كرد كه سندرز در زمان شهرداري برلينگتون با شهري در اتحاد شوروي دوستي ورزيده بود. هدف اين بود كه سندرز را افراطي چپ معرفي كنند.
تحليلگران شبكه ان‌بي‌سي، به نوبت به پلتفرم كمپين سندرز عيب مي‌گرفتند. فريد زكريا در برنامه سي‌‌ان‌ان خود، با 10 انتقاد مستقيم از سندرز برنامه‌اش را شروع كرد. اين تلاش‌ها به‌طور آشكار قطعا در عقب افتادن سندرز بي‌اثر نبود.
چند روز بعد از اينكه برني سندرز كناره‌گيري خود را به‌طور رسمي اعلان كرد، روزنامه نيويورك تايمز (9 آوريل، صفحه 22) اذعان داشت كه در اواخر ماه فوريه دست‌اندركاران حزب دموكرات بسيج شدند كه جلوي سندرز را بگيرند. قبل از روز سوم مارس كانديدا‌هاي مختلف به نفع بايدن كناره‌گيري كردند قطعا اين اقدام عليه كمپين سندرز بود.  در سال 2016 نيز كميته ملي حزب دموكرات به نفع هيلاري كلينتون عليه سندرز اقداماتي در پشت پرده انجام داده بود. به همين جهت بعد از انتخابات 2016، خانم واثرمن، رييس كميته ملي حزب و نماينده كنگره از فلوريدا، از رياست كميته ملي به‌طور بي‌سر و صدا كناره‌گيري كرد.

مطالب مرتبط

ایرج سبحانی، استاد علوم پزشکی دانشگاه کرتی پاریس، فرانسه


در سال‌های اخیر، نظم بین‌الملل که روزگاری بر پایه احترام به قواعد و گونه‌ای اخلاق جمعی بنا شده بود، با بحران بی‌سابقه‌ای مواجه شده است. نه تنها ارزش‌های مشترک مانند حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون تضعیف شده، بلکه نهادهای جهانی که وظیفه‌ی پاسداری از این ارزش‌ها را داشتند، به شدت مورد بی‌اعتمادی و تردید قرار گرفته‌اند.

جمال کنج*

وقتی آن حسابرسی فرا برسد، مورخان مسیر را ردیابی خواهند کرد که نشان می‌دهد چگونه قوی‌ترین ملت روی زمین اجازه داده است قدرت نظامی و سیاست خارجی‌اش برای خدمت به یک کشور خارجی برون‌سپاری شود

مطالب پربازدید

مقاله