برگردان به فارسی ار علی سرداری
مقدمه.
گزارش القدس عربی از پای تخت تونس به دو گرایش می پردازد که نخستین گرایش نهادهای جامعه مدنی هستند که در پی احقاق حقوق خویشند.
در مقابل این خواست مدنی وحقوق شهروندی، روحانیان بابه کار بردن بدترین واژه ها با طرفداران جامعه مدنی برخورد می کنند.در همین راستا نهاد الازهر وحزب النهضه در تونس با این طرح برخورد منفی کردند.
پس از این تظاهرات بسیاری از روحانیان در کشورهای عربی بر آشفتند وعلیه این خواست بر حق مردم تونس فریاد وا اسلاما سر دادند.
در این میان روحانیان پاسخهایی که به این خواسته ها می دهند بیشتر توجیه است تا یک راه حل. از سوی دیگر مردم را به ناآگاهی و نداشتن شناخت از دین و غرب زدگی و… متهم میکنند. روحانیان می خواهند همواره مردم را اسیر دید گاهای خویش نگاه دارند.
اما در این میان حکومت ایران یک استثنا در جهان است یعنی حاکمیت تمام عیار در دست روحانیت سیاسی این کشور قرار دارد و با تمام توان هر نوع برخورد سلیقه ای را دوست دارد انجام می دهد. اکنون رژیم دربسیاری از زمینه ها به بن بست رسیده و در چنین شرایطی جناح سیاسی از روحانیت سنتی می خواهد که از منظر فقهی به این بن بستها پاسخ دهد.
متن مقاله:
تظاهرات اخیر توسط کنشگران سیاسی و فعالان حقوق بشر در تونس سازماندهی شده بود و هدف از این تظاهرات برابری ارث بین زن و مرد بود. این اقدام در تونس بحث های زیادی در داخل و خارج از کشور به وجود آورد، در این میان نهاد روحانیت عربی با برگزار کنندگان تظاهرات برخورد کرد و آنها را یک اقلیت تونسی که «متأثر از فرهنگ غرب» ونادان به احکام دین هستند به حساب آرود و هدف آنها را تغییر هویت جامعه مسلمانان در نظر گرفت. ازسوی دیگر یکی از روحانیون این تظاهرات را به مثابه جنگ با خدا و دین به حساب آورد. ده ها سازمان مدنی، این تظاهرات را روز شنبه گذشته در پایتخت تونس به راه انداحتند، دهها نفر از سیاسیها و حقوقدانان در آن شرکت کردند، و خواستار فعال سازی اصل برابری در ارث بین زنان و مردان شدند.
جمعیت روحانیان اسلامی الجزایردر رابطه با جنبش مدنی و تظاهرات در کشور تونس بیانیه ای تحت عنوان « کشور زیتون و طاهر بن عاشور به کجا می رود ؟» صادرکرد. این جمعیت این بیانیه را در صفحه نخست«فیس بوک» خود قرارداد، و آنها با یاد آوری این نکته که در تونس چه اتفاقی در حال رخ دادن است با این خواست مدنی برخورد کردند و عنوان کردند آنچه در کشور علم و دانشمندان ، وکشور زیتون و کشور شیخ طاهر بن عاشور (کشور برادر) این روزها اتفاق می افتد مایه تعجب است. در نظر آنها این جنبش توسط عده ای محدود ،غرب زده،جاهل و نادان به احکام خداوند متعال سازماندهی شده و می خواهند به بهانه برابری بین زنان و مردان متن قرآن را درمورد ارث تغییر دهند. آنها فراموش کردند که اسلام زنان را گرامی داشته اما متاسفانه این اقلیت غربزده اکنون صدایشان در تونس بلند شده است . آنچه ضروری است این است که به اصلاحگران و حافظان دین توجه شود و صدای آنها به آرامی شنیده شود.
“نویسنگان بیانیه ادامه می دهند، ما مطمئن هستیم و به مردم تونس نیز اعتماد داریم که این اقلیت تونس اسلامی را نماینگی نمی کنند، بر پسران و دختران بزرگ منش تونس واجب است در میدان عمل و در جهت ساختن نسلی که این نسل بدون شک اکنون در اقلیت هستند گام بردارند. درضمن بر اینها واجب است تا پشت تحریکات وجو سازی آنها قرار نگیرند، از سوی دیگر از دستاوردهای تونس در گذشته و امروز که با فدا کاری به دست آمده عقب نکشند؛ این وظیفه مردم تونس است تا در حفظ این دستاوردها کوشا باشند و در آرامش حرکت نمایند تا تحرکات آنها را خنثی و افشا نمایند.
محمد عثمان، رئیس جمعیت علمای سودان گفت در خواست برابری بین مردان و زنان در ارث “ناشی از بد فهمی از نظام اجتماعی در اسلام است که در آن مرد خانواده مسلمان را تضمین می کند”. او افزود راهپیمایی که توسط برخی از سازمان ها در مرکز تونس برگزار شد اشتباه بود و علتش درک ضعیف از دین است.
صالح ،شایعات درباره این که مردها در تمامی موارد سهم ارث آنها بیش از زنان می با شد را رد کرد، با توضیح این موضوع و با اشاره به اینکه بیش از ده مورد در اسلام هست که در آن زنان سهم مساوی و یا بیش از مردان ارث می برند .
“در همین مورد روحانی کویتی سالم المساح (عضو رابط روحانیان شریعت با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس می باشد) می گوید شریعت اسلامی به زنان حقوق بسیاری از جمله در زمینه ارث، نفقه ،نگهداری فرزندان، مالکیت،و…داده است و این طبق اصل عدالت الهی است که زن را خلق کرده و او مناسباتهای قدرت ونیازهای زن را می داند. این موضوع قابل یاد آوری است که عدالت به معنای – مساوات –نمی باشد بلکه این مبنا بر اساس حقوقی بین زنان و مردان توزیع شده است.
این بیانیه می افزاید«برابری مطلق بین آنها (مردان و زنان) اعلام جنگ علیه خدا، شریعت و دین او می باشد.» این بیانیه تاکید می کند این طرح در حق زنان ظلم بزرگی را به آنان روا خواهد داشت و از سوی دیگر این طرح بسیاری از حقوق آنها را ضایع خواهد کرد، از جانب دیگر رویکرد این طرح به سمت ملت هایی است که خدا آنهارا جزء گمراهان می داند، (غير المغضوب عليهم ولا الضالين). بیانیه با اشاره به ادعاهای غربزدگان که هدفشان، برابری مطلق بین مردان و زنان می باشد می گوید در کل این افراد شریعت و هویت جامعه مسلمان محافظه کار را مورد هدف قرار داده اند تا آن را تغییر دهند و اخیرا این گروه به بعضی از ابتکارات مسئله دار در رابطه با مساوی ارث میان زنان و با مردان دست زده اند.
رئیس جمهور تونس، باجی قائد السبسی، چند ماه پیش طرحی را در رابطه با برابری ارث میان مردان و زنان پیشنهاد کرد، این پیشنهاد در داخل و خارج کشور جنجالی به پا کرد تا جایی که تعدادی از شیوخ مدرسه زیتون تونس گفتند که این پیشنهاد در راستای به چالش کشیدن محکمات دین اسلام است. از سوی دیگر بنیاد الازهر عنوان کرد این نگاه هدفش رویارویی و درگیری با احکام شریعت است با توجه به اینکه ارث در قران جزء آیات قطعی می باشد. در ضمن این آیات اجتهاد بردار نیستند و از طرفی با تغییر شرایط زمان ومکان نیز این آیات غیر قابل تغییر هستند.
در همین راستا«شوقی علام» مفتی مصر در سخنانی تاکید کرد: برابری ارث زن و مرد خلاف شریعت اسلامی است. تنش بین الازهر و ریاست جمهوری مصر در حال ورود به مرحله تازه ای است.اختلاف از کجا نشات می گیرد؟
به نقل از الیوم السابع، علام گفت: برابری ارث زن و مرد امری مخالف شریعت اسلامی است و علما در طول زمانهای مختلف همواره برسر آن اجتماع داشته اند.
وی افزود: در متونی که دلالت و ثبوتشان قطعی است هیچ گونه اجتهادی به بهانه تغییر سیاق فرهنگی کشورها و جوامع راه ندارد.
مفتی مصر با تاکید بر اینکه متونی که دلالت و ثبوت آنها قطعی است، جزو اصول شریعت اسلامی محسوب می شوند گقت ثبوت آیات قرآن کریم امری قطعی و شامل آیات زیادی می شود که دلالتشان قطعی است و هیچ شکی در آن وجود ندارد؛ الفاظ آنها تنها یک معنا می پذیرد و همان یک معنا باید بر آن حمل شود و اجتهاد در چنین مواردی به تزلزل در اصولی منجر می شود که پایه و اساس اسلام است.
شوقی علام خاطرنشان کرد: ادعایی که برخی درباره حتمیت برابری مرد با زن مطرح می کنند به بهانه اینکه دین اسلام به مردان بیشتر از زنان ارث می دهد، معتبر نیست و باطل است چه آنکه زنان در دین حنیف ما بیش از ۳۰ مورد در ارث دارند و در بیشتر اوقات می بینیم که شرع حنیف سهم بیشتری را برای زنان در نظر گرفته است.
وی ادامه داد: اسلام نسبت به برابری مرد با زن در همه حقوق و وظایف اصرار دارد که البته این در همه جزئیات نیست زیرا این موضوع به ضرر مرد و زن است.
مفتی مصر در ادامه بر حمایت کامل دارالافتاء مصر از تمامی حقوق زنان تاکید کرد و افزود: دارالافتا همواره توانمندسازی زنان در زمینه علمی، سیاسی و اجتماعی را تشویق می کند.
بیانیه دارالافتای مصر در خصوص برابری ارث زن و مرد پس از آن مطرح شد که برخی در مصر همانند تونس نسبت به برابری دو جنس در زمینه سهم الارث فراخوان داده اند.
سیاستمداران تونس به روحانیان الازهر پاسخ می دهند: شما نمی توانید به تونسیها درس بیاموزید پس به امور خود به پردازید
به گزارش محمود شومان: ازالقاهرة علقطارق الخالوی،ا زرهبران جنبش تونس، گفت: “روحانیان سلطان که از سرکوب رژیم های نظامی خون آشام حمایت می کنند، نمی توانند به تونسیها درس بیاموزند.
سیاسیهای تونس به الازهر پاسخ می دهند ما می توانیم با السیسی و رویکرد فرصت طلبانه او نسبت به حقوق فردی و مسئله برابری مخالف باشیم (در مقایسه با نادیده گرفتن برابری اقتصادی و اجتماعی، برابری فرصت ها و ارائه جایگزینی واقعی به نفع شهروندان)، اما ما هرگز اجازه نمی دهیم روحانیون طرفدار رژیم نظامی که او را در قتل عام وخون ریزی حمایت کردند در امور تونس نیز دخالت کنند . به همین دلیل من می گویم یک نگاهی به قتل عام رابعه در مصر کافی است تا نقش این روحانیان طرف داران سلطان را فهمید.
اولفا یوسف، پژوهشگر گفت: هنگامی که درباره کشور من نهادی مانند الازهر حرف می زند من می گویم: تونس اولین کشوری بود که برده داری را از بین برد و از چند همسری جلوگیری کرد وموضوع طلاق را به دادگاه واگذاشت و اجازه ازدواج مسلمان غیر مسلمان راقانونی و قانون برابری در ارث را تصویب و به خواست خدا امکان ندارد این حقوق را که إله عشق ومحبت به او است رد و نفی کند اما خدای شما وسیله ای در دست حاکمیت سلطه گر و تجاوز کار است.
در ادامه شما به أمور خود بپر دازید. شما کسانی هستید خدا ومعنویت را در چهار چوب نهاد وقدرت و مصالح تنگ خود زندانی کردید و باعث افزایش خشونت ونادانی در میان مسلمین شده ا ید. اما یاد آوری این نکته لازم است تونس با داشتن زنان آزاده مردانش بر شما عصیان کردند و در مقابل شما تسلیم نشدند.
حزب النهضه در دفاع از نظر الازهر و روحانیان نگاه سیسی را رد کرد
به گزارش الحمامات ( تونس) سهام عمّار/ الأناضول –حرکت النهضه (إسلامي دمکراتیک)در تونس روز یک شنبه طرحی را که رئیس جمهور تونس در مورد تقسیم ارث میان مردان وزنان داده بود را رد کرد با این عنوان که این طرح مخالف قران و قانون اساسی است.